Starity

A divatvilág színfoltjai: Chantelle Winnie

2015. március 08. 11:11   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Tyra Banks műsorában feltűnt modell útja valószínűleg a legkülönlegesebb sztori a divatvilágban. Története olyan kérdésekre ad választ, melyek alapjaiban határozzák meg az egyén életét. Ezekre emberek milliói keresik a választ, Chantelle Winnie azonban már ismeri azokat.

hirdetés
A divatvilág színfoltjai: Chantelle Winnie

Milyenek a modellek? – merülhet fel a kérdés. Többnyire a következő párbeszéd zajlik le két ember között:

– Mik az első gondolataid a modell szó hallatán?
– Fotózások, ügynökségek, ruhák, Kate Moss, kifutók, anorexia és más veszedelmek, márkák... ja, meg Palvin Barbi.
– És mit gondolsz, milyen egy modell?
– Vékony, magas. Meg szép.
– És a szép, az milyen?
– Hát... Nem tudom. Mint egy Barbie, vagy ilyesmi. 

A fenti kérdésekre már-már evidenssé váltak a válaszok. A közvélemény megformált egy képet a modellszakmáról, melynek a legtöbb szakmabeli meg is felel: gondoljunk akármelyik ismert modellre! A divatvilágban viszont időről időre feltűnnek olyan személyiségek, akik az alapvetőnek hitt szabályokat is könnyűszerrel átírják.

Chantelle Winnie kifutózik, egy nagy márka arca, fiatal, magas, vékony, még szép is – egyszóval sok szempontból olyan, mint akármely pályatársa. Egyvalamiben viszont markánsan eltér nemcsak tőlük, hanem a modellekről kialakított általános képtől is – bőrét első blikkre nem sokan mondanák hibátlanmak. De miért? És hogyan hagyta így életben a köztudottan tökéletességre hajtó szakma? 

És ki az a Chantelle Winnie?

A torontói hölgy sokaknak Tyra Banks műsorából, az America’s Next Top Modelből lehet ismerős. Chantelle valóban itt tűnt fel először, azután, hogy Bankset rabul ejtette kinézete – egy percig sem tétovázott, azonnal kiválasztotta a szerencsés lányt. Chantelle mögött ekkor már hosszú út állt.

Kanadában született, egyedülálló anya gyermekeként. Alig négyéves volt, mikor arcán minden előzmény nélkül pigmenthiányos foltok jelentek meg, melyek később elborították az egész testét. A jelenség neve vitiligo: ez a ritka betegség a népesség alig egy-két százalékát érinti, okai máig ismeretlenek és gyógyír sem létezik rá. A vitiligo következtében még a legsötétebb bőrön is hófehér foltok jelennek meg. 

A kamaszkor nem volt könnyű számára, mert a bőre miatt osztálytársai előszeretettel gúnyolták. Zebrának, tehénnek csúfoltak – emlékezik vissza a modell. Mikor idősebb lettem, az egész csak rosszabbá vált. A gyerekek annál gonoszabbak, minél idősebbek. Emlékszem, egy nap, mikor 13 évesen beléptem az iskola kapuján, az aulában mindenki egy emberként múzni kezdett, mint a tehenek. Chantelle fejében nem egyszer fordult meg az öngyilkosság gondolata, később pedig tetoválásokkal akarta elfedni a foltokat – ma ugyan örül, hogy nem csináltatta meg, akkoriban azonban a bántalmazás miatt kvázi menekülésre kényszerült. Többször is iskolát váltott, végül 17 évesen úgy döntött, otthagyja azt. 

Bár beletelt egy időbe, mire maga mögött hagyta ezeket az éveket, felnőttként nagy változáson ment keresztül. Megváltozott a hozzáállása, bár ez lassú folyamat volt: eleinte például nem tudta mire vélni, ha valaki megdicsérte vagy szépnek nevezte, ezt nagyon furcsának találta.

A helyzete gyökeresen megváltozott, mikor Shannon Boodram rátalált a fotóira Facebookon, és felkereste egy klipforgatás miatt. Ez sokat lendített Chantelle önbizalmán, hiszen életében először olyasvalamiért ünnepelték, ami a középiskolában céltáblává tette őt. Végre megszerettem magam, és ezáltal a lehetőségek jóformán az ölembe hullottak. Hálát adok Istennek, hogy így történt. Ekkor jött a képbe Tyra Banks műsora, ahonnan végül másodikként esett ki. Elmondása szerint úgy érezte, ezzel valamilyen szinten hátba szúrták. Néha megkérdezik, végigcsinálnám-e még egyszer. Nem! Mindig is modell akartam lenni, nem pedig valóságshow-sztár – mondja a műsorról.

Bár a versenyből hamar távozott, a „foltos modell” esete nagy publicitást kapott. Chantellet többen is megkeresték, akik szintén vitiligoban szenvednek. Egy nő azzal jött, hogy csalódott bennem, amiért egy fotózáson szerinte sok sminket viseltem. Én meg erre azt mondtam, te tedd, amit jónak látsz, ez az én életem! Büszke vagyok a bőrömre, de nem állok ki amellett, hogy ne változtassunk a külsőnkön. A pozitív változások mellett vagyok.

Chantelle azóta több tucat fotós múzsájává és nem mellesleg a Desigual arcává avanzsált. Különös bőrét Isten legnagyobb ajándékának tekinti, amire – lássuk be – meg is van az oka! 

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek