Starity

20 éves lett az Evanescence

2015. március 08. 11:11   |   Szerző: Fannycska999

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Már húsz éve, hogy az Evanescence megalakult az arkansasi Little Rockban. Összegyűjtöttük az együttes történetének legfontosabb eseményeit.

hirdetés
20 éves lett az Evanescence

Ben Moody és Amy Lee egy nyári táborban ismerkedtek meg tizenhárom éves korukban, 1994-ben. Mikor Ben hallotta a lányt zongorázni, annyira megtetszett neki a lány játéka, hogy meghívta együttesébe, amelyet több kísérleti név után végül Evanescencenek neveztek el; de legelső demo kazettájukon még a Childish Intentions név szerepel. A gimnázium évei alatt sokat zenéltek együtt, bárokban és kávézókban léptek fel, és kiadtak két EP-t is, melyeken első dalaik hallhatók, köztük egyik leghíresebb számuk a My Immortal egy kezdetleges verziójával. Érdekesség, hogy legelső lemezük, az Evanescence EP borítóján ugyanaz a kép szerepel, mint a Nightwish Once című korongján. Ezekből a lemezekből nem sok maradt fenn: főleg a banda tagjainak közeli ismerősei és családtagok kaptak belőlük. Ezekben a korai években az együttes három tagból állt: Amy Lee énekelt, Ben Moody gitározott, David Hodges pedig szintetizátoron játszott.


Az Evanescence első fellépése (1999)

Demo lemezük, az Origin 2000 novemberében jelent meg, mindössze 2500 példányban. Ahogy azt az együttes tagjai többször is hangoztatták, ez még nem egy igazi album volt, mindössze kezdetleges dalaik gyűjteménye, melyet lemezkiadókhoz küldtek el, szerződés reményében. Ez végül sikerült is: az Evanescence 2001-ben szerződött a Wind-up Records kiadóhoz, és elkezdődtek az első album, a Fallen munkálatai.

David Hodges 2002-ben hagyta ott az együttest, így mikor a debütáló album megjelent, az Evanescencenek öt tagja volt: Amy Lee, Ben Moody, Rocky Gray, John LeCompt és William Boyd. A Fallennel egy időben jelent meg a Daredevil című film betétdalait tartalmazó CD is, melyen két Evanescence dal is hallható: a Bring Me To Life és a My Immortal. Előbbi egyébként az együttes legelső kislemeze is volt, és ehhez készült első kisfilmjük is. A dalon a 12 Stones frontembere, Paul McCoy is közreműködött – mint később kiderült, ez nem az együttes ötlete volt. Amy Lee többször is említette, mikor a dalról kérdezték, hogy dühös, amiért ez lett a szám végleges verziója, mivel Paul csak azért került a dalba, mert a kiadó így akarta biztosítani az együttes sikerét – amiben egyébként nem voltak teljesen biztosak. A Bring Me To Life egyébként mai napig az együttes egyik legsikeresebb száma.

Érdekesség, hogy március 4-ét az együttes rajongói World Evanescence Day néven (azaz Evanescence Napként) tartják számon, tekintettel arra, hogy 2003-ban ezen a napon jelent meg a banda debütáló albuma, a Fallen. Ennek tizedik évfordulója alkalmából, két éve az album újra megjelent limitált kiadású, lila bakelit lemezen.

A Fallen-turné alatt, 2003. október 22-én, Ben Moody elhagyta az együttest, mivel kapcsolata megromlott az együttes többi tagjával, különösen Amyvel. Helyét Terry Balsamo vette át. A turné folytatódott tovább, 2004-ben pedig megjelent az Anywhere But Home album, mely egy CD-ből és egy DVD-ből áll. A CD-n az együttes franciaországi fellépése hallható, a DVD-n pedig színfalak mögötti felvételek, a kislemezekhez készült kisfilmek és fent említett fellépés látható.

A Fallen-turné 2004 augusztusában ért véget, ezt követően kisebb szünet következett. 2006. szeptember 25-én jelent meg a második nagylemez, a The Open Door, melyet egy újabb, egy éves turné követett. Az albumról négy kislemez jelent meg: a Call Me When You’re Sober, a Lithium, a Sweet Sacrifice és a Good Enough – utóbbihoz hazánkban forgattak videoklippet.

A The Open Door idejében is történtek tagcserék. Közvetlenül azután, hogy befejeződtek az album munkálatai, Will Boyd kilépett az együttesből, az ő helyét vette át Tim McCord. Will önszántából, békés körülmények között lépett ki az együttesből, mivel nem akart egy újabb nagy turnét végigcsinálni; ezzel szemben John LeCompt már viharosabb körülmények között hagyta ott az együttest 2007-ben. Néhány nappal később Rocky Gray is kilépett. John helyére Troy McLawhorn, Rocky helyére pedig Will Hunt került.

A The Open Door-turné után hosszabb szünet következett: a harmadik album csak 2011-ben jelent meg. Az együttes már 2009-ben elkezdett újabb dalokat írni, melyeket 2010 februárja és 2011 júniusa között vettek fel Tennessee-ben. Az album felvételének időszaka két részre osztható: az Evanescence eredetileg Steve Lillywhite producerrel dolgozott az albumon, de később rájöttek, hogy nem ő a megfelelő ember számukra, így néhány hónap után elváltak útjaik, az együttes jövője pedig bizonytalanná vált. Végül szerencsére minden rendbe jött: 2011-ben Nick Raskulinecz producerrel tértek vissza a stúdióba, hogy felvegyék a dalokat. A megjelenést újabb világ körüli turné követte, mely során az együttes Magyarországra is ellátogatott. A rajongóknak később alkalmuk nyílt megosztani legjobb felvételeiket a turnéról: a Lost In Paradise című dalhoz készült kisfilmet a rajongók által készített videókból vágták össze.

2014 januárjában terjedt el a hír, miszerint az énekesnő beperelte a Wind-Up Records lemezkiadót, amihez még karrierjük elején szerződtek. Az ügyről a TMZ számolt be, azt állítva, hogy Amy  több mint 1 millió dollárnyi ki nem fizetett honorárium és egyéb indokok miatt perelte be a Wind-Upot. Később kiderült, hogy több konfliktus is volt már az Evanescence és a kiadó között, mivel azok nem részesítették az együttest kellő támogatásban. Az énekesnő azt is állítja, hogy a kiadó szabotálni próbálta az Evanescence-t azzal, hogy alulképzett, tehetségtelen promóterekre bízta az együttest, és megpróbálta rábírni őket, hogy játsszanak rádió barátabb dalokat. A perről sokáig sem az együttes, sem a Wind-Up nem nyilatkozott, egészen márciusig, amikor Amy a twitteren osztotta meg a nagyvilággal, hogy felbontották szerződésüket a kiadóval, és sok év után ismét szabad, független művész.

Az Evanescence-turné befejezésével az együttes hivatalosan szünetre vonult, egyelőre nincs hír arról, hogy a közeljövőben új albumot adnak ki – mitöbb, sok rajongó tart attól, hogy a harmadik korong egyben az utolsó is volt. Amyt többször is faggatták az együttes jövőjéről, ő pedig mindig is azon volt, hogy eloszlassa az Evanescence feloszlásáról szóló pletykákat, bár még ő sem tudja, hogy mikorra várható az együttes következő lemeze. 

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek