Starity

Utazás a múltba: ezek voltak 2005 legnépszerűbb slágerei!

2015. május 18. 20:08   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ezúttal a tíz évvel ezelőtti múltba kalauzolunk vissza titeket, hogy bemutassuk, mire buliztak a fiatalok 2005-ben!

hirdetés
Utazás a múltba: ezek voltak 2005 legnépszerűbb slágerei!

Napjainkban virágkorát éli a popzene, amivel nincs is baj, ám azt nem árt tudni, hogy nem mindig volt ez így. Cikkünkben ezúttal a tíz évvel ezelőtti múltba kalauzolunk vissza titeket, hogy megmutassuk, mennyivel színesebb volt a zenei paletta 2005-ben, és mire buliztak a 2000-es években felnőtt tinédzserek. Listánkon az 50 legtöbbet játszott slágert hoztuk el nektek a teljesség igénye nélkül.

Backstreet Boys – Incomplete

A Backstreet Boys visszatérő ötödik nagylemezének előfutáraként jelent meg az Incomplete című szerzemény 2005 áprilisában, melyhez a méltán népszerű Joseph Kahn asszisztálásával forgattak kisfilmet a fiúk. Joseph nem volt ismeretlen a csapat számára, ugyanis ő rendezte az 1997-ben megjelent Everybody című slágerhez is a kisfilmet, mely annak idején meghozta a sikert az ötösnek.

Rob Thomas – Lonely No More

Rob Thomas is meghatározó hangja volt a 2000-es éveknek, hiszen a bemutatkozó lemezéről megismert Lonely No More-t igen gyakran játszották a rádiók, ahogyan sokszor láthattuk a televízióban is a különelges látványelemekkel felturbózott, szintén Joseph Kahn rendezte kisfilmet.

BodyRockers – I Like The Way

Az elektronikus tánczenére szakosodott BodyRockers is megajándékozta a 2005-ös generációt egy különleges és népszerűvé vált dallal, mely az I Like The Way címet kapta. Ugyan Dylan Burnst és Kaz James csupán három évig zenéltek együtt, karrierjük szempontjából 2005 jelentette a csúcspontot.

Madonna – Hung Up

Természetesen maga a popkirálynő is hozzájárult 2005 zenei palettájához, méghozzá a Hung Up című dallal, mely azóta is a legnépszerűbb slágereihez tartozik. A Hung Up Madonna tizedik stúdiólemezén, a Warner Bros. által forgalomba hozott Confessions Of A Dance Flooron kapott helyet olyan nóták társaságában, mint a Sorry, a Get Together vagy a Jump.

Foo Fighters – Best Of You

2005-ben került az üzletek polcaira az akkor fennállásának 11. évfordulóját ünneplő Foo Fighters ötödik, dupla CD-s stúdiólemeze, az In Your Honor. A többszörös platina minősítést elért album legnépszerűbb slágerévé pedig a Best Of You nőtte ki magát.

Ashlee Simpson – La La

Emlékeztek még Jessica Simpson húgára, Ashlee-re? A nővére árnyékából kilépni szándékozó lány 2004-ben dobta piacra bemutatkozó albumát Autobiography címmel, mely ugyan nem hozta meg a világhírnevet számára, ám végre elérte, hogy őt is komolyan vegyék. Nekünk a 2005 januárjában megjelent La La a kedvencünk a korongról, melyhez Joseph Kahn rendezésével forgatott kisfilmet az akkor 20 éves lány.

Moby – Lift Me Up

Moby neve is ismerősen csenghet a 2000-es évek tinijeinek, hiszen ezekben az években volt leginkább aktív a zenész. 2005 februárjában jelentette meg Lift Me Up című kislemezét, mely hamar belopta magát a szívünkbe. Ezt pedig következő hónapban a dalt tartalmazó, Hotel címre keresztelt lemez követte, mely ugyan kitermelte a maga slágereit, ám egyik szerzemény sem ért fel a Lift Me Up sikeréhez.

t.A.T.u. – All About Us

Akik a 2000-es években voltak tinédzserek, azoknak valószínűleg ismerősen cseng Lena Katina és Julia Volkova neve, ahogyan a t.A.T.u. kifejezés sem idegen. Az orosz lányduó a 2002-ben megjelent 200km/h In The Wrong Lane című albummal csinált karriert, melyet a 2005-ös Dangerous And Moving követett. A lányok nemcsak azzal lopták be magukat a köztudatba, hogy évekig leszbikusnak tettették magukat, hanem azzal is, hogy slágereiket az angol mellett anyanyelvükön is megjelentették.

Rihanna – Pon de Replay

Ki ne emlékezne a 17 évesen is szexis és tehetséges Jay-Z által felfedezett Rihannára? Az énekesnő a Pon de Replayjel nemcsak a slágerlistákat, hanem a világot is meghódította, és lelkesedése mit sem lankadt az azóta eltelt évtizedben, mi több: napjainkban az egyik legkedveltebb és legsokoldalúbb énekesnőként tartják számon.

System Of A Down – Hypnotize

A SOAD név alatt is futó zenekar a 2000-es évek elején élte fénykorát, és a Toxicity album sikereit meglovagolva gyorsan elkészítette a Steal This Album!-ot 2002-ben, melyet 2005-ben a Mezmerize/Hypnotize dupla album követett. A zenekar karrierjének csúcspontját és leáldozását is jelentette 2005, ám kétségtelenül hatalmasat alkottak a srácok a Hypnotize-zal.

Gorillaz – Feel Good Inc.

2005 egyik fénypontját mindenképpen a Gorillaz visszatérése jelentette, ugyanis a brit banda ekkor dobta piacra második, Damon Days címet viselő albumát, melynek legnépszerűbb slágere az év májusában debütált Feel Good Inc. volt.

Bob Sinclar – Love Generation

Bob Sinclar már nem volt ismeretlen a zeneiparban, amikor megjelentette a Gary Pine-nal közösen rögzített Love Generationt, mely egyben az év dala is lehetett volna, olyan sokat játszották a rádiók. Érdekesség, hogy a szerzemény a 2006-os FIFA Világkupán is felcsendült.

Kelly Clarkson – Behind These Hazel Eyes

Kelly Clarksont senkinek sem kell bemutatni, hiszen az American Idol első szériájának nyertese napjainkban is igen aktív. Az énekesnő 2004-ben jelentette meg második stúdióalbumát Breakaway címmel, mely olyan slágereket termelt ki a címadó dal mellett, mint a Since U Been Gone, a Because Of You, a Walk Away vagy épp a Behind These Hazel Eyes. 

Nickelback – Photograph

A kanadai Nickelback 2005-ben az All The Right Reasons című koronggal ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját, melynek előfutáraként jelent meg a Photograph. A dal azóta is a csapat egyik legnépszerűbb szerzeménye, a hozzá forgatott kisfilm képkockái pedig a srácok szülővárosában kerültek rögzítésre.

Akon – Lonely

A missouri rapper, Akon is hozzájárult 2005 slágerlistáinak alakulásához a Lonely című szerzeménnyel, mely bemutatkozó lemezén, a Trouble-ön kapott helyet. Ugyan azóta megjelentetett további két stúdióalbumot, a közelébe sem ért a kezdeti sikereknek, napjainkban pedig elsősorban producerként tevékenykedik olyan előadók mellett, mint Lady Gaga vagy Leona Lewis.

KT Tunstall – Suddenly I See

A skót énekesnő 2004-ben lopta be magát a köztudatba az Eye To The Telescope című albummal, melynek legnépszerűbb szerzeménye kétségtelenül a Suddenly I See lett. A Patti Smith énekesnő ihlette dal olyan filmek és sorozatok betétdalaként csendült fel, mint Az ördög Pradát visel, a Szellemekkel suttogó, a Grace kilinka és a Betty, a csúnya lány.

The Darkness – One Way Ticket

A brit glam elemeket a hard rockkal ötvöző banda 2005-ben jelentette meg visszatérő, második stúdiólemezét, melyről a One Way Ticket lett a legnépszerűbb szerzemény. Az album címadó dala egyébként Justin Hawkins frontember kokainfüggőségéről szól.

Gwen Stefani – Cool

A No Doubt éléről ismert Gwen Stefani 2004-ben döntött úgy, hogy szólóban is szerencsét próbál, így piacra dobta L.A.M.B. (Love Angel Music Baby) címre keresztelt debütáló albumát, mely olyan slágereket hozott meg az énekesnőnek, mint a Hollaback Girl, a What You Waiting For?, a Rich Girl, a Luxurious vagy épp a Cool. Nekünk ez utóbbi lett a kedvencünk.

Daniel Powter – Bad Day

A kanadai zenész 2005 januárjában robbant be a köztudatba a Bad Dayjel és rögtön el is varázsolta a kritikusokat. A dalt manapság is szívesen vesszük elő rossz napjainkon, és ugyan Daniel azóta is zenél, mindeddig nem sikerült megközelítenie kezdeti sikerét, melyet a Bad Dayjel aratott.

Avril Lavigne – He Wasn’t

Emlékeztek még a lógó hajú, bakancsos, gördeszkás Avril Lavigne-ra? Az énekesnő mindössze 21 éves volt, amikor megjelent második stúdióalbuma, az Under My Skin, melyről nyugodt szívvel állíthatjuk, hogy Avril legérettebb és legtartalmasabb albuma volt olyan slágereivel, mint a Don’t Tell Me, a My Happy Ending, a Nobody’s Home vagy épp a He Wasn’t. Ez utóbbi dalt 2005 márciusában jelentette meg kislemezként, és mi rögtön bele is szerettünk az album legkevésbé komoly, ám fülbemászó dalába.

Sean Paul – We Be Burning

2005-ben nem maradhatott el sulidiszkó anélkül, hogy fel ne csendült volna fel egy Sean Paul-szerzemény. Ugyan 2005-re már két korábbi lemezzel a háta mögött még korántsem volt olyan népszerű, mint amilyenné a The Trinityn elhelyezett We Be Burning tette. Sean azóta is a zeneiparban tevékenykedik, legutóbbi stúdiólemeze tavaly jelent meg Full Frequency címmel az Atlantic Records szárnyai alatt.

Jennifer Lopez – Get Right

2005 minden tekintetben eredményes év volt J. Lo számára, ugyanis ekkor került a mozikba a főszereplésével készült Anyád napja és a Befejezetlen élet, valamint ebben az évben került az üzletek polcaira negyedik stúdiólemeze, a Rebirth. Az album előfutáraként debütált az év januárjában a Get Right, mely azóta is legnépszerűbb szerzeményei között van számon tartva.

Good Charlotte – The Chronicles Of Life And Death

A 2000-es évek nem csak a popnak és a hiphopnak kedveztek, hanem ekkor élte második virágkorát a punkzene is. E korszak ékes képviselője a Madden ikrek által vezetett Good Charlotte, akik előző évben mutatták be harmadik korongjukat, ám 2005-ben került megfilmesítésre a We Belive és az album címadó dala is.

Destiny’s Child – Girl

Alig tíz évvel ezelőtt még a Destiny’s Child is együtt volt. A lánycsapat utolsó lemeze 2004 őszén jelent meg Destiny Fulfilled címmel, melyről olyan slágereket ismerhettünk meg, mint a Lose My Breath, a Soldier, a Carter 2 U vagy a Girl. Ez utóbbi 2005 januárjában került bemutatásra kislemezként.

The Pussycat Dolls – Don’t Cha

Emlékeztek még Nicole Scherzinger csapatára? Bizony, a 2000-es évek a lány- és fiúbandák időszaka volt, méghozzá nem is akármilyen bandáké! A kaliforniai ötös a Busta Rhymesszal elkészített Don’t Cha című szerzeménnyel lopta be magát a köztudatba, és tört megállíthatatlanul a világhírnév felé.

Simple Plan – Shut Up!

Az idén hazánkban is fellépő kanadai pop-punk zenekar, a Simple Plan 2004-ben jelentette meg második, Still Not Getting Any… címre keresztelt stúdióalbumát, melyről 2005 februárjában másolták ki a srácok a Shut Up! című szerzeményt. A dal producere pedig az a Bob Rock volt, aki korábban a Metallicával is dolgozott, így nem csoda, hogy a Shut Up! is elérte az aranylemez minősítést, a zenekar pedig élőben is előadta a nótát a 2005-ös Kids Choice Awardson.

James Blunt – You’re Beautiful

2005 óta minden nő gyönyörűnek érezheti magát, ahányszor csak meghallja James csodálatos szerzeményét. A brit zenész 2004-ben mutatkozott be először közönség előtt, és napjainkban is aktív, legújabb szerzeményei pedig nemcsak, hogy elérték, de túl is szárnyalták kezdeti sikereit.

Marilyn Manson – The Nobodies

A sokkrockerként elhíresült Marilyn Manson sem unatkozott a 2000-es években: amellett, hogy sorra adta ki stúdióalbumait, a filmvásznon is megcsillogtatta tehetségét. 2004-ben dobta piacra első Greatest Hits-albumát, mely olyan népszerű slágereket tartalmazott, mint a Personal Jesus, a Tainted Love, a This Is The New Shit, a Sweet Dreams, a The Beautiful People vagy a The Nobodies, mely nem csak mély szövegével, hanem felkavaró képkockáival is a tudatunkba égette magát.

Papa Roach – Scars

A kaliforniai Papa Roachnak mindenképpen 2004–2005 hozta meg a világsikert, ami egy olyan albummal a hátuk mögött, mint a Getting Away With Murder, nem is csoda. A korongról 2005 májusában debütált a Scars című szerzemény, mely Jacoby Shaddix frontember káros szenvedélyeiről szól. A Scars napjainkban is elengedhetetlen kelléke a koncerteknek, mely szerzeményt minden bizonnyal hallhatják a csapat hazai rajongói is június 14-én.

Fall Out Boy – Sugar, We’re Goin Down

Emlékeztek még arra a szürreális videoklipre az agancsos srácról? Bizony, a Fall Out Boy nevéhez köthető! A Patrick Stump vezette csapatnak ugyan volt 2003-ban egy gyenge próbálkozása, ám kétségtelenül a 2005 augusztusában bemutatott Sugar, We’re Goin Down hozta meg az áttörést.

Eminem – Like Toy Soldiers

A rappert valószínűleg senkinek nem kell bemutatni, hiszen karrierje során többször bizonyította, hogy igenis a legnagyobb rapperek között van a helye. 2004-ben került az üzletek polcaira Encore címmel ötödik stúdióalbuma, melyről 2005 januárjában debütált kislemezként és videoklipként a Like Toy Soldiers című igen mély mondanivalójú szerzemény. Érdekesség, hogy a dalhoz forgatott kisfilmben Eminem kollégái és barátai is feltűnnek.

Shakira – La Tortura

A kolumbiai énekesnő 2005-ben jelentette meg dupla albumát, mely szép számmal termelt ki slágereket. Ám a kedvencünk mégis az album előfutáraként megjelent La Tortura, melyet Alejandro Sanz közreműködésével írt az énekesnő, a férfi pedig a kisfilmben is feltűnik Shakira oldalán.

Green Day – Wake Me Up When September Ends

2004 egyik legnépszerűbb albuma kétségtelenül a Green Day American Idiotja volt, ami nem is meglepő, hiszen hét kategriában is díjazták az albumot a különböző díjátadó gálákon. A kaliforniai trió 2005 júniusában mutatta be a Wake Me Up When September Ends című dalt kislemezként, mely a hozzá készült kisfilmmel együtt mély nyomott hagyott a rajongókban, és nemcsak a nyár, de az ősz slágere is lett.

Paramore – Pressure

Emlékeztek még arra a vörös hajú, vadóc, 17 éves lányra, akit sokáig Avril Lavigne utódjának tartottak? Hayley Williams azonban megmutatta, hogy ő márpedig nem olyan, mint a pop-punk dalairól elhíresült Lavigne, és a 2005-ben piacra dobott All We Know Is Falling albummal utat talált a legnagyobbak közé. Az album legjobbjaként is emlegetett Pressure pedig azóta is nagy kedvencünk.

Arash – Temptation

Az iráni Arash karrierje is 2005-ben indult be, amikor megjelent a Temptation, majd a Boro, Boro című kislemez és videoklip, így a diszkók elmaradhatatlan kelléke lett az évben. Az énekes egyébként napjainkban is aktív, elsősorban más előadókkal közösen készített szerzeményeivel van jelen a slágerlistákon.

Tokio Hotel – Schrei

Emlékeztek még a nagy emokorszakra, ami a 2000-es évek második felében bontogatta szárnyait? A stílus egyik leghíresebb képviselője a 2005-ben berobbant Tokio Hotel volt olyan szerzeményekkel, mint a Durch Den Monsun, a Screi, a Rette Mich és a Der Letzte Tag. A német nyelvű szövegeknek köszönhetően a zenekar nem kevés fiatalt vett rá, hogy a németet válassza idegen nyelvnek.

Bon Jovi – Have A Nice Day

Bon Jovi az 1980-as évek abszolút kedvenceként a 2000-es években is tudott maradandót alkotni. Az évtizedben megjelent hat nagylemeze közül méltán kiáltható ki a 2005-ös Have A Nice Day a legjobbnak, mellyel olyan slágereket hozott el a fiataloknak, mint a Who Says You Can’t Go Home, a Welcome To Wherever You Are és az I Want To Be Loved. Ám nekünk mégis a címadó dal a kedvencünk.

The Black Eyed Peas – Don’t Lie

Éppen tíz év telt el a The Black Eyed Peas egyik legméltatottabb albuma, a Monkey Business megjelenése óta, mely olyan nótákat szabadított a slágerlistákra, mint a Don’t Phunk With My Heart, a Pump It, a My Humps vagy épp a Don’t Lie. Ez utóbbi talán a legérettebb dala a korongnak, és egyben a legtöbbet játszott szerzeménye is.

The All-American Rejects – Dirty Little Secret

Az oklahomai zenekar második nagylemezén kapott helyet a 2005 júniusában debütált Dirty Little Secret című szerzemény, mely nemcsak filmek, hanem videojátékok betétdala is lett. Többek között hallhattuk felcsendülni a Dögölj meg, John Tucker!-ben, a Micsoda srác ez a lányban vagy épp az Amerikai Pitében is, így nem csoda, hogy rövid időn belül elérte a platina minősítést az Egyesült Államokban.

Mattafix – Big City Life

Szintén 2005-ben robbant be a köztudatba az egyesült királyságbeli hiphopduó a Big City Life című slágerrel, mely a Signs Of A Struggle névre hallgató bemutatkozó lemezükre került fel. Ugyan 2007-ben visszatértek még egy nagylemezzel, ám a Big City Life óta egyetlen nótájukkal sem sikerült meghódítaniuk a zenei listákat.

Sum 41 – Pieces

2005 különleges jelentősséggel bírt Deryck Whibley és a Sum 41 életében, hiszen három kislemezt is jelentettek meg az évben, valamint a frontember ezen a nyáron kérte meg barátnője, Avril Lavigne kezét. A 2004 szeptemberében megjelent, Chuck címre keresztelt albumon helyet foglaló Pieces a zenekar egyik legérettebb és legnépszerűbb szerzeménye, mely különleges kisfilmjével mindenképpen helyet követelt magának listánkon.

50 Cent – Candy Shop

Természetesen nem csak a pop, a punk, a rock és az R&B élte fénykorát, hanem a rap is, így 50 Cent is feliratkozott a slágerlistákra a Candy Shop című slágerrel, mely méltán nevezhető azóta is a legjobb alkotásának. Az előrejelzések szerint a rapper idén jelenteti meg régóta várt hetedik stúdiólemezét, a Street King Immortalt a Capitol Records szárnyai alatt.

Hilary Duff – Someone’s Watching Over Me

Hilary Duff ugyan elsősorban kultikussá vált tinifilmjeivel hívta fel magára a figyelmet, ám alkalomadtán a poppiacra is betört szerzeményeivel a 2000-es években. 2004-ben a színész-énekesnő Terri Fletcher bőrébe bújt a Sztár születik című filmben, melynek betétdala lett a 2005-ben megfilmesített Someone’s Watching Over Me.

Mariah Carey – We Belong Together

A gyönyörű énekesnő 2005-ben szabadította a világra a We Belong Together című szerzeményt a hozzá készült kisfilmmel együtt, mely azóta is a legnézettebb videója a YouTube-on, ezzel lekörözve kedvenc karácsonyi dalunk, az All I Want For Christmas sikerét. Ejha!

Rise Against – Swing Life Away

Ugyan a chicagói punk-rock zenekar sosem az akusztikus balladáiról volt híres, ám mi mégis a 2005-ös megjelenésű Swing Life Away című nótával zártuk a szívünkbe. Érdekesség, hogy a dalt már 2003-ban megírták a srácok, az akkori verzió pedig felkerült az az évi Punk Goes Acoustic című albumra, ám végleges formáját 2004-ben vette fel, amikor helyet kapott a Siren Song Of The Counter Culture címre keresztelt stúdióalbumon.

3 Doors Down – Let Me Go

A 2000-es évek a mississippi 3 Doors Downnak is kedveztek, ugyanis ezekben az években a zenekar négy stúdióalbumot dobott piacra. Köztük a 2005-ös Seventeen Dayst is, melynek ékköveként is említhetnénk a Let Me Go című szerzeményt, mely a Pókember 2. betétdala is lett. További érdekessége, hogy a hozzá készült kisfilmben a Született feleségek sztárja, Jesse Metcalfe és Jodi Lyn O’Keefe is megjelenik.

Sugababes – Push The Button

Emlékeztek még a 2011-ben feloszlott londoni poptrióra? A Sugababes a 2000-es évek közepén volt a legaktívabb, és éppen 2005-ben jelent meg a Push The Button című szerzeményük, mely nem csak Európában, hanem az Egyesült Államokban is igen népszerű volt, így aligha meglepő, hogy többszörös arany és platina minősítést ért el.

Robbie Williams – Tripping

A britek másik büszkesége, az idén nyáron a Szigetre látogató Robbie Williams is megajándékozta néhány különleges dallal közönségét 2005-ben, hiszen ebben az évben került az üzletek polcaira Intensive Care című albuma, melynek talán legismertebb szerzeménye a Tripping volt.

McFly – I’ll Be Okay

Az azóta McBusted névre váltó McFly 2004-ben robbant be a köztudatba első korongjával, így 2005-ben már viszonylag gyakorlottan turnézott a londoni pop-punk csapat. Második lemezük, a Wonderland is ekkor jelent meg olyan szerzeményekkel a számlistán, mint az Ultraviolet, a The Ballad Of Paul K, az I Wanna Hold You, az All About You és az I’ll Be Okay.

Lifehouse – You And Me

Az 1999-ben alakult kaliforniai zenekar éppen 2005-ben dobta piacra saját magáról elnevezett korongját, melynek beharangozójaként debütált a You And Me című sláger. A dalt azóta is előszeretettel használják sorozatokban betétdalként, így felcsendült a Vámpírnaplókban, a Grace Klinikában, a Döglött Aktákban és a Smallville-ben is.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek