Starity

Hurrá, autogramot kaptam! Vagy mégsem?

2015. június 08. 13:01   |   Szerző: H.P.K.

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szinte minden híresség rendelkezik saját, hivatalos autogramcímmel. Felmerül azonban a kérdés, hogy ezekre a levelekre tényleg tőlük érkezik a válasz? A borítékban küldött aláírás vagy dedikálás mindig, minden esetben hiteles?

hirdetés
Hurrá, autogramot kaptam! Vagy mégsem?

Az internetet elárasztják a híresebbnél híresebb sztárok levélcímei, valamint azok – állítólagos – aláírásai. De vajon tényleg igaziak ezek a kézjegyek? Elég, ha felkukkantunk az egyik legnagyobb nemzetközi piactérre, az eBay-re. Szinte nincs is olyan nemzetközileg híres sztár, akinek nevére ha rákeresünk, ne ajánlana fel a keresőmotor valamilyen autogramot a találatok sokasága között. Viszont tény: sajnos nagyon sok eladásra kínált aláírás egyáltalán nem hiteles. Így ezekkel mindenképpen jó vigyázni.

Pre-print fotók

A leggyakrabban felbukkanó képek általában az úgynevezett pre-printek, azaz előnyomatok, amik olyan fotográfiák, melyek valóban a sztár aláírását tartalmazzák, viszont azt a híresség csak az eredeti, legelső példányra biggyesztette oda. Később ennek felhasználásával, nyomdai úton sokszorosítják a fotót. Vagyis az aláírás mégsem eredeti. Ellenőrzni úgy tudjuk, ha górcső alá vesszük: nagyítás alatt ugyanis pontosan láthtóak a pixelek.

Szorgalmas titkárnő

A másik populáris megoldás – főleg a sok üzenetet kapó, népszerűbb világsztárok esetében – az, amikor a művész alkalmazásában álló titkárnő írja alá helyette a kártyákat, esetleg aláírás-bélyegzőt alkalmaz, mely értelemszerűen a sztár kézjegye alapján kerül elkészítésre. Az irodai alkalmazott kedvezőbb esetben csak a dedikációt vési az aláírás fölé, gyakran azonban maga a szignó is az ő keze munkáját dicséri. Érdekesség, hogy például Paul Newman, Clint Eastwood és Robert de Niro is igénybe vette ezt a fajta asszisztensi segítséget egy időben. A növekvő kereslet szomorú, de tényszerű hozadéka ez.

Sok híresség eredeti kézjegyét rendkívül nehéz hiteles formában fellelni, mivel vonakodhatnak a személyes aláírások osztogatásától, mely valljuk be, nem kis időt vesz igénybe. Ez egyaránt igaz a múlt és a jelen csillagaira. Egykor ilyen volt például Marlon Brando, de napjainkból többek között Leonardo DiCaprio is az ilyen sztárok közé sorolható az aláírásokkal foglalkozó szakértők szerint.

Ha valaki valóban eredeti kézjegyre szeretne szert tenni kedvencétől, akkor sok esetben bizony nincs könnyű dolga, különösképpen, ha adott személy nemzetközileg ismert és elismert, felkapott művész.

Az autopen-módszer

Az autopenek is gyakran alkalmazott, okos kis szerkezetek: olyan mechanikus eszközök, amik képesek arra, hogy azonos megjelenésű autogramokat készítsenek gyorsan és pontosan. Ezt a módszert már jó ideje alkalmazza számos celebritás, ezzel is megpróbálva kielégíteni az autogramvadászok tömeges igényeit. Általában az ilyen automata tollak használata esetében pontosan ugyanazt az autogramot lehet produkálni alkalomról alkalomra. A készüléken egy adott sablont használnak, melyet az avatatlan szemek nem, de az írásképpel foglalkozó szakértők könnyedén és hamar felismernek.

Hamisítványok

Nem mehetünk el szó nélkül a gátlástalan hamisítványok mellett sem. Egy kis kézügyességgel bárki képes lehet erre. Ezeket a produktumokat aztán meghirdetheti készítője a világhálón és az áraikat is ő szabhatja meg. Jellemzően nem kérnek értük feltűnően magas összegeket, ezzel is vásárlásra csábítva a lelkes rajongókat. Érdemes azonban gyanút fogni, ha túl olcsón kínálnak megvételre egy kézjegyet. Elmondhatatlanul fontos ilyenkor minden esetben különös gonddal eljárni, mielőtt bárki megvásárolná az adott csábító tételt. Gondoljunk csak bele: sok aláírást eleve nehéz megszerezni, éppen ezért ezt a tényt a piaci árának is tükröznie kell.

Legyünk szemfülesek!

De hogyan állapíthatjuk meg azt, hogy frissen szerzett autogramunk eredeti-e vagy sem? Elsőként érdemes az adott híresség egy-egy biztosan valódi aláírásával összevetni azt, ami a birtokunkban van. Az autogram helye is gyanúra adhat okot: biztosan aláírhatta XY azt a képet? Egy példa: ha Stan és Pan- (Laurel és Hardy-) kézjegyeket vizsgálunk, s az adott aláírás színes fényképen szerepel, akkor az minden bizonnyal hamisítvány. Elengedhetetlen ellenőrizni az aláírás stílusát és magát az időszakot nagyító segítségével.

A töltőtoll a legősibb formája az autogramosztásnak. Kifejezetten népszerű volt az 1920-as és 1930-as években. Ez a fajta festék nem fakul az idő előrehaladtával sem. A korai golyóstollak által használt tinta nem ennyire megbízható. Csúnyán fakul és ráadásul 1954 előtt nem is használták még.

Aki megteheti, az látogasson el szakkönyvtárba és tekintse meg személyesen azokat a speciális kiadványokat, magazinokat, melyek autogramokat tartalmaznak. Az azonos helyen és méretben felbukkanó szignókkal érdemes körültekintőbben foglalkozni, mert ugyancsak gyanús lehet. Több remek segédkönyv is létezik a témában: a két legjobbnak tartott egyike Doris & Kris Bernard műve, melynek címe Celebrity Signature Facsimiles, valamint a másik értékes szakirodalom Kevin Martin kötete, a Celebrity Autograph Authentication Guide lehet.

Autogramok esetében fontos az úgynevezett zavartalan minta. Az eredeti kézjegyek esetében megfigyelhető, hogy a felületen különböző mértékű a nyomás és vastagság átütése. Vagyis a szignó következetesen áramlik végig a papíron. Sok hamis autogramot lassú ütemben gyártanak, ami igencsak árulkodó jel: ezeknek a kézjegyeknek nincsen sodrása. Az autopenek például általában kis hullámot idéznek elő, miközben egyenes vonalat próbálnak húzni. A festék ilyenkor sötétebb az írás elején és a végén.

Mit tehetünk?

Hogyan szerezzünk akkor eredeti aláírást kedvencünktől? Nos, a legbiztosabb módszer, ha személyesen találkozunk vele és kérünk tőle egy névre szóló autogramot. Ha erre nincs mód, adott sztár pedig van annyira népszerű, hogy jó eséllyel nem személyesen intézi a konkrét dedikációkat saját levelezési címéről, akkor érdemes hiteles, kézjegyekkel foglalkozó társulásokat, üzleteket felkeresni vásárlási szándékkal. Ezeken a platformokon ugyan sok esetben borsos árat kérnek el egy-egy autogramért, de legalább biztosak lehetünk abban, hogy azt a sztár tényleg saját maga firkantotta oda a lapra/fotóra.

Sikeres autogramvadászatot kívánunk!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek