Starity

Elhunyt Omar Sharif

2015. július 12. 11:11   |   Szerző: Jolie_77

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Omar Sharif, akit a közönség leginkább az Arábiai Lawrence és a Doktor Zsivágó című, mára klasszikussá vált filmekből ismert, 83 éves korában elhunyt.

hirdetés
Elhunyt Omar Sharif
Fotó: David Cairns/Daily Express

Az egyiptomi születésű színész három Golden Globe-díjat és egy Oscar-jelölést szerzett karrierje során.

Omar Sharif Michel Shalhoub néven született Alexandriában, 1932. április 10-én. Londonban a világhírű Royal Academy of Dramatic Art iskolában tanulta a színészetet. 1954-ben debütált a filmvásznon a Siraa Fil-Wadi című egyiptomi filmben és hamarosan hazája egyik legnagyobb kedvence lett.

A nagy áttörésre 1962-ben került sor, amikor szerepet kapott az Arábiai Lawrence című alkotásban. A játéka annyira megtetszett a rendezőnek, hogy őt szerződtette a következő projektje, a Doktor Zsivágó főszerepére is, amely hatalmas sikernek bizonyult. Ezután olyan sikerfilmekben szerepelt, mint a Funny Girl és a The Tamarind Seed, valamint olyan történelmi személyiségek bőrébe bújt, mint Dzsingisz kán és Che Guevara.

Nemcsak színészként volt sikeres, hanem bridzsjátékosként is – a világ legjobb játékosai között tartották számon.

A kilencvenes évek végétől egyre kevesebb szerepet vállalt – ezek közül a legjelentősebb a 2003-as Monsieur Ibraham, amelyben egy Párizsban élő muzulmán boltost alakított, aki örökbe fogadott egy zsidó kisfiút. Alakításával elnyerte a francia Oscarnak számító César-díjat.

A színésznél az év elején Alzheimer-kórt diagnosztizáltak. Ügynöke nemrég jelentette be, hogy Sharif július 10-én délután végzetes szívrohamot kapott egy kairói kórházban.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek