Starity

Felfedezték a Föld unokatestvérét

2015. július 25. 18:06   |   Szerző: Darkness

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hatalmas érdeklődést váltott ki a NASA Kepler űrtávcsöve által felfedezett Föld-szerű bolygó, a Tejútrendszerbeli Kepler–452b. Ismerkedjünk meg e bolygóval!

hirdetés
Felfedezték a Föld unokatestvérét
Fotó: NASA

A 6 milliárd éves bolygó szakemberek becslése szerint kőzetbolygó, és hőmérséklete is megfelelő ahhoz, hogy folyékony víz lehessen rajta, így akár élet is kialakulhatott a planétán. Jóval, nagyjából 60 százalékkal nagyobb, mint a Föld, felszínén valószínűleg vulkánok és akár fotoszintetizáló növények is lehetnek. A gravitáció valószínűleg kétszer akkora, mint a mi bolygónkon. Ugyan 10 százalékkal több energiát kap napjától, mint mi a sajátunkról, mivel jelentősen nagyobb, mint a Föld, az esetlegesen ott található víznek több időbe telne elpárolognia.

Napját 385 nap alatt kerüli meg, így valamelyest hosszabb egy ottani, mint egy földi év. Sajnos elképzelhetetlenül messze – 1400 fényévnyire – van tőlünk, így jelenlegi technikánkkal nagyjából 24,7 millió évbe telne odajutnunk.

Természetesen nem a most felfedezett bolygó az egyetlen, mely alkalmas arra, hogy élet alakuljon ki rajta. Ezen kívül 11 másik ilyen bolygót fedezett fel a Kepler űrtávcső, azonban ilyen-olyan okok miatt egyiken sem olyan valószínű az élet, mint a Kepler–452b-n. Sajnos a Kepler nem tud olyan közel menni hozzá, hogy eldöntse a mindenkit égető kérdést: van-e élet Kepler–452b-n? Viszont a bolygóról egy kezdetleges térképet ki fog alakítani, de ha van is élet a rajta, bizonyos, hogy az ottani létformák drámaian különböznek az általunk ismertektől.

Fotó: NASA/JPL-CalTech/R. Hurt
hirdetés

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek