Starity

16 érdekesség, amit nem tudtál a csókolózásról

2015. augusztus 02. 20:08   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A csókolózás immár évszázadok óta hagyomány, ami nem is csoda, hiszen amellett, hogy boldogsághormont szabadít fel, még egészséges is.

hirdetés
16 érdekesség, amit nem tudtál a csókolózásról

1. Az emberek kétharmada a jobb oldali irányba fordítja a fejét csókolózás közben. Egy német kutatócsoport tagjai száz pár csókolózási szokásait vizsgálták. Arra a megállapításra jutottak, hogy ennek a szokásnak az állhat a hátterében, hogy magzatként a legtöbben jobbra fordítjuk a fejünket az anyaméhben, így innen ered ez az ösztön.

2. A csókolózástól boldogabbnak érezzük magunkat. Ez azért lehetséges, mert csókolózás közben endorfin és oxitocin szabadul fel, ami csökkenti a stresszt, ezáltal boldogabbnak is érezzük magunkat.

3. A csókolózástól egészségesebbek leszünk. Egyes tanulmányok szerint a csók erősíti az immunrendszert, enyhíti a fájdalmat, megelőzi a fogszuvasodást, valamint a megfigyelések szerint egypercnyi csókolózással 26 kalóriát égethetünk el.

4. A csókolózás növeli a várható élettartamot. Egy kutatás kimutatta, hogy azon férfiak, akik reggelente munkába menet megcsókolták feleségüket, öt évvel éltek tovább, mint azon sorstársaik, akik nem váltottak csókot partnerükkel.

5. A leghosszabb csók 58 órán, 35 percen és 58 másodpercen át tartott, és egy thaiföldi pár, Ekkachai és Laksana Tiranarat között csattant el. 

6. A csókolózásra szakosodó tudomány neve filematológia.

7. Nem csak az emberek körében népszerű a csók. A csimpánzok, a tehenek, az északi lundák és a mókusok körében is népszerű a szokás.

8. Nem véletlenül zárul csókkal a házassági eskü, ugyanis Michael Philip Penn író szerint a csók egyfajta megpecsételése a fogadalomnak, úgy funkcionál, mintha aláírnánk egy szerződést.

9. A francia csók kifejezés hivatalosan 2013-ban került a szótárakba, eredete pedig az első világháborúig nyúlik vissza, amikor is kivételes szenvedélyességgel búcsúztak párjaiktól a francia katonák.

10. 1439. július 16-án VI. Henry király betiltotta Angliában a csókolózást, mely döntésével a betegségek terjedését kívánta megfékezni.

11. 1910-ben Franciaországban a vonatokon és a pályaudvarokon tiltották be a csókolózást arra hivatkozva, hogy a késések nagy részéért ez a tevékenység a felelős.

12. Csókolózás közben 146 izmot mozgatunk meg – ebből 34 az arcunkon található.

13. Az X írásjel a csókra való utalás jelképeként először a középkorban jelent meg. Érdekesség, hogy az írástudatlan emberek használták e jelzést a szájra adott puszi megjelöléseként.

14. Évente 400 000 turista látogat el az írországi Blarney Stone-hoz megcsókolni a sziklát, mert a legenda szerint a szikla varázserővel bír és megajándékozza a szerelmeseket.

15. Egy átlagos ember 20 160 órát (két hetet) tölt csókolózással az életében. 

16. Egy átlagos nő körülbelül 15 férfit csókol meg életében, mielőtt rátalálna a nagy Őre.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek