Starity

19 dolog, amit nem tudtál a vörös hajról

2015. augusztus 03. 22:10   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ezúttal annak jártunk utána, minek köszönhetően alakulhat ki a vörös haj, és milyen egyéb kapcsolódó különlegességek tartoznak viselőjéhez.

hirdetés
19 dolog, amit nem tudtál a vörös hajról

1. A vörös haj egy genetikai mutációnak köszönhetően jöhet létre. Ez a gén pedig nem más, mint az MC1R, és mivel ez nagyon ritka, így egy párnak csak akkor születhet vörös hajú gyereke, ha mindketten a génjeikben hordozzák az erre való hajlamot. És mivel nem minden vörös hajú egyforma, a színárnyalatért szintén a genetika a felelős. 

2. Mivel a mutálódott gének szeretnek kéz a kézben járni, így gyakran előfordul, hogy a vörösek balkezesek is, ami szintén egy genetikai sajátosság miatt alakulhat ki. 

3. A természetes vörös hajat nehezebben fogja be a hajfesték, mint más árnyalatokat. A vörös árnyalatért felelős pigmentek sokkal erősebb színtartó képességgel rendelkeznek, ezért nehezebb ezt a hajszínt elfedni hajfestékkel. Ugyanakkor, ha mégis sor kerül a festésre, a természetellenes anyag súlyosabban roncsolja e hajkoronát viselő személy hajszálait.

4. A vöröseknek kevesebb hajszáluk van. Míg a szőkéknek átlagosan megközelítőleg 110.000 hajszáluk van, addig a barnák körülbelül 140.000-et tudhatnak magukéknak, a vöröseknek ehhez viszonyítva csak 90.000 borítja a fejbőrét. Ez azért lehetséges, mert a vörös hajszálak nemcsak erősebbek, hanem vastagabbak is. 

5. A vörös hajúak később őszülnek. Mint már említettük, ez a különleges pigment erős színtartó képességgel bír, ennek eredményeként maga a haj sem úgy őszül, mint a szőke vagy barna haj, hanem fokozatosan veszít színéből: először rezessé, később szőkés árnyalatúvá válik és fokozatosan halad a szürkés árnyalat felé, de sosem őszül meg teljesen.

6. A vörös haj, kék szem kombináció a legritkább a világon. A vörös hajhoz leggyakrabban barna, ritkább esetben zöld szem párosul, és csak kivételes esetben lesz kék szeme egy vörös hajúnak. Ahogyan a vörös haj, úgy a kék szem is recesszív tulajdonság, így ez a különleges kombináció csak akkor fordulhat elő, ha mindkét szülő a génjeiben hordozza a kék szem kialakulásának hajlamát, de erre mindössze 1% az esély.

7. A vörösek érzékenyebben reagálnak a fájdalomra. Számtalan tanulmányt végeztek ebben a témakörben a tudósok, és arra jutottak, hogy a genetika a felelős azért, hogy a vörös hajúaknak mennyire magas vagy alacsony a fájdalomküszöbe. Azt is kimutatták, hogy a vörösek nehezebben viselik a hideget és a meleget, ugyanakkor testük sokkal gyorsabban képes megváltoztatni hőmérsékletét, ezzel védve önmagukat. Mivel e hajkorona birtokosai érzékenyebben reagálnak a fájdalomra, így műtétek során 20%-kal gyakrabban, illetve erősebb fájdalomcsillapításra és altatásra szorulnak, mint barna és szőke társaik, mely a mutálódott génnek köszönhető.

8. A vörös hajúak képesek saját maguknak előállítani a szervezetük számára szükséges D-vitamint. Mivel a vörös hajhoz nagyon világos bőrszín társul, így a vörös hajúak szervezete a bőr védelmében állítja elő a D-vitamint, ezzel védekezve a leégés ellen. Erre pedig azért van szükség, mert a melanin alacsonyabb koncentrációban fordul elő a testükben, ezáltal nem tudnak elegendő D-vitamint felvenni.

9. A világ népességének körülbelül 1-2%-a vörös. E csodálatos hajzuhatag leggyakrabban Skóciában és Írországban fordul elő. Míg előbbi ország népességének 13%-a, utóbbinak alig 10%-a születik vörösnek. Ezért akár a földrajzi adottságok is lehetnek felelősök, ugyanis ezen országok éghajlata hűvösebb, csapadékosabb, így ideálisak a vöröseknek.

10. Nem fog eltűnni a vörös haj. Ugyan évek óta keringenek pletykák arról, hogy előbb-utóbb eltűnik e hajszín, mindez csak szóbeszéd. Ugyan a népesség 1-2%-a birtokolhat ilyen hajkoronát, azonban az emberiség körülbelül 4%-a hordozza a kialakulására hajlamos gént a DNS-ében, de ez csak ritkán domináns, így egy vörös hajúnak nem feltétlenül születik vörös csemetéje, és legtöbb esetben néhány generációt átugrik az öröklődés.

11. A vörösek szenvedélyesebbek. Werner Habermehl kutató 6000 német nő bevonásával végzett felmérést a témakörben, és arra a konklúzióra jutott, miszerint a vörösek nemcsak aktívabbak az ágyban, hanem szívesen váltják gyakrabban a partnereiket is.

12. Köreikben gyakoribb a bőrrák kialakulásának veszélye. Mivel bőrük nemcsak nagyon világos, hanem érzékeny is, ezáltal körülbelül két és félszer nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint mások.

13. 1483 és 1784 között több mint 45 000 vörös hajú nőt égettek el máglyán boszorkányság miatt. Ezzel szemben az ókori Görögországban úgy tartották, hogy akit e lángszínű hajkoronával áldott meg a sors, az valószínűleg vámpír, vagy azzá válik halála után. Egyiptom sem mentes a hiedelemektől: ott úgy tartották a középkorban, hogy a vörös haj balszerencsét hoz; mások úgy hitték, e hajszín viselői az emberek és az idegenek hibridjei.

14. A vöröseket gyakrabban csípik meg a méhek, ám a tudósok mindeddig nem jöttek rá, mi lehet ennek a hátterében.

15. Pozitív megkülönböztetésben részesülnek a világ különböző helyein. Ugyan gyerekként a legtöbb vörös hajút megbélyegzik társaik, később különleges hajkoronájuk teszi őket népszerűvé. A pozitív megkülönböztetést azonban elsősorban Ausztráliában élvezhetik ki, hiszen évente rendeznek szépségversenyt vöröseknek, melynek során a nyertes 15 000 dollárral gazdagodhat, és egy éven át képviselheti a legszexibb vörösként a Division Model Managementet.

16. Saját fesztiváljuk van. A holland Breda városában minden évben megrendezésre kerül a vörösek fesztiválja, melyen a természetes vörös hajjal megáldottak vonulnak fel. A háromnapos rendezvény ideje alatt előadásokkal, bemutatókkal és workshopokkal igyekszenek szorosabb köteléket kovácsolni a sorstársak között. (Tavaly mintegy ötezer látogatója volt a fesztiválnak.)

17. A vörös haj viszonylag új. Még nem olyan régóta népesítik be a Földet a vörösek, ugyanis bizonyos tanulmányok szerint e hajszín körülbelül 50 000 évvel ezelőtt jelent meg, jóval később,  mint a barna vagy a szőke.

18. Szülésnél különleges bánásmódban részesülnek. Mint említettük, a vörösek sokkal érzékenyebbek a fájdalomra, ezzel együtt tovább véreznek és esetenként nehezebben is gyógyulnak a sérüléseik. Éppen ezért, ha egy vörös hajú kismama szülni készül, általában különleges előkészületekre van szükség, ezáltal úgy érezhetik, különleges bánásmódban részesülnek.

19. A szóbeszéd szerint elegendő midössze 10 másodpercig egy vörös szemébe nézni ahhoz, hogy menthetetlenül szerelembe ess.

Híres vörösek (a teljesség igénye nélkül): Aphrodité, a szerelem istennője; William Shakespeare; I. Erzsébet angol királynő; Nero római császár; a trójai Heléna; Galileó; Kleopátra; Bonaparte Napóleon; Thomas Jefferson; Vincent Van Gogh; Antonio Vivaldi; Winston Churchill; Mark Twain; James Joyce; Chuck NorrisConan O’Brien; Ronald McDonald; Lindsay Lohan; Oliver Cromwell; Emily Dickinson; Julia RobertsNicole Kidman; Julianna Moore; Jessica ChastainKaren GillanRose LeslieBryce Dallas HowardEd SheeranLaura PreponSophie TurnerHarry hercegRupert GrintAlicia WittLily ColeIsla FisherAmy AdamsJayma MaysBenedict CumberbatchAngie EverhartMegan FollowsShirley MansonKate MaraLauren AmbroseRenee OlsteadBonnie WrightLena KatinaSeth GreenEwan McGregorAlyson HanniganKevin McKiddNicola RobertsRob KazinskyDomhnall GleesonSiobhán DonaghyChristina HendricksKaroline Herfurth

via Huffingtonpost, Bustle, Reader's Digest, Red Hair Facts & Neatorama

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek