Starity

12 dolog, amit nem tudtál a balkezesekről

2015. augusztus 13. 16:04   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy jobbkezes világban bizony nem könnyű balkezesként élni, de természetesen nem lehetetlen. Ezúttal annak jártunk utána, miért is olyan különlegesek a balkezesek.

hirdetés

1. A bolygónk népességének csupán 10-12%-a születik balkezesnek, ami nem feltétlenül egyszerű, hiszen alapvetően egy jobbkezesekre szakosodott világban élünk. A legtöbb eszköz, irodai és konyhai használati tárgy a többség, azaz a jobbkezesek életének megkönnyítése végett készül, ebből adódóan a balosoknak is ehhez kell alkalmazkodni.

2. Néhány évszázaddal korábban a balkezesség az ördög jele volt, a lázadás és különböző bűncselekmények eljövetelére figyelmeztetett. Az Európában fennmaradt szövegek szerint egyenesen boszorkányságnak minősült a balkezesség, mivel úgy tartották, hogy aki nem jó kézzel végzi mindennapi dolgait, az valószínűleg valamilyen fekete mágiát űz vagy annak a hatása alatt áll.

3. Még most is sokan tartják rossz jelnek a balkezességet, ugyanis a hívők úgy hiszik, az Ördög maga is balkezes. Nyilván ezzel az állítással kicsit elrugaszkodtak a realitás talajától, de sokan még most is úgy hiszik, hogy nem véletlen az, hogy a lelkészek jobb kézzel adnak áldást, illetve a keresztelkedést is e kézzel végzik. Még szintén ide kapcsolódik, hogy a latin sinister szó is bal oldalt jelent, mely angolul annyit tesz: baljós, vészjósló.

4. A balkezesek okosabbak. A New York-állambeli St. Lawrence Egyetem számos kutatást és tesztet végzett a bal- és jobbkezesekkel arra vonatkozóan, hogy kik rendelkeznek magasabb intelligenciaszinttel, és arra jutottak, hogy a balkezesek gyorsabb észjárásúak és magasabb az IQ szintjük, mint jobbkezes társaiknak.

5. Könnyebb zavarba hozni őket. Egy skóciai felmérés szerint a balkezesek jobban tartanak a kudarcoktól, és érzékenyebbek az őket ért kritikákra, mint a jobbkezesek, valamint saját bevallásuk szerint szeretnek hosszasan mérlegelni, mielőtt meghoznának egy fontos döntést.

6. Több alkoholt fogyasztanak. Egy 12 országban 25.000 főt megkérdező felmérés szerint a balkezesek szívesebben és több alkoholt fogyasztanak, ám szó sincs arról, hogy alkoholisták lennének.

7. Hajlamosabbak az agyi rendellenességekre. Mind a jobbkezesek, mind a balkezesek közel azonos arányban használják agyuk bal féltekéjét, azonban a balosok körülbelül 30%-a csupán részlegesen használja a jobb oldalit, emiatt pedig nagyobb eséllyel fordul elő körükben a skizofrénia, a diszlexia és az ADHD.

8. Kreatívabbak. A megkérdezett balkezesek többsége azt állította magáról, hogy meglehetősen jól rajzol, és/vagy ügyesen bánik a hangszerekkel, ezáltal szívesen helyezkedne el a művészvilágban.

9. Rövidebb ideig élnek. Egy felmérés szerint átlagosan kilenc évvel korábban költöznek a másvilágra, mint jobbkezes társaik.

10. Nehezebben tanulnak, ugyanakkor hosszabb ideig egészségesek. Egy kutatás szerint nagyobb valószínűséggel fordulnak elő köreikben tanulási nehézségek, ugyanakkor kisebb eséllyel lesznek az ízületi gyulladások és fekélyek áldozatai.

11. Ijedősök, és nehezebben kezelik a stresszt. A balkezeseknek köztudottan rengeteg bogara van, ide tartoznak a különböző félelmek is fóbiák is, melyet a különböző oldali agyi kapacitással magyaráznak a tudósok.

12. Saját világnapjuk van. 1990-ben az egyesült királyságbeli Balkezesek Klubja előterjesztette, hogy saját napot szeretnének maguknak az évben, mely végül teljesítésre került 1996-ban, így azóta augusztus 13-án a balkezeseket ünnepeljük világszerte.

Híres balkezesek (a teljesség igénye nélkül): II. Ramszesz fáraó, Julius Caesar, Gandhi, Albert Einstein, Charles Darwin, Benjamin Franklin, Isaac Newton, Thomas Jefferson, Mozart, Beethoven, Johann Wolfgang von Goethe, Friedrich Nietzsche, Franz Kafka, Hans Christian Anderson, Greta Garbo, Judy Garland, Leonardo da Vici, Michelangelo, Fidel Castro, Barack Obama, Bill Clinton, George H.W. Bush, Gerald Ford, James Garfield, Harry Truman, II. Erzsébet királynő, Károly herceg, Vilmos herceg, George herceg, Bill Gates, Charlie Chaplin, Marie Curie, Cary Grant, Paul McCartney, Marilyn Monroe, Kurt Cobain, Jimi Hendrix, Tom Cruise, Robert De Niro, Whoopi Goldberg, Morgan Freeman, Oprah Winfrey, Brad Pitt, Angelina Jolie, Celine Dion, Lady GagaJennifer Lawrence, Robert RedfordSarah Jessica ParkerKeanu ReevesJerry SeinfeldNicole KidmanJulia RobertsSeth RogenMary-Kate OlsenOwen WilsonBruce WillisLisa KudrowDiane KeatonMark WahlbergTim AllenMatthew BroderickJustin Bieber, John Slattery, Ben StillerEmma Thompson, Dale Earnhardt, Jr., Jay LenoDemi MooreMartina McBrideDrew Carey, Matt Lauer, Richard Simmons, Jon StewartGoldie HawnRon PerlmanPierce BrosnanTeri HatcherKevin RichardsonDan AykroydDavid Bowie, Spike Lee, January JonesEminemAshley TisdaleDennis QuaidEd O’NeillA.J. McLeanNiall HoranGreg KinnearDavid LettermanJim Carrey, Henry Ford, Helen Keller, Bart Simpson, Mark Twain, Steve Young, Bob Dylan, Drew BarrymoreSylvester StalloneO.J. Simpson, John D Rockefeller, a bostoni fojtogató, Hasfelmetsző Jack, Osama Bin Laden.

via BrainJet, BuzzFeed, Random Facts

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek