Starity

15 évvel ezelőtt találkoztak először a Harry Potter főszereplői

2015. szeptember 02. 11:11   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2000. augusztus 21-én jelentették be a Harry Potter és a bölcsek köve filmadaptációjának készítői, hogy a főszerepeket Daniel Radcliffe-re, Emma Watsonra és Rupert Grintre osztották ki.

hirdetés
15 évvel ezelőtt találkoztak először a Harry Potter főszereplői

Szinte hihetetlen, de máris 15 év telt el a Harry Potter-filmek forgatásának megkezdése óta. 2000. augusztus 21-én hozták nyilvánosságra a készítők, hogy a világhírű könyvsorozat adaptációjában Daniel Radcliffe kelti életre Harry Pottert, Emma Watson alakítja Hermione Grangert, Ron Weasly bőrébe pedig Rupert Grint bújik.

Az azóta eltelt 15 év alatt 8 fantasztikus filmben láthattuk együtt szerepelni a mára már felnőtt színészeket, ám az évforduló alkalmából elhoztunk 50 érdekességet a forgatásokról.

1. A Privet Drive valóban létezik, és ott forgatták azokat a részeket, amikor Harry a Dursley családnál él.

2. A grafikus csapat több ezer levelet írt meg, mire kikísérletezték, mekkora súlyt képesek elszállítani a baglyok. Arról már ne is beszéljünk, hogy hat hónapba került, mire betanították a madarakat arra, hogy szállítsák is a leveleket.

3. A készítők minden apró részletre odafigyeltek, példának okáért több, mint 20 000 tárgy volt kiállítva az Abszol út üzleteiben a forgatások alatt.

4. Daniel Radcliffe, Emma Watson és Rupert Grint egészen a forgatásig nem láthatták a nagytermet, ezért is volt élethű az első részben, amikor először lépnek be a helyiségbe, hogy a Teszlek Süveg beossza őket a Griffendélbe.

5. A készítők egyetlen lépcsőházat építettek, és azt használták az összes filmben a lépcsős jelenetekhez. További különlegesség, hogy csupán egyetlen lépcsősor volt mozgatható közülük.

6. A Roxfortban található festményeken szereplő férfiakat és nőket a forgatásokon részt vevő személyzetről mintázták, tehát nem teljesen fiktívek.

7. A nyolc film során közel 600 díszletet állítottak fel.

8. A bájitaltanteremben több, mint ezer fiola és üveg került kiállításra, melyekben valójában levesek voltak.

9. A Dumbledore szobájában található könyvek többsége újrakötött és porral borított telefonkönyv volt.

10. Hagrid szakállát hat különböző parókából állították össze, melybe a forgatások során állandóan beleakadt valami. (Még élő denevér is!)

11. Griffendél kardját egy valódi kardként készítették el, melyet később aukcióra bocsátottak.

12. A horcruxokat Miraphora Mina designer készítette el. Édesanyja ékszerész volt, és elég sokat tanult a szakma csínjáról mellette, hogy felkérjék a munkára.

13. A Weasley család otthonában látható óra mutatóit ollókból készítették el.

14. Több mint 40 cirmosról készítettek képeket, akik végül Umbridge berendezési tárgyain kaptak helyet.

15. A Kóbor Grimbusz elkészítése sem volt könnyű, ugyanis négy tonnányi nehezéket kellett az aljára helyezni, hogy ne boruljon fel. További érdekesség, hogy építéséhez három emeletes buszt is felhasználtak, és az elkészült remekmű több mint hat méter magas lett.

16. A Harry Potter és a bölcsek köve végén látható életnagyságú sakkbábuk egyenként 225 kg-ot nyomtak.

17. 60 különböző kobold maszkot készítettek a Gringottsban játszódó jelenetekhez.

18. A Roxfortot természetesen nem építették meg, csupán egy modellt készítettek a kastélyról, ám ez is rengeteg munkájába került a készítőknek, ugyanis hét hónapon át 40 ember dolgozott rajta, ám az eredmény bámulatos lett.

19. A kastéyhoz tartozó híd megépítése újabb három hónapot igényelt.

20. A téli jelenetek forgatásakor sót használtak a havazás illusztrálására.

21. Dobby füleit egy Max nevű kutya füleiről mintázták, aki a forgatások során a tervezők széke alatt foglalt helyet.

22. A The Stone Roses énekese, Ian Brown feltűnik a Foltozott Üst nevű kocsmában a Harry Potter és az azkabani fogolyban.

23. Ugyan a könyvben többször is elhangzott a mondat, miszerint Harry édesanyja zöld szemeit örökölte, és mivel az őt alakító Daniel Radcliffe-nek kék szemei vannak, rengeteg kritika érte a készítőket amiatt, hogy erre a fontos részletre nem figyeltek. Az igazság azonban az, hogy Dan szeme nem reagált jól a kontaktlencsére, ezért elálltak attól, hogy megmásítsák a fiú szemszínét.

24. Ian McKellennek is felajánlották Dumbledore szerepét, de ő elutasította azt, így került Richard Harrishez a szerep. Sajnos a színész 2002-ben életét vesztette, így a harmadik résztől Michael Gambon bújt az igazgató bőrébe.

25. A Főnix Rendjének azon jelenete, amikor Harry, Ron és Hermione nevetésben törnek ki, miután Harry elmeséli, hogyan csókolta meg Cho Changet, teljesen random volt. Éppen forgatási szünetet tartották, ám forogtak a kamerák, a rendezőnek pedig megtetszett, milyen természetesen nevetnek, így belevágta a filmbe.

26. Bellatrix Lestrange szerepére eredetileg Helen McCrory-t kérték fel, ám a színésznő teherbe esett, így elutasította a szerepet – mely ezután került Helena Bonham Carterhez –, ám Helen később mégis visszatért, ő alakította Bellatrix nővérét, Narcissa Malfoy-t.

27. A Bölcsek kövének rendezését eredetileg Steven Spielbergre bízták volna, aki állítólag animációs filmként szerette volna a vászonra vinni a varázslótanonc történetét, elképzelése szerint pedig Haley Joel Osment kölcsönözte volna a hangját Harry-nek.

28. Több mint 3 000 lányt hallgattak meg Cho Chang szerepéért, melyet végül Katie Leungnak adtak.

29. A Halál ereklyéi második részének végén lévő jelenetben, ahol felnőttként láthatjuk az ikonikus szereplőket, Draco Malfoy feleségét, Astoria Greengrasst Tom Felton barátnője, Jade Olivia alakította.

30. A Titkok kamrájának forgatása közben tetűjárvány tört ki a gyerekszínészek között, így egy-egy jelenetnél el lehet csípni, amint vakaróznak a diákok.

31. Tom Feltont Harry és Ron szerepéért is meghallgatták.

32. Rupert Grintet ki kellett zavarni Harry és Hermione csókjelenetének forgatásáról, mert annyira nevetett, hogy a többiek nem tudtak dolgozni miatta.

33. A Harry Potter és az azkabani fogoly forgatása során be kellett varrni Tom Felton talárjának zsebeit, mert a színész állandóan nasit csempészett bennük.

34. A filmsorozat harmadik részének rendezője, Alfonso Cuaron a forgatások megkezdése előtt megkérte Danielt, Emmát és Rupertet, hogy írjanak egy fogalmazást karaktereikről, ezzel is arra ösztönözve őket, hogy megértsék és még jobban magukévá tegyék a szerepet. Érdekesség, hogy karaktereikhez hasonlóan végezték el a feladatot: Emma 16 oldalas esszét adott be, Daniel egy egyoldalas irományban ismertette Harry szerepét a műben, Rupert pedig a mai napig nem írt egy sort sem.

35. A legkevésbé sikeres rész (Harry Potter és az azkabani fogoly) 90 millió dollárt hozott a készítők konyhájára, ám ez még így is több, mint amennyit a legsikeresebb Alkonyat-film produkált.

36. A Harry Potter és a Tűz Serlege ünnepi jelenetében tonnányi édességet láthatunk a nagyterem asztalain, ám azok nagy része valójában gyantából készült. (Természetesen voltak köztük ehetőek is, ezeket fogyasztották a stábtagok.)

37. A Dumbledore szobájában látható merengő környékén több, mint 800 kézzel jelölt fiolát helyeztek el kellékként.

38. A Hagridot alakító Robbie Coltrane-nek volt egy 208 cm magas dublőre. Ami Hagrid kunyhóját illeti, a készítők pedig két különböző nagyságú díszletet építettek fel: egyet a normális méretű szereplőknek, és egyet annak reprezentálására, hogy milyen hatalmas is Hagrid.

39. Harry baglyát, Hedviget négy különböző madár alakította; Ron patkányának, Makesznek a bőrébe pedig tucatnyi patkány bújt az évek során; Hermione Csámpását szintén négy különböző macsek játszotta; Hagrid kutyáját, Agyart pedig kilenc különböző nápolyi masztiff keltette életre.

40. A Harry Potter és a bölcsek kövében a nagytermes jelenetnél több száz gyertyát lógattak fel az asztalok fölé, ám amikor azok elkezdtek lepotyogni, a készítők úgy döntöttek, hogy inkább digitálisan varázsolják oda őket.

41. A kviddicses jelenetek elkészítése igencsak megdolgoztatta a speciális effektekért felelős csapatot. A seprűket egy zöld képernyő elé szerelték fel, melyet később az utómunkálatok során cseréltek ki a digitálisan megszerkesztett háttérre.

42. A filmek véget értével öt hatalmas áruházat nyitottak, ahol áruba bocsátották a filmekben látható kellékeket. Csak, hogy néhány adatot említsünk: 5 000 bútordarab, 12 000 kézzel készített könyv, 25 000 oldalnyi Hírverő, és 40 000 Weasley Varázsvicc Vállalat-beli csecsebecse cserélt gazdát.

43. A Tűz Serlegét angol szilfából készítették, kézzel faragták és 152 cm magas volt.

44. Több mint 3 000 varázspálcát használtak el a színészek a forgatások során.

45. 18 különböző autóval vették fel a Harry Potter és a Titkok Kamrájában azt a részt, amikor Harry megpattan Dursley-éktől Wealey-ék járgányán. 

46. A Harry Potter és a Főnix Rendjében annál a jelenetnél, amikor Dumbledore Serege a Mágiaügyi Minisztérium Misztériumügyi Főosztályán a Harry sorsát megpecsételő jóslatot keresi, eredetileg 15 000 egyesével kivilágított üvegcsét használtak, melyeket később leselejteztek, és digitálisan tették helyükre őket. 

47. Míg egyes karaktereknek csupán maszkot kellett viselniük, addig másokat meg kellett építeni, és meg kellett tervezni a mozgásukat. Az egyik ilyen a Harry Potter és a Titkok Kamrájában látható óriáspók, Aragog volt, akit heteken át építették, a mozgatásához pedig a beépített motor mellett 100 emberre volt szükség. 

48. A Voldemortot életre keltő Ralph Finnesszel is sok munkájuk volt a sminkeseknek és a digitalizáló csapatnak, ugyanis a színésznek el kellett rejtenie a tetoválásait; kontaktlencsét, álszemöldököt, -fogakat és karmokat kellett viselnie a forgatások során, kígyószerű orrot pedig digitálisan varázsoltak neki.

49. Ollivander pálcaboltjában 17 000 varázsplálcás doboz került kiállításra.

50. A Harry Potter-filmek bevétele összesen 7 726 174 542 dollár volt. A legtöbben a Harry Potter és a Halál Ereklyéi második részére voltak kíváncsiak, a legkevésbé izgalmasnak pedig a Harry Potter és az azkabani fogoly találtatott.

Végezetül pedig ezúton is köszönjük J.K. Rowlingnak a varázslatos gyerekkort, melynek részesei lehettünk az általa megálmodott világnak köszönhetően!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek