Starity

Arctisztítás a gyakorlatban

2015. szeptember 18. 09:09   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Arcunk ápolása a mindennapi rutin része, emellett pedig nagyon fontos is. E témával kapcsolatban hoztuk el a szakértők praktikáit.

hirdetés
Arctisztítás a gyakorlatban

Amikor az arctisztítási módszerekről beszélünk, az emberek általában kétféle véleményen vannak; egyesek szerint a hagyományos szappan + víz a tökéletes megoldás, míg a többiek arra szavaznak, hogy minden egyes részt az annak megfelelő kozmetikummal tisztítsuk. A legtöbben azt feltételezik, hogy az arctisztítás egy olyan feladat, amit akkor is el tud végezni az ember, ha teljesen elfáradt, vagy kissé be van csípve - ami persze igaz. De az összes lehetőséget (pl. krémek, arctejek, olajok, törlőkendők, és az öregedésgátló termékek) számba véve érdemes megfontolni hogyan is vágunk neki egy arctisztításnak, hiszen itt már többről van szó a sima szappan + víz kombinációtól -  állítja Dr. Doris Day, New York-i bőrgyógyász, aki a Forget the Facelift című könyv szerzője.

„Sok olyan kifinomult tisztító létezik, amely nem teszi csíkossá az arcbőrt, hanem ténylegesen hidratálja azt, és több öregedésgátló termék is hatékonyan veszi fel a harcot a ráncok ellen.” Egyértelműen látható, hogy a régi típusú arcmosás és a szappan + víz keverék nem elégséges.

1. mítosz: Mosd meg, és mehetsz

„Távolítsd el a sminket, mielőtt arcot mosol, ugyanis sok arctisztító nem távolítja el az alapozót teljesen, különösen a szem és az orr körül” - mondja Dr. Jeanine Downie, dermatológus. Érdemes ehhez olaj-alapú krémet használni vagy puha arctörlőt, vagy egy tisztító olaj segítségével is feloldhatjuk a makacs fényvédő krémeket, és sminket. Ezt követően langyos vízzel öblítsük át az arcunkat, és egy csöppnyi mennyiségű arctisztítóval töröljük át, melyet vagy az ujjunk hegyére, vagy egy nedves anyagra teszünk. Majd ezt is öblítsük le, és töröljük szárazra egy puha papírtörlővel arcunkat, főleg ha pattanásos a bőrünk.

2. mítosz: Mossunk arcot kétszer egy nap

Az ugyebár még mindig nem dőlt el, hogy milyen gyakran kell az arcunkat megtisztítani (minden reggel és este, vagy csak egyszer este) de abban mindenki egyetért, hogy a túl sok arctisztítás a bőr irritációját okozhatja, illetve a nedvesség hiányát. A szabály mindössze annyi, hogy használjuk a józan eszünket, vagyis mindig mossunk arcot edzés után, hogy megakadályozzuk a pattanások kialakulását, és ha zsíros a bőrünk, akkor öblítsük le reggel és este egyaránt. Ha nagyon száraz, vagy érzékeny a bőrünk, naponta egyszeri tisztítás javasolt, az pedig este legyen.

3. mítosz: Bőrtípusnak megfelelő arctisztítót vásároljunk

Nem számít, milyen bőrtípussal rendelkezünk, arról győződjünk meg, hogy az összetevők nem tartalmaznak számunkra kényelmetlen alapanyagokat, parabéneket (vagyis potenciálisan mérgező tartósítószereket) vagy kemény szappant (mert az kiszárítja a bőrt). Ha egy arctisztítónak jó az ára (legyen az krém, testápoló, habosító), akkor a formula inkább már egyéni preferencia kérdése -  mondják szakértők. Természetesen a száraz bőrű emberek inkább válasszanak hidratáló összetevővel rendelkező termékeket, mint például a glicerin, vagy a shea vaj. És ha zsíros bőröd van, inkább érdemes habzó tisztítót választanod, attól fogod igazán tisztának érezni az arcod.

4. mítosz: Radírozz, hogy eltávolítsd az elhalt hámsejteket

A glikolsavas tisztító sokkal szelídebb, és egyben hatékonyabb a bőrhöz, mint a szemcsés bőrradírok, valamint mindkettőnek öregedésgátló hatása van, és segít megelőzni a pattanások kialakulását is. Változtassuk a rendszeres arcmosást (például heti háromszoros alkalommal valamint attól függően, hogy milyennek látszódik, és érződik az arcbőr.

5. mítosz: Használj tonizálót

Az alkohol bázisú tonizáló termékek kiszárítják a természetes olajokat a bőrből, ez pedig nem vezet jóra. A gyengédebb tonizálók megnyugtatják a bőrt, és kiegyensúlyozzák a pH szintjét is, de ha megfelelő arctisztítót használunk, akkor erre a lépésre nincs is szükségünk. Ha pedig szeretjük a tonizált bőr érzését, válasszunk gyengéd, alkoholmentes verziót.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek