Starity

Íme minden idők legkiválóbb előadói és albumai

2015. november 22. 16:04   |   Szerző: tiktak

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Billboard most először elkészítette a Minden idők legjobbjai című listáját a zene minden területéről. Nézzük, hogy a neves magazin szerint melyek a valaha megjelent legjobb albumok.

hirdetés

Az albumokat egy olyan pontrendszer szerint rangsorolták, aminél a Billboard 200 elnevezésű albumlistán első helyen eltöltött hetek száma volt a mérvadó, de jelentősen segítette az előadók albumait az is, ha első helyet ugyan nem értek el, de minél több hetet töltöttek el a listán. Az évek során a slágerlista számításában bekövetkezett változások miatt a különböző korszakokat más és más súlyozással számolták.

Minden idők legjobb albumának Adele 21 című lemezét választották. A Billboard 200 listán az album összesen 78 hetet töltött a Top 10-ben és 2011-es megjelenése óta még egyszer sem hagyta el a listát. Ezen a héten már a 246. hetét tölti az éppen legkelendőbb 200 albumot rangsoroló listán. A Billboard szerint könnyen lehet, hogy a november 20-án megjelenő új Adele-album szintén helyet kap majd egyszer a következő, frissített Minden idők legjobbjai listán.

Adele után a Muzsika hangja filmzenéje szerepel a második helyen, ami idén ünnepelte 50. évfordulóját. Julie Andrews, a musical főszereplője által megismert album mindösszesen két hetet töltött a Billboard 200 első helyén, azonban a maga 109 hetével a Top 10-ben máig tartja a rekordot 1966 óta.

A Minden idők lista harmadik helyét Michael Jackson Thriller című albuma kapta meg. A mára már legendássá kinőtt lemez 1983 és 1984 között összesen 78 hetet töltött el a Top 10-ben, ebből 37-et az első helyen. A lemez azért is híres, mert az albumról hét dalnak is sikerült a kislemezeket rangsoroló Billboard Hot 100 első tíz helyezettjei közé kerülni, ekkora teljesítmény Jackson előtt még soha senkinek nem sikerült. Bad című albuma a Billboard szerint a 138. helyet érdemli, míg az Off The Wall a 149-et.

A The Beatles a valaha volt legsikeresebb zenekar

A fent megnevezett előadók valóban kivételes és rendkívül sikeres albumokat dobtak piacra, de a Billboard mégsem őket nevezte meg a Billboard 200 lista valaha volt legsikeresebb előadójának. Ezt a megtiszteltetést a The Beatles kapta meg, a popzene egyik legnagyobb hatású és legsikeresebb zenekara. A Minden idők legjobb albumai nevű listán a brit zenekar öt albuma is szerepel. A legelőkelőbb helyen (54.) a Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band című lemez szerepel, ami 1967-ben 15 hétig volt listavezető, valamint 63 hétig szerepelt a Top 40-ben. Ezen kívül elfoglalják még a 105. (A Hard Day's Night - Soundtrack), a 131. (1), a 135. (Abbey Road), valamint a 187. helyet a listán Meet The Beatles! című lemezükkel.

Kiváló eredményeket ért el a szintén legendás The Rolling Stones zenekar is. Rekordmennyiségű, összesen 36 albumot tudnak felmutatni, melyek bekerültek a Top 10-be. A brit csapat négy héttel a The Beatles után, 1964-ben debütált a Billboard 200 listán England's Newest Hit Makers albumukkal.

Az aranytorkú énekesnő, Whitney Houston is kiváló lemezeket mutatott be az évek során, köztük három fel is került a Minden idők listára. Adele mellett természetesen több, 21. századi előadó is kiemelkedő pozícióban szerepel. Köztük Taylor Swift, akinek Fearless című albuma majdnem dobogós helyezést ért el; a negyedik helyet szerezte meg a legjobb albumok listáján. Legfrissebb, 1989 című albuma máris felkerült a 64. helyre. A 12. helyen látható Lady Gaga és debütáló albuma, a The Fame. Érdekesség, hogy Gaga albumából eleinte csupán alig pár ezer darab kelt el, később aztán több mint 100 hetet töltött a listán és az egyik legnagyobb popalbummá nőtte ki magát.

Minden idők legjobb és legsikeresebb albumainak listája

  1. Adele - 21
  2. Soundtrack - The Sound of Music
  3. Michael Jackson - Thriller
  4. Taylor Swift - Fearless
  5. Bruce Springsteen - Born In The U.S.A.
  6. Garth Brooks - Ropin' The Wind
  7. Alanis Morissette - Jagged Little Pill
  8. Soundtrack - Doctor Zhivago
  9. Nickelback - All The Right Reasons
  10. Carole King - Tapestry
  11. Whitney Houston - Whitney Houston
  12. Lady Gaga - The Fame
  13. Herb Alpert's Tijuana Brass - Whipped Cream & Other Delights
  14. Shania Twain - Come On Over
  15. Fleetwood Mac - Rumours
  16. Usher - Confessions
  17. Soundtrack - Frozen
  18. Taylor Swift - Taylor Swift
  19. Paula Abdul - Forever Your Girl
  20. Billy Ray Cyrus - Some Gave All
  21. Celine Dion - Falling Into You
  22. Carrie Underwood - Some Hearts
  23. Whitney Houston - The Bodyguard
  24. M.C. Hammer - Please Hammer Don't Hurt 'Em
  25. Def Leppard - Hysteria
  26. Norah Jones - Come Away With Me
  27. Daughtry - Daughtry
  28. Linkin Park - {Hybrid Theory}
  29. Garth Brooks - No Fences
  30. Hootie & The Blowfish - Cracked Rear View

A teljes lista megtekinthető a Billboard oldalán.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek