Starity

Ezek voltak 2015 legnépszerűbb kutatói blogjai

2015. november 23. 18:06   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

November 9-e és 15-e között zajlott a Kut@tók a Neten 2015 virtuális weboldal-találkozó, melyen 28 internetes felület mérettette meg magát.

hirdetés
Ezek voltak 2015 legnépszerűbb kutatói blogjai

A virtuális találkozó során 3128 látogatást fogadtak a bemutatkozó standok, és 933-szor kattintottak tovább a netezők az egyes blogokra, weboldalakra

– olvasható a kutatok.net oldalon a bejegyzés, mely azt mutatja, milyen népszerűnek is találtatott az idei verseny. A mezőny legjobbjainak a Gyepi biodiverzitás blog (Török Péter), az  El Mexicano (F. Zoltán Szilárd) és a Helyes blog (Ludányi Zsófia, Kovács Réka, Falyuna Nóra) bizonyultak, a Facebookon pedig az Antocián (Balogh Ádám és Stewart Péter) írásaira kattintottak a legtöbben.

A közönségszavazás két kategóriájának egyikében a Starityn is aktívan tevékenykedő F. Zoltán Szilárd blogja, az El Mexicano bizonyult a legjobbnak, ennek kapcsán pedig megkerestük őt, és arról kérdeztük, hogyan vágott bele a blogolásba, és hogyan is érdemes hódolni e korántsem egyszerű műfajnak.

– Először is, engedd meg, hogy gratuláljak, amiért idén a te blogod nyerte az év kedvenc kutatói weboldalának járó díjat! Bemutatnád néhány szóval a blogot azok számára, akik esetleg nem ismerik? Milyen témákról olvashatunk nálad?

– Köszönöm szépen, igazából – a spanyol nyelv hazai népszerűtlenségét és azon belül is a nyelvtörténet mint egészen speciális terület iránti kevés érdeklődést figyelembe véve – egyáltalán nem számítottam arra sem, hogy az első öt közé bekerülök, nemhogy arra, hogy megnyerem a közönségszavazást. S ezzel talán már el is árultam nagyjából, hogy a blog mivel foglalkozik: elsősorban a spanyollal és a többi újlatin (illetve ritkábban más) nyelvvel kapcsolatos érdekességekkel, nyelvtörténettel, pl. szavak eredetével, nyelvhasználattal, helyesírással, kiejtéssel, de vannak például dalszövegfordítások is. Továbbá a tankönyvekben leírtakon túl – egy kicsit más megközelítésben – megtárgyal olyan nyelvtani kérdéseket is, amelyek általában sok fejtörést szoktak okozni a kezdő nyelvtanulóknak, esetleg még azoknak is, akik már valamennyire beszélik is a nyelvet.

– Honnan ered a téma iránti szereteted/szenvedélyed?

– Tulajdonképpen ez az egész akkor kezdődött, amikor még zöldfülű elsőéves gimnazistaként, mit sem tudva a nyelvekről és a nyelvcsaládokról, elkezdtem a nulláról az angolt és a spanyolt. Már az első órák után felfedeztem köztük hasonlóságokat, és azt is felismertem, hogy a spanyol nyelvtanilag leginkább az oroszhoz áll közel (ami az én korosztályomnak még kötelező volt az általános iskolában). Szerettem volna tudni, hogy ennek mi az oka, és utánaolvastam. Akkor hallottam először az indoeurópai nyelvcsalád létezéséről, és gyakorlatilag innentől kezdett el érdekelni a nyelvek rokonsága, eredete és történeti fejlődése. A spanyolban a dallamossága fogott igazán meg.

– Mikor és milyen hatásra döntöttél úgy, hogy blogolni kezdesz?

– 2010-ben fogalmazódott meg, hogy érdemes lenne megpróbálnom. Azelőtt néhány évig főleg a magyar és a spanyol nyelvű Wikipédiában írtam a témában cikkeket, de az egy lexikon, teljesen mások az elvárások, ráadásul ami nem tetszett, hogy ott mindenki beleszólhat abba, amit csinálsz. Ezért született a döntés, hogy blogot indítok, ahol foglalkozhatok azzal, ami érdekel, és szinte alig van róla a nagyközönség számára elérhető magyar nyelvű szakirodalom.

– Mit gondolsz, hogyan kell/lehet egy blogot jól vezetni, hogy az olvasók rendszeresen visszatérjenek?

– Bevallom, nem egyszerű, így ugyanezt kérdezhetném akár én is! :) Szerintem a legfontosabb az, hogy olyan témákat érintsen, amelyek sok embert foglalkoztatnak, és lehetőleg legyen valamiben egyedi. Fontos az is, hogy a cikkek közérthetőek, igényesek és hitelesek legyenek.

– Mit tanácsolsz azok számára, akik még csak kacérkodnak a blogolás gondolatával?

– Lehet, hogy ez most kissé pesszimistának ható vélemény lesz, de mindenképpen azt tanácsolom, hogy nagyon jól gondolják meg, hogy miről szeretnének blogot indítani, és mennyire népszerű az adott téma. Sajnos egyre nehezebb a blogoknak közönséget szerezni – főleg a tudományos vagy speciális témájúaknak –, mert jelenleg nem áll rendelkezésre az interneten olyan csatorna, amelyen terjeszteni lehetne őket, úgy értve, hogy eljuttatni a potenciális olvasóikhoz (a Facebook erre egyre alkalmatlanabb). A saját példámon tanulva viszont azt mondanám, hogy mindenképpen a blog.hu szolgáltatást érdemes igénybe venni, ez esetben ugyanis van arra esély, hogy – amennyiben elég érdekes a téma – az Index hírportál kitegyen bejegyzéseket a főoldalára. Én úgy látom egyébként, hogy a blogok jövője csakis az lehetne, ha nagyobb hírportálok átvennének időnként posztokat – máskülönben elég kevés esély van arra, hogy néhány tucatnál több rendszeres olvasód legyen.

Ha kedvet kaptál a spanyol nyelv szélesebb körű megismeréséhez, és szeretnél bepillantást nyerni e különleges és számtalan érdekességet kínáló nyelvcsalád kultúrájába, ne habozd felkeresni az El Mexicano blogot!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek