Starity

Feltörekvő előadók nyomában: AURORA

2016. február 20. 11:11   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Aurora kicsivel több, mint egy évvel ezelőtt még álmodni se mert arról a sikerről, amely az azóta eltelt időszakban érte őt. A fiatal norvég üdvöske régi álmát váltotta valóra azzal, hogy elhelyezkedett a zeneiparban. Amióta feltűnt, egy EP lemezt és 6 kislemezt adott ki, 2016. március 11-én pedig megjelenik első stúdióalbuma is, mely az All My Demons Greeting Me As A Friend címet viseli.

hirdetés

Aurora Aksnes, ismertebb nevén AURORA a Norvégiában fekvő Bergenben látta meg a napvilágot, és itt is nevelkedett fel szüleivel. Gyerekkora óta rajong a zenéért: hatévesen már tökéletesen tudott zongorázni, tízéves kora óta pedig dalszövegeket is ír.

Sokáig csak hobbiszinten űzte a zenélést: a klasszikus zenét kombinálta a sajátjával, ám egyik barátjának köszönhetően az élete fenekestül megváltozott, ugyanis amikor az említett barát meghallotta egyik szerzeményét, elkérte annak egy példányát, és feltöltötte a legismertebb norvég streaming szolgáltató oldalára. Ekkor figyelt fel rá a Made Management, és le is szerződtette, ezt pedig 2014 októberében a Glassnote és a Decca Recordsnál kötött szerződés követte.

A fiatal tehetség első kislemeze az Under Stars címet kapta, mely a Decca Records gondozásában jelent meg 2014 novemberében, nem sokkal később pedig a Runaway is megjelent, melynek érdekessége, hogy a dal szövegét 12 éves korában írta. A Runaway egyébként nemcsak hazájában, hanem az Egyesült Királyságban is igen nagy sikereket ért el: a Spotify-on hat hét alatt átlépte az egymilliós meghallgatást. Ekkor többen is felfigyeltek rá, számos online weboldal, köztük az NME, és maga Katy Perry is pozitívan fogadta a dalt, elismerését a Twitteren nyilvánította ki a lány iránt.

A fentieket a Running With The Wolves kislemez követte a sorban 2015 májusában, mely egyben debütáló EP lemezének címadó dala is egyben. Ekkor keltette fel a Radio One, a Radio Two és a 6Music figyelmét. A középlemezen négy nóta kapott helyet, köztük a Runaway és a Running With The Wolves is szerepel, az EP-n pedig az In Boxes és a Little Boy In The Grass című szerzeménye is megtalálható.

Aurora számára a 2015-ös év második fele sem telt pihenéssel, ugyanis szeptemberben egy újabb kislemezzel örvendeztette meg rajongóit, mely a Murder Song (5, 4, 3, 2, 1,) címet kapta. A dal akusztikus változatához videoklipet is készített. Ennek hatására a sajtóban, a rádióban és pár népszerű online weboldalon is rengeteg támogatásban részesült. Később rögzítésre került az Oasis Half The World Away című szerzeményépnek feldolgozása, mely a népszerű áruházlánc, a John Lewis reklámdala lett a karácsonyi időszakban. 

A fiatal tehetség a Facebookon jelentette be közelgő albuma érkezését, és azt is elárulta, hogy a korong az All My Demons Greeting Me As a Friend címet viseli majd. A borítóról is lehullott a lepel a közelmúltban, majd kiderült, hogy hamarosan az üzletek polcaira kerül az újdonság, ugyanis Aurora 2016. március 11-ére datálta a megjelenést. Az albumon 12 dal sorakozik majd fel, a deluxe változaton pedig további öt dallal bővül a számlista.

Ami Aurora zenei stílusát illeti, az elektropop és a folktronika műfajaiba szokták besorolni, ám zenéjében néhol indie és folk vonásokat is felfedezhetünk. Dalai általában történeteket mesélnek el a nagyközönségnek, melyeknek komoly mondanivalójuk van. Az énekesnő elmondása szerint zenéjére a legnagyobb hatást Leonard Cohen és Bob Dylan gyakorolta.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek