Starity

Adele lett 2015 legsikeresebb előadója

2016. január 07. 16:04   |   Szerző: tiktak

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ugyan Adele csak november végén jelentette meg harmadik stúdióalbumát, mégis elég volt ahhoz, hogy az év legsikeresebb előadójává váljon. Sorra dőltek meg a rekordok, melyeket most összegzünk.

hirdetés
Adele lett 2015 legsikeresebb előadója

Adele november 20-án adta ki várva várt visszatérő albumát, a 25-ot. Az album első kislemeze, a Hello október 22-én jelent meg, világszerte óriási sikereket elérve, megjelenésekor azonban még a szakértők is mellélőttek találgatásaikkal, hiszen Adele jócskán túlszárnyalta a kritikusok által várt eladási értékeket, és szinte minden eddigi lemezeladási rekordot megdöntött. Lássuk pontokba szedve, melyek voltak ezek.

1. A Hello videoklipje megdöntötte a Vevo 24 órás rekordját, jócskán leelőzve Taylor Swift korábbi sikerét. Az új rekord így 27,7 millió megtekintés lett – egy nap alatt. Mindemellett a Hello a leggyorsabban, összesen öt nap alatt érte el a százmilliós megtekintést a YouTube-on.

2. A Hello az egy nap alatti streamelések számával is új rekordot állított fel: az Egyesült Államokban október 24-én 2,3 millióan voltak kíváncsiak az új slágerre.

3. A Spotify-on is rekordot döntött: 22 millióan streamelték megjelenését követően a gigaslágert.

4. Az Egyesült Államokban Adele lett az első, akinek sikerült eladnia több mint egymillió példányt egy dalból egy hét alatt.

5. A 25 csupán három nap alatt vált 2015 legkelendőbb albumává az Egyesült Államokban: 2,3 millió fogyott belőle ezidő alatt.

6. Adele újdonsága a legelső olyan album, melyből több mint hárommillió példány kelt el egy hét alatt az Egyesült Államokban. A Nielsen adatai szerint 3,38 millió kópiát vásároltak meg a megjelenés hetében.

7. A digitális eladások terén is tarolt a 25. A valaha mért legnagyobb eladást sikerült elérnie egy hét alatt 1,64 millió letöltéssel az USA-ban.

8. A Hello a letöltések terén is rekordot döntött. Hét hét alatt több, mint hárommillióan töltötték le csak az Egyesült Államokban.

9. Az Egyesült Királyságban a 25 volt a leggyorsabb (10 nap alatt), ami átlépte az egymilliós eladást, valamint 29 nap alatt ért el a kétmilliós szinthez, ami szintén rekordnak számít a szigetországban.

10. A 25 az egyedüli album napjainkig, amiből több héten át milliók fogytak el az Egyesült Államokban, valamint öt különböző héten át több mint 695 ezer példány talált gazdára belőle.

11. 2004 óta még senkinek nem sikerült hétmilliós eladást produkálnia egy naptári éven belül az Egyesült Államokban. Usher után most Adele-nek is sikerült!

12. Hetek óta uralja a Billboard Hot 100-as listát. 2011-ben Rolling In The Deep című dala összesen hét hétig vezette a listát, decemberben azonban a Hello már a kilencedik hetét töltötte a dobogó legfelső fokán – ezzel az énekesnő karrierjének eddigi legsikeresebb dala lett.

13. A korong világszerte már több mint 14 millió példányban kelt el. Korábbi albumának, a 21-nak egy évre volt szüksége ahhoz, hogy elérje ezt a számot. A két album az évtized két legsikeresebb lemeze.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek