Starity

Fél évszázados rekordot döntött meg Adele és Justin Bieber

2016. január 18. 09:09   |   Szerző: tiktak

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2015 decembere óta Justin és Adele uralja az amerikai slágerlistákat, de hogy miért is fontos ez? 50 éve nem vezette egyszerre ennyi hétig a kislemez- és albumeladási listákat két előadó, mint most ők.

hirdetés
Fél évszázados rekordot döntött meg Adele és Justin Bieber

Az amerikai eladásokat nézve igen ritka jelenségnek mondható, hogy a zeneipar két legjelentősebb listáját, a kislemezeket rangsoroló Billboard Hot 100-ot és az albumeladásokon alapuló Billboard 200-ot is ugyanazon két előadó uralja, ráadásul több hétig. Justin Bieber és Adele esetében most újra megtörtént ez: hetek óta ők foglalják el az első és második helyet mindkét ranglistán.

A Hot 100-ot december óta Adele vezeti Hello című dalával, őt egészen a múlt hétig Bieber követte a Sorryval. Ekkor ugyanis Biebs fülbemászó slágere több hét után megtörte Adele uralmát, és az első helyre került. A két énekes albumai (a 25 és a Purpose) a Billboard 200-on is az első, illetve második helyet foglalják el – Biebernek azonban itt nem sikerült trónfosztást végrehajtania eddig. A két popsztár immár hat hete vezeti a listákat, ezzel pedig több mint ötven éves rekordot döntöttek meg.

Legutóbb 2002-ben fordult elő, hogy két ugyanazon énekes verseng több héten át a Billboard Hot 100 és a Billboard 200 első két helyéért. Akkor mindösszesen két hétig volt első és második helyezett Nelly és Eminem. Őket Mariah Carey és Whitney Houston előzte meg 1996-ban, akik öt hétig voltak a legnépszerűbb előadók mind dalaikkal, mind albumaikkal. Megemlítendő továbbá még a legendás Queen együttes és Barbra Streisand párosa is, akik 1980-ban három hétig tartották a No.1 és No. 2 helyeket mindkét listán.

A jelenséget először 1964-ben, a zenetörténelem legsikeresebb bandája, a The Beatles mutatta be. Akkor összesen kilenc hétig vezették mindkét listát, nekik nem akadt ellenfelük. Érdekesség, hogy ők foglalták el az akkori első és második helyet is mindkét listán, sőt a Billboard Hot 100-on az egész Top 5-ot magukénak tudhatták.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek