Starity

Fél évszázados rekordot döntött meg Adele és Justin Bieber

2016. január 18. 09:09   |   Szerző: tiktak

2015 decembere óta Justin és Adele uralja az amerikai slágerlistákat, de hogy miért is fontos ez? 50 éve nem vezette egyszerre ennyi hétig a kislemez- és albumeladási listákat két előadó, mint most ők.

hirdetés
Fél évszázados rekordot döntött meg Adele és Justin Bieber

Az amerikai eladásokat nézve igen ritka jelenségnek mondható, hogy a zeneipar két legjelentősebb listáját, a kislemezeket rangsoroló Billboard Hot 100-ot és az albumeladásokon alapuló Billboard 200-ot is ugyanazon két előadó uralja, ráadásul több hétig. Justin Bieber és Adele esetében most újra megtörtént ez: hetek óta ők foglalják el az első és második helyet mindkét ranglistán.

A Hot 100-ot december óta Adele vezeti Hello című dalával, őt egészen a múlt hétig Bieber követte a Sorryval. Ekkor ugyanis Biebs fülbemászó slágere több hét után megtörte Adele uralmát, és az első helyre került. A két énekes albumai (a 25 és a Purpose) a Billboard 200-on is az első, illetve második helyet foglalják el – Biebernek azonban itt nem sikerült trónfosztást végrehajtania eddig. A két popsztár immár hat hete vezeti a listákat, ezzel pedig több mint ötven éves rekordot döntöttek meg.

hirdetés

Legutóbb 2002-ben fordult elő, hogy két ugyanazon énekes verseng több héten át a Billboard Hot 100 és a Billboard 200 első két helyéért. Akkor mindösszesen két hétig volt első és második helyezett Nelly és Eminem. Őket Mariah Carey és Whitney Houston előzte meg 1996-ban, akik öt hétig voltak a legnépszerűbb előadók mind dalaikkal, mind albumaikkal. Megemlítendő továbbá még a legendás Queen együttes és Barbra Streisand párosa is, akik 1980-ban három hétig tartották a No.1 és No. 2 helyeket mindkét listán.

A jelenséget először 1964-ben, a zenetörténelem legsikeresebb bandája, a The Beatles mutatta be. Akkor összesen kilenc hétig vezették mindkét listát, nekik nem akadt ellenfelük. Érdekesség, hogy ők foglalták el az akkori első és második helyet is mindkét listán, sőt a Billboard Hot 100-on az egész Top 5-ot magukénak tudhatták.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés


Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek