Starity

8 dal, amire más szemmel tekintesz ezentúl

2016. január 20. 15:03   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Biztosan te is elgondolkodtál már azon, hogyan és milyen hatásra születik meg egy-egy dal, mi pedig a kulisszák mögé engedünk bepillantást nyerned.

hirdetés

Miley Cyrus – Party In The U.S.A.

A dal Miley első EP-jén, a The Time Of Our Lives-on kapott helyet, ám akik ismerik a dal szövegét (és annak jelentéstartalmát), azok előtt nem titok, hogy az első három sor egy első amerikai útról szól, hogy milyen érzés is leszállni azon a bizonyos LAX reptéren.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy mégis miért énekel első amerikai útjáról egy amerikai énekesnő. A válasz egyszerű: a dalt a Londonból származó Jessie J írta Claude Kelly közreműködésével, és azért passzolta az általa írt dalt, mert meglátása szerint nem illett saját korongjához.

Leona Lewis – Bleeding Love

A barna hajú szépség a brit X-Faktor megnyerése után a Bleeding Love-val robbant be igazán a köztudatba, és maradt is ott. Azt azonban csak kevesen tudják, hogy eredetileg nem az ő nevéhez fűződik a többszörös platinalemezes dal.

A Bleeding Love-ot ugyanis a Dream Street éléről ismert, majd szólókarrierbe kezdett Jesse McCartney írta a one republicos Ryan Tedder közreműködésével, de végül nem volt elégedett a végeredménnyel, így lepasszolta Leonának.

Jonas Brothers – Year 3000

A Jonas-testvérek második, saját magukról elnevezett 2007-es stúdióalbumokon helyezték el a Year 3000 című szerzeményt, és bár akkor már hatalmas hírnévnek örvendtek, ennek ellenére nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy nem ők voltak az egyetlenek (még csak nem is az elsők), akik sikerre vitték a dalt.

Az eredeti verzió ugyanis a 2000-ben alakult Busted saját magáról elnevezett korongján kapott helyet 2002-ben, önálló kislemezként azonban csak 2003-ban jelent meg, és már akkor is hatalmas népszerűségnek örvendett a pop-punkon felnőtt generáció köreiben.

One Direction – Tell Me A Lie

A brit X-Faktor-nyertes One Direction tagjai sem ódzkodtak elfogadni egy másik előadó által megírt nótát karrierjük kezdetén. Első, Up All Night című lemezük dalainak többségét ugyanis mások írták meg helyettük, az egyik legnépszerűbb dal pedig egy másik tehetségkutató nyertesének a nevéhez köthető.

A Tell Me A Lie-t ugyanis az American Idol-nyertes Kelly Clarkson írta, de nem titok az sem, hogy maga Simon Cowell is belenyúlt a dalba annak érdekében, hogy fiai kezébe már egy pasisabb hangzású nóta kerüljön.

Kelly Clarkson – Breakaway

Ha már Kellynél tartunk érdemes megemlíteni, hogy bár az énekesnő mindig is híres volt arról, hogy önmaga írja a dalait, karrierje kezdetén azonban elfogadta a segítséget a tőle tapasztaltabb előadóktól, ahogyan azt a Breakaway kapcsán is tette.

A dal második korongja címadó dala, és ezzel együtt legismertebb tétele lett, ám mégsem az ő nevéhez köthető a megírása, ugyanis az akkor még hasonló stílusban nyomuló Avril Lavigne szerezte a dalt, ami a Let Go című 2002-es lemezre került volna. Mivel az énekesnő úgy találta, hogy a Breakaway nem illene a többi dal közzé, így talonba tette a nótát, ami végül Kellyhez vándorolt.

Rihanna – Diamonds

RiRi, bármihez is fog, mindent sikerre visz. Így történt a Diamonds esetében is, ám kevesen tudják, hogy eredetileg nem az ő nevéhez fűződik a dal, ugyanis a szintén tehetséges Sia írta és énekelte fel először, később mégis továbbpasszolta.

Sia egyébként olyan tehetségeknek írt dal pályafutása során, mint az imént említett Kelly Clarkson, Beyoncé vagy Céline Dion, így aligha meglepő, ha Rihanna alig várta, hogy a fennhatósága alá kerüljön egy ilyen remek szerző műve.

Beyoncé – Irreplaceable

Ha már megemlítettük Beyoncét, akkor utazzunk vissza tíz évet a múltba, és vegyük elő az énekesnő szólókarrierje elején megjelent Irreplaceable című szerzeményét, mely minden kétséget kizáróan karrierje egyik gyöngyszeme.

Ahogy az sejthető, a dal létrejötte mégsem az ő nevéhez köthető, ugyanis az Irreplaceable-t egy, a 2000-es évek elején igen aktív férfi előadó, Ne-Yo szerezte Faith Hill és Shania Twain közreműködésével. Amikor azonban Beyo meghallotta a dalt, annyira megtetszett neki, hogy lecsapott rá, Ne-Yo pedig nem ragaszkodott hozzá.

Beyoncé – Halo

A Halo is hihetetlen népszerűségnek örvend az énekesnő rajongóinak körében, mely szerzemény Bey 2008-as megjelenésű I Am... Sasha Fierce című korongján kapott helyet olyan slágerek mellett, mint az If I Were A Boy, a Single Ladies vagy a Broken-Hearted Girl.

A dal azonban nem a sajátja, ugyanis a One Republic énekeseként ismert Ryan Tedder szerezte, kifejezetten az énekesnő számára. Egy korábbi interjújában azt is elárulta, hogy három óra alatt született meg a dal, amikor az Achilles-sarkának sérülése miatt kénytelen volt az otthonában lábadozni.

via Seventeen

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek