Starity

Emilia Clarke-nak elege van abból, hogy szexistának titulálják a Trónok harcát

2016. április 08. 09:09   |   Szerző: Lady Suzy

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Trónok harca sztárja az amerikai Glamour magazin címlapján tündököl, emellett pedig egy hosszú interjú is készült a 29 éves színésznővel, melyben elárulja, szerinte egyáltalán nem szexista a sorozat, melyben immáron hatodik éve főszereplő.

hirdetés
Emilia Clarke-nak elege van abból, hogy szexistának titulálják a Trónok harcát
Fotó: Glamour US (Steven Pan)

A Trónok harca egészen a kezdetek óta kapja a kritikákat, miszerint a sorozat nagymértékben elnyomja a nőket, illetve kellemetlen helyzetbe hozza a forgatások alatt a színésznőket. Emilia Clarke most reagált a szériát érő vádakra, és elmondta véleményét, melyet éveken keresztül magában tartott.

Vannak nők, akiket tárgyként ábrázol a sorozat, nők, akik nulla joggal rendelkeznek, nők, akik királynők, de főleg királyuk igényeinek kötelesek eleget tenni, ám ugyanakkor vannak nők, akik megállíthatatlanok és olyan erősek, hogy el sem tudjátok képzelni. Szóval vacak érzés azt hallani, hogy az emberek úgy beszélnek a Trónok harcáról, mintha valami anti-feminista örvény lenne, ami elnyel minden női karaktert. Megmutatjuk, hogy igen, ez megtörténik a nőkkel, de végső soron a nők nemcsak egyenlők a férfiakkal, de alkalomadtán sokkal erősebbek is

– nyilatkozta az Entertainment Weeklynek Daenerys megformálója, aki a képernyőn maga is egy erős női karaktert kelt életre. A fentieken túl Emilia a májusi Glamour magazinban is ejtett pár szót a témával kapcsolatban, miután az őt faggató riporter szóvá tette, hogy maga Daenerys is nemi erőszak áldozata volt az első évadban – méghozzá a saját férje által.

Nos igen, Daenerys és Khal Drogo elrendezett házassága, illetve az esküvőt követő erőszak... Kérdezd George R. R. Martint, hogy ez miért történt. Végtére is ez az ő hibája. De én úgy gondolom, hogy a továbbiakban lezajló beleegyezésen alapupló szex kettejük között egyszerűen zseniális volt. Szinte hallani lehetett, ahogy Daenerys azt üvölti, hogy Elég volt, többé nem erőszakolsz meg. Én fogok irányítani és olyat mutatok neked, amit még soha nem láttál. Nem szabad elfelejteni, hogy egy történetet mesélünk el; szükség volt arra a jelenetre, hogy a közönség együtt érezzen Daenerysszel. Láthatjuk, ahogy megtámadja a bátyja, ahogy megerőszakolja a férje, és a végén egyszerűen csak azt mondja B----átok meg mind, én akkor is uralni fogom a világot.

Fotó: Glamour US (Steven Pan)

Az interjú alatt felmerült a téma, ami miatt szintén rengeteg kritikát kapott az HBO sikersorozatát az évek alatt: miért látjuk a nőket gyakrabban meztelenül, mint a férfiakat? Jonah Weiner riporter szinte azonnal lecsapott a kérdésre, miszerint Daenerys férjének, Drogónak miért nem láttuk soha becsesebbik testrészét?

Óó, én láttam, bár rózsaszín szőrős zokni volt rajta [korábbi inerjúkban Emilia említette, hogy ezzel próbálták oldalni a feszültséget a forgatások alatt]. Ha megmutatnánk, az emberek rosszul éreznék magukat. Túl tökéletes ahhoz. De őszintén, tényleg nem tudom. Viszont szeretném, ha egy rövid időre mindenki visszaemlékezne arra a jelenetre a negyedik évadból, mikor Dany megparancsolja Daariónka, hogy vegye le a ruháit és végre megcsodálhatjuk Michiel Huisman hibátlan fenekét.

Fotó: Glamour US (Steven Pan)

A rövid beszélgetés végén a 29 éves színésznő elmondta, hogy ha Trónok harca-fanfictiont írna, pontosan mi szerepelne a történetében:

Daenerys és a három sárkánya közösen uralkodnának és kecskét ennének, amit együtt sütöttek. És persze visszahoznánk a helyes fiúkat, rávennénk őket, hogy vegyék le a nadrágjukat, én pedig csak ülnék a Vastrónon és azt mondanám nekik, hogy Most én vagyok a királynő! Szeretném közelebbről látni azokat a péniszeket!

Az interjú során egyébként rutinkérdések is felmerültek: Emilia leszögezte, hogy jelen pillanatban nem randizik senkivel, illetve arról áradozott, hogy hat év elteltével is hihetetlennek tűnik számára, hogy annak idején megkapta Dany szerepét. 

Legújabb filmjéről – mely Mielőtt megismertelek címen érkezik idén nyáron – mindössze annyit árult el, hogy karaktere céltudatos, de ugyanakkor bizonytalan is. Főleg ez volt az oka annak, hogy mindennél jobban epekedett a szerep után, ugyanis ő maga is e két szóval jellemezné saját magát.

Fotó: Glamour US (Steven Pan)
Fotó: Glamour US (Steven Pan)

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek