Starity

Mennyire ismered Ausztrália legjobb rockbandáit? Íme egy kis útmutató hozzájuk!

2016. április 18. 16:04   |   Szerző: Jolie_77

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nemcsak a pophercegnő Kylie Minogue és a legendás rockbanda, az AC/DC az egyetlen, akik valódi zenét készítenek a kenguruk földjén. Ismerd meg a többieket is!

hirdetés

INXS 

Az 1977-ben Sydneyben alapított zenekar hatalmas népszerűségnek örvendett nemcsak dallamos, funky és dance elemekkel kevert rockzenéjüknek, hanem szívdöglesztő frontemberüknek, Michael Hutchence-nek köszönhetően is, akiért számtalan nő rajongott, a férfiak pedig próbálták utánozni a stílusát. A kilencvenes években a rajongótábor mérete tovább nőtt, amikor Hutchence a kor egyik legnépszerűbb énekesnőjével, a szintén ausztrál Kylie Minogue-gal randevúzott. 

A slágerlistákat olyan szerzeményekkel ostromolták és hódították meg, mint a What You Need, a Need You Tonight, a Devil Inside, a New Sensation és a Suicide Blonde. Sajnálatos módon 1997-ben Michael Hutchence-t holtan találták a hotelszobájában és az életével együtt a banda története is véget ért. Noha a tagok új énekesekkel próbálkoztak és két albumot is készítettek, a remélt siker már nem tért vissza. 

Savage Garden 

A Darren Hayes és Daniel Jones által alapított queenslandi popduó 1996 és 2000 között olyan romantikus vagy éppen táncparkettre csábító szerzeményekkel hódította meg a közönségét, mint az I Want You; a Truly, Madly, Deeply; a Crash and Burn; a The Animal Song; az I Knew I Loved You vagy a To the Moon and Back.

Népszerűségüket ékesen jelzi, hogy hazájukban már a debütáló albumukkal és az arról kimásolt kislemezekkel rekordmennyiségű, tíz, az Ausztrál Lemezkiadók Szövetsége által megszavazott ARIA-díjat sikerült besöpörniük. A sikercsapat 2002-ben feloszlott, rövid karrierjük ellenére mégis sikerült beírniuk magukat a zenetörténelembe. 

A 2006 óta Richard Cullennel házasságban élő Darren Hayes szólóénekesként folytatta a pályáját. Legutóbbi, szám szerint ötödik albuma, a Secret Codes and Battleships 2011-ben jelent meg.  Daniel Jones saját produkciós céget alapított (Meridien Musik), saját stúdiót üzemeltet és pályakezdő ausztrál tehetségekkel dolgozik együtt. 

Silverchair 

1992-ben Merewether városában három tizenkét éves fiú megalapította a The Innocent Criminals nevű grungerock bandát – három évvel később Silverchair néven már a Sonyval kötöttek lemezszerződést és megjelentették debütáló albumukat, a Frogstompot, ami nemcsak szülőhazájukban, de az Egyesült Államokban is platinafokozatot ért el. 

Israel's Song című, nagy sikerű szerzeményük kétes hírnévre is szert tett, amikor 1996-ban két tinédzser – vallomásuk szerint a dal hatására – meggyilkolta egyikük szüleit és öccsét. Ezután még négy, két tucat ARIA-díjat besöprő és az ausztrál toplisták élére kerülő albumot készítettek, és az a megtiszteltetés érte őket, hogy a Red Hot Chilli Peppersszel és az Offspringgel turnézhattak – mindössze tizenkilenc évesen. 

A hatalmas siker mellett a problémákból is kijutott az énekes-frontember Daniel Johnsnak. Az Ana's Song című szerzeményében az anorexiával vívott harcáról vallott, a 2003-ban megjelent Diorama albumuk után pedig olyan komoly ízületi gyulladástól szenvedett, hogy hónapokig csak feküdni tudott és el kellett halasztaniuk a turnét. 

A zenekar 2011-ben, hosszabb-rövidebb szünetek után, végleg feloszlott. Daniel Johns, Natalie Imbruglia egykori férje, 2015-ben, nyolc évnyi stúdiómunka után jelentette meg első szólóalbumát, amely a Talk címet kapta. Az R&B, soul, pop és elektronikus stílusokat elegyítő szerzemények jól teljesítettek a slágerlistákon, de erősen megosztották a Silverchair-rajongókat. 

Midnight Oil 

Az 1972-ben Sydney-ből induló Midnight Oil a nyolcvanas évek egyik legismertebb ausztrál zenekara lett, társadalmi problémákat boncolgató dalaikkal és videóklipjeikkel gyakran találkozhatott a Music Television akkori közönsége. A hard rock hangzás mindvégig megmaradt a zenéjükben, ahogyan a politikai aktivista állásfoglalás is. Rendszeresen kiálltak a környezetvédelem és az ausztrál őslakosok mellett, és tiltakoztak az atomenergia használata ellen. 

Tizenegy albumot készítettek a karrierjük során, amelyek mind előkelő helyet szereztek az ausztrál toplistákon. A Power and the Passion és a Beds Are Burning bekerült a Minden idők legjobb harminc ausztrál dala közé – ők lettek az egyetlen banda, akiknek egyből két dalukat is beválasztották a rangos listára. 

A Midnight Oil 2002-ben feloszlott, hogy az énekes, a zenei pályafutása elején jogi diplomát szerzett Peter Garrett politikai karrierbe kezdjen – ennek ellenére több koncerten is felléptek, legutóbb a 2009-es Sound Relief jótékonysági eseményen Melbourne-ben. 

The Vines 

Az 1994-ben Sydney-ben alapított The Vines a hatvanas évek garázsrockját keresztezte a kilencvenes évek alternatív rockzenéjével. Kezdetben Nirvana- és You Am I-feldolgozásokat adtak elő, ám 2001-re már közel harminc szerzeményből álló repertoárral dicsekedhettek.  Debütáló albumuk, a Highly Evolved nagy sikert aratott nemcsak Ausztráliában, hanem Nagy-Britanniában is, így végre beindult a karrierjük. 

Munkájuk sikerét jelzi hat nagy sikerű album és koncertturné, valamint azok a dicsérő kritikák, amelyek a Nirvanához és a White Stripeshoz hasonlítják a bandát. A jelenleg trióban működő formáció (az eredeti felállásból csak az egyik alapító tag, az énekes-gitáros Craig Nicholls maradt meg) vadonatúj albuma 2016 tavaszára várható. 

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek