Starity

Brutális kegyetlenséggel gyilkolták meg a hatéves szépségkirálynőt – halála máig megoldatlan rejtély

2016. június 10. 14:02   |   Szerző: Beyla

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Cikkünkben egy újabb kriminális rejtélyt hoztunk el nektek. Vajon kitalálod, hogy ki a tettes? Ismerősen cseng JonBenét Ramsay neve? Ha nem, akkor dőlj hátra a székedben, és ismét elkalauzolunk téged a megoldatlan gyilkosságok legmélyebb bugyraiba.

hirdetés
Brutális kegyetlenséggel gyilkolták meg a hatéves szépségkirálynőt – halála máig megoldatlan rejtély
Fotó: Randal Simons / Polaris

Kezdetek

JonBenét Ramsay nevét hallva sokan talán összerezzennek, hiszen egy nem hétköznapi történet fűződik a nevéhez, amely végül 1996. december 25-én gyilkosságba torkollott – ám kezdjük a történet legelején!

JonBenét Patricia Ramsay 1990. augusztus 6-án látta meg a napvilágot a Georgia állambeli Atlantában, jómódú szülők gyermekeként. JonBenét halála előtt óvodás volt, az általános iskola első osztályának megkezdésére készült. A már szinte tökéletes, idealizált mintagyermek életét nem a fantáziájára bízott rajzolás, babázás vagy legózás töltötte ki, hanem a szereplés. Szülei, Patricia és John ugyanis úgy döntöttek, hogy gyermeküknek még felnőtté válása előtt karriert építenek, így több gyermek szépségversenyen indították el a szőke szépséget.

A kislány bájos arca, édes nevetése és kék szemei olyannyira megigézték e műsorok zsűritagjait, hogy számtalan versenyből győztesnek hozták ki. JonBenét édesapja az Access Graphics fejlesztőcégnél kezdett el dolgozni, ami miatt Coloradóba költöztek, így lehetősége nyílt a szülőknek, hogy országos versenyekre is benevezzék csemetéjüket. JonBenét híres lett, anyagi problémákkal sem küszködtek, ám olyan történt velük, amelyre álmaikban sem gondolták volna: a kislányt elrabolták, foglyul ejtői pedig váltságdíjat követeltek érte.

A gyilkosság

1996 decemberét írunk, ráadásul karácsony volt. A családok összeültek, hatalmas eszem-iszomot tartottak, és megajándékozták egymást a szeretet ünnepének alkalmával, ez pedig a Ramsay családban sem történt másképp. Karácsony előtt három nappal nagy partit tartottak, ahol mindenki jól érezte magát, sőt JonBenétről még egy videófelvétel is készült, ahogyan énekel, táncol és nevet a vendégek szórakoztatására. A szentestét egy közeli barát társaságában töltötték, ahonnan este kilenc után értek haza.

A kislány olyan fáradt volt, hogy már az autóban elaludt, s érkezésük után édesapja vitte fel a szobájába. Fél tíz körül a gyerekek mind az igazak álmát aludták, így a szülők is úgy döntöttek, hogy ideje nyugovóra térni. Patsy, a gyermekek édesanyja korán felébredt, és mivel nem tudott aludni, lement a konyhába, hogy kávét főzzön, ám már a lépcsőkorláton a kezébe akadt egy levél, melyben arról értesült, hogy kislányát elrabolták, és 118 000 dollárt (kb. 31 millió 595 ezer forint) követelnek váltságdíj gyanánt.

Az üzenet szerint a cserét a másnapig kellett megejteniük, máskülönben végeznek a gyerekkel. Patsy sírva rohant fel JonBenét szobájába, de a kislány – a levél ígéretéhez híven – sehol sem volt. Ekkorra már John is ébren volt, így feleségével rögtön tárcsázta a 911-et, és bejelentették azt, amitől minden szülő retteg: a gyermeküket elrabolták.

A Ramsay família jómódúnak számított, viszont ekkora összeg előkerítése még számukra is problémát okozott. Rengeteget telefonáltak a pénz előteremtése érdekében, hogy megmenthesség lányukat, később azonban épp emiatt terelődött rájuk a gyanú.

Visszatérve a levélbe, a sorokban foglaltak szerint a gyermekrablók kikötötték, hogy telefonon egyeztetnek majd a cserére alkalmas helyet és időpontot, ám nem jelentkeztek. Az ügyben megindult a nyomozás, így elkezdődött John és Patsy véget nem érő kihallgatása. A főnyomozó, Linda Arndt megérkezése után John is csatlakozott a keresőcsapathoz, ám nem kellett messzire menniük, ugyanis borzalmas felfedezést tették, méghozzá a család alagsorában – itt találtak rá a hatéves kislány fehér takaróval lefedett holttestére. 

JonBenétnek nylon zsinór volt a nyaka köré tekerve, kezei a feje fölé kötve, szája pedig ragasztószalaggal letapasztva. Idegenkezűség felmerülése okán azonnali boncolást kért a rendőrség, s megállapították, hogy a halál hivatalos oka fulladás, ám szívmegállást követően agysérülést is elszenvedett. Nemi erőszaknak semmi jelét nem találták, de ez nem zárja ki a szexuális zaklatást.

Halála előtt JonBenét ananászt evett, amelynek maradványait a konyhaasztalon találták meg. Az ananászos tányérról JonBenét bátyjának, Burke-nek az ujjlenyomatát vették le a rendőrök, ám ez a gyilkosság elkövetését nem bizonyította. Az ügy egyik furcsasága az, hogy a szülők nem emlékeznek arra, hogy JonBenét ananászt kért volna aznap este.

A helyszínen találtak még egy kötélből és ecsetnyélből készített tárgyat is (garotte), amivel valószínűsíthetően megfojtották az óvodáskorú gyermeket. Sokan úgy vélik, hogy a rendőrség tucatnyi hibát követett el – elmulasztották a kislány keresését, nem zárták le a helyszínt, nem gyűjtötték be megfelelően a bizonyítékokat –, amelyek arra engednek következtetni, hogy a rendőrség tudta, a szülők ölték meg a saját gyermeküket.

Gyanúsítottak

  • A szülők

    Mint ahogyan már említettük, a bizonyítékok többsége, és az ügy furcsasága arra utal, hogy Patsy vagy John (esetleg mindketten?) követték el a kegyetlen gyilkosságot, ám egyikük sem volt büntetett előéletű és dühkitörésre hajlamos. Több teória is napvilágot látott, de bizonyítani egyiket sem tudták. Először az édesapát vádolták meg és próbálták ráhúzni a pedofíliát, illetve azt, hogy szexuálisan zaklatta lányát, de a vád nem állt meg. Volt felesége szerint kedves, melegszívű apa, aki képtelen lenne bántani gyermekét. Később Patsy került a gyanúsítottak listájának élére, mondván, hogy a kislány bepisilt éjjel és dühében megfojtotta. 1997-ig gyanúsították őket, ezt követően bérelték fel John E. Douglas FBI-ügynököt, aki a boncolási jegyzőkönyvet alapul véve arra a következtetésre jutott, hogy vélhetően sokkolóval kábították el a kislányt – mindez azonban a hivatalos bizonyítékok között nem szerepel. Az üggyel kapcsolatban egy helyben toporogtaka nyomozók, majd két évvel később, 1999-ben vádat emeltek Patsy és John Ramsay ellen. A vádiratot (amelyben az állt, hogy a gyermekbántalmazás halállal végződött) Alex Hunter kerületi ügyész nem volt hajlandó aláírni, hiszen nem volt elegendő bizonyíték, ami a házaspár bűnösségét igazolta volna. Ramsay-ék még hazugságvizsgálaton is átestek, de a mai napig nincsenek kihúzva a gyanúsítottak listájáról.

  • Burke Ramsay

    Burke a tányéron található ujjlenyomatok okán lett felvéve a gyanúsítottak közzé, szülei azonban teljes bizonyossággal állították, hogy a kilencéves kisfiú átaludta az egész éjszakát, és semmi köze nem volt húga megöléséhez. Nem sokkal később Burke kérvényezte, hogy tanúvallomást tehessen a bíróságon.

     

  • Ismeretlen elkövető

    Egy harmadik hipotézis szerint a tettes valószínűleg a pince bukóablakán keresztül hatolt be a házba, és feltehetőleg erőszakkal, vagy kedves szavakkal édesgette ki a szobájából JonBenétet. Bizalmát elnyerve ananászt adott neki, és lecsalogatta az alagsorba. A gyilkosság előtt erőszakoskodott vele: száját ragasztószalaggal leragasztotta, majd a fent említett garotte segítségével fojtogatni kezdte, végül pedig egy tompa tárggyal fejbe ütötte. A rendőrség szerint nagy eséllyel olyan ember követhette el a gyilkosságot, aki nagyon jól ismerte az épületet vagy az alaprajz birtokában volt, illetve olyan kicsi, hogy átférjen az alagsor bukóablakán. Lou Smith detektív életének utolsó napját is eme ügy megoldásával töltötte, és többször kijelentette, hogy nincs semmi bizonyíték a szülők tettlegességére. Szerinte idegen személy végzett a lánnyal. Felmerült a gyermekmolesztálók és a szexuális bántalmazók neve is, de egyikük sem lakott a Ramsay-rezidencia közelében.

2000-re a rendőrség kifogyott a pénzből, és döglött aktának nyilvánítottak JonBenét ügyét, amely a mai napig is lezáratlan maradt. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy szörnyű, ugyanakkor mégis tanulságos történet az övé.

Ha kíváncsi lettél a kis szépség királynő tragédiájára, akkor olvasd el a szülei által megírt könyvet, amelyet The Death of Innocence címen találsz meg a könyvesboltok polcain, de ide kattintve akár meg is rendelheted.

hirdetés

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek