Starity

Elhunyt Tony Curtis

2010. szeptember 30. 15:03   |   Szerző: Domcicc

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szeptember 29-én hunyt el otthonában a magyar származású színészlegenda. Számos alkotásban szerepelt; élete 85 évében érte a halál.

hirdetés
Elhunyt Tony Curtis

Tony Curtis a magyarok büszkesége. Szülei Mátészalkáról emigráltak New Yorkba, ő maga Bernard Schwartz néven már ott született 1925-ben. Gyermekkora nem volt felhőtlen, a szülői viták, a pénztelenség miatt testvérével együtt árvaházba adták egy időre. A második világháború alatt a haditengerészetnél szolgált, ahol támogatást kapott drámaórák elvégzésére. Megnyerő külseje miatt hamar felfedezték, és ekkor változtatott nevet.

Leghíresebb filmje a Van, aki forrón szereti, ahol Marilyn Monroe-val és Jack Lemmonnal alakított együtt. A Minden lében két kanál sorozatban Roger Moore oldalán volt főszereplő. Összesen 130 műben kapott szerepet. Két Golden Globe díj büszke tulajdonosa is lehetett, valamint jelölték Oscarra is 1959-ben.

Összesen hat felesége volt, közülük a legfontosabb Janet Leigh színésznő, akitől két lánya született, Kelly és Jamie Lee Curtis.

Először 1996-ban járt Magyarországon a Magyar Filmesek Első Világtalálkozóján. 2003-ban azért utazott ide, hogy hazánkat népszerűsítse egy reklám keretében. Utoljára 2009-ben tett látogatást országunkban. Az utóbbi négy évben Curtis legyengült egy tüdőgyulladás következtében. Idén asztamaroham miatt kezelték kórházban. A The First Post értesülései szerint szívrohamban hunyt el otthonában. Szívünkben örökre őrizni fogjuk emlékét.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek