Starity

Sütés, főzés kezdőknek

2016. június 09. 14:02   |   Szerző: Gajó Dorottya

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az, hogy egy médiasztár, színész, énekesnő vagy műsorvezető könyvet ír, a mai világban már természetes. Arról, hogy milyen témában, azt személye válogatja, de a legtöbb talán mégis magáról az írójáról szól. Akad azonban, aki inkább egy olyan területet választ, ami az embereket, olvasókat talán a legjobban érdekli, ez pedig a szakácskönyv.

hirdetés
Sütés, főzés kezdőknek

Ételkülönlegességekről írt már Eva Longoria és Gwyneth Paltrow is, de nem kell ilyen messzire mennünk, mert itthon is találkozhatunk hírességek szakácskönyveivel. Demcsák Zsuzsa, Havas Dóra, de még Bangó Margit is írt már e témában.

A boltok polcain számos szakácskönyv sorakozik, van, hogy az ember azt sem tudja, melyiket vigye haza, és melyikből készítse el a másnapi ebédet. Ahhoz, hogy jól tudjunk dönteni, fontos átgondolnunk, hogy milyen is a jó szakácskönyv.

Ma már számtalan stílusa lehet egy ételekről szóló könyvnek is. Vannak tematika szerintiek, például muffinok, pizzák, vadételek, kímélő ételek stb., és persze vannak, melyekben mindenféle étel szerepel, akár tájegységek, nemzetek szerint. A legfontosabb mégis az – bármelyiket is válasszuk –, hogy érthető, átlátható legyen, illetve a főzés örömét nyújtsa. A legtöbben azokat a szakácskönyveket szeretik, amelyekben képek is vannak, hiszen így sokkal jobban értjük, hogyan is fog – vagy hogyan kellene – kinéznie az elkészített ételnek.

Azután, hogy tudjuk, mit szeretnénk a legtöbbször elkészíteni, és ki is néztük magunknak a könyvet, tudnunk kell, hogy mennyi időnk van általában, amit a konyhában tölthetünk. Ugyanis manapság már olyan receptekkel is találkozhatunk, amik gyorsan elkészíthetőek, akár sütés-főzésmentesek is. Ilyenek például azok az ételek – leginkább desszertek –, amiket a mikrohullámú sütőben pár perc alatt készre tudunk sütni. De a konyhában töltött időt az is le tudja rövidíteni, ha a hozzávalókat nem kell külön-külön mérőeszközökkel, grammra pontosan kimérnünk, hanem akár bögrével is adagolhatjuk azokat. Erre is különálló szakácskönyvek állnak rendelkezésünkre, a borítón jelezve, hogy „bögrés” ételeket tartalmaznak.

A gyorsaság mellett sokaknak az egyszerűség is fontos. Az egyszerűség kifejezés általában azt takarja, hogy nem kell az adott ételhez sok hozzávaló, sok idő vagy sok energia, illetve az is meg tudja csinálni, aki egyébként nem annyira szeret, vagy nem annyira tud főzni.

Eva Longoria szakácskönyvének kiadása alkalmából azt nyilatkozta, hogy ő spontán szeret főzni, de ha mégis kellene valami pontosat mondania, az az, hogy a legfontosabb az időzítés, azt kell jól begyakorolni. Ehhez szintén hozzákapcsolódik az egyszerűség kifejezés, mert ha mindent pontosan, időben készítünk el, akkor biztos, hogy egyszerűnek fogjuk érezni a sütés/főzés menetét.

Talán a legjobban mindenki a desszertet szereti, és ennél lehet a legkreatívabb az ember, ha az elkészítéséről van szó. Legyen az valamilyen sütemény, fagylalt, vagy palacsinta, az elkészítésének csak a kreativitás szab határt. Azonban itt is fontos, hogy egyszerűnek érezzük, és máris nagyobb boldogsággal fog eltölteni minket a konyhában tartózkodás.

Az alábbi linken egy ide jól passzoló, egyszerű gofri recept található, érdemes kipróbálni!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek