Starity

Plágiummal vádolják Beyoncét

2016. június 10. 08:08   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Súlyos vádakkal kell szembenézie a Grammy-díjas énekesnőnek, miután pert indítottak ellene a LEMONADE előzetese miatt.

hirdetés

Április 23-án került az üzletek polcaira Beyoncé hatodik szólólemeze LEMONADE címmel, melynek debütálását az HBO csatorna vezette fel vizuálisan egy egyórás műsor keretein belül. Ezt az a 65 másodperces kisfilm előzte meg, mely igen sok fejfájást okoz most az énekesnőnek. 

Matthew Fulks rendező ugyanis pert indított Beyoncé, a lemezeit forgalmazó Sony és az énekesnő menedzselését végző Parkwood Entertainment ellen, mondván, hogy a LEMONADE trailere figyelemfelkeltő hasonlóságot mutat az általa 2014-ben készített PALINOIA című rövidfilmmel.

Az ügy igen szövevényesnek bizonyul, ugyanis Fulks állítólag több e-mailt is váltott Bryan Younce-szal, a Columbia Records – ennek leányvállalata Bey kiadója, a Sony – videótartalmaiért felelős alelnökével, aki egyébként közreműködött Beyoncé 2013-as megjelenésű, saját magáról elnevezett korongjának munkálataiban.

2015 júliusában Fulksot megkereste a szintén a Columbiával szerződésben álló Chris Thomas egy közös munka reményében, ám a zenész később továbbküldte a rendező referenciamunkáit – köztük a PALINOIA-t is – Brian Beck menedzsernek, aki kapcsolatban állt a fent említett Younce-szal, így jutott el az anyag hozzá, majd Beyoncéhoz és csapatához.

Tavaly decemberben aztán megkezdődött a LEMONADE forgatása, anélkül, hogy a projekten dolgozó, szakmájukban elismert szakemberek engedélyt kértek volna Fulkstól videója elemeinek felhasználása végett.

A klip négy hónappal később, áprilisban debütált, ám még a rendezőt is meglepte, milyen sokat koppintottak az ő eredeti ötleteiből: nemcsak ugyanazon betűtípus és a színek, hanem a helyszínek, a narráció hangneme és úgy az egész koncepció hasonló volt ahhoz, mint amit ő álmodott meg a PALINOIA készítésekor, így nem csoda, hogy kártérítést kér a lemásolt tartalomért.

Az énekesnő és csapata egyelőre nem reagált a vádakra, de az már most biztos, hogy hosszú huza-vona várható az ügyben, ugyanakkor Fulksnek minden esélye megvan arra, hogy megnyerje a pert.

A hasonlóság szembetűnő

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek