Starity

22 dolog, amit nem tudtál az idén 22 éves Oroszlánkirályról

2016. július 29. 14:02   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ugye, a te gyerekkorodból sem hiányozhatott Szimba, Nala, Timon és Pumba kalandja? Nosztalgia gyanánt elhoztunk az idén 22 éves film készítésével kapcsolatban 22 érdekességet.

hirdetés
22 dolog, amit nem tudtál az idén 22 éves Oroszlánkirályról
Fotó: Walt Disney Studios

1. A film eredeti címe A dzsungel királya lett volna, de amikor a Disney fejeseiben realizálódott, hogy az oroszlánok nem a dzsungelben élnek, megváltoztatták a címet.

2. Pumba volt az első Disney-karakter, aki „eleresztett egy galambot”.

3. A Be Prepared című dal alatti koregoráfiát egy náci felvonulásról mintázták, Zordon pedig Adolf Hitlert hivatott szimbolizálni.

4. A Szimba szüleit, Mufasát és Sarabit megszólaltató James Earl Jones és Madge Sinclaire az Amerikából jöttem című 1988-as vígjátékban is király és királynő voltak.

5. A Disney eredetileg Sean Conneryt és ​Liam Neesont nézte ki Mufasa szinkronhangjának, de végül egyikük sem vett részt a meghallgatáson.

6. A Hakuna Matata című dal alatt az egyik bogár Mickey egér-füleket visel – a készítők ekképp állítottak emléket korábbi alkotásuknak. (Minden Disney-filmben van egy-egy kisebb utalás egy korábbi klasszikusra. – a szerk.)

7. Három évbe telt a gnúk pánikjának filmrevitele, amit az elkészült műben mindössze két és fél percen át élvezhetünk.

8. A készítők a végső vágásnál kihagyták a filmből Elton John Can You Feel The Love Tonight című szerzeményét, később azonban meggondolták magukat, amikor az énekes egy hónappal a film mozikba kerülése előtt megjelentette a dalt, és hatalmas siker lett – később Oscar-díjjal is jutalmazták érte.

9. Az oroszlánkirály ugyanakkor készült, amikor a Pocahontas, ám utóbbi elkészítésénél alkalmazták a tehetségesebb animátorokat, mert azt gondolták, sikeresebb lesz a rézbőrű indián története, mint az önmagát kereső ragadozóé.

10. Egymilliárd dollárt hozott a készítők konyhájára a film, ami már akkor is hatalmas összegnek számított.

11. Mufasa és Zordon az eredeti forgatókönyv szerint semmilyen rokoni kapcsolatban nem álltak. Az alkotók azért döntöttek úgy mégis, hogy testvérek legyenek, mert meglátásuk szerint így még szomorúbb és valósabb színezetet kapott a történet.

12. A Szimba által énekelt I Just Can't Wait To Be King című dal eredetileg Mufasáé lett volna To Be King címmel, de amikor a készítők rájöttek, hogy a nóta nem illik James Earl Jones hangjához, átírták az egészet.

13. A Disney azt szerette volna, ha a hiénákat, Banzait és Shenzit Cheech Marin és Tommy Chong szólaltatják meg, de mivel utóbbi elutasította a lehetőséget, Whoopi Goldberget kérték fel helyette.

14. A film eredetileg azzal ért volna véget, hogy apjához hasonlóan Szimba is leesik egy szikláról, de végül elvetették az ötletet.

15. 2013-ig Az oroszlánkirály volt a legtöbb bevételt hozó animációs alkotás a filmtörténelemben, de a Jégvarázs megdöntötte a rekordot, így a második helyre szorult.

16. Az animátorok több kifejlett és kölyök oroszlánt tanulmányoztak, hogy tökéletesen vissza tudják adni a filmvásznon a mozgásukat – néhányukat még a stúdióba is magukkal vitték.

17. Több mint 600 technikus, animátor és művész dolgozott a filmen, akik együttesen megközelítőleg egymillió skiccet készítettek, melyekből végül összeállt a kép.

18. Az oroszlánkirály volt a Disney első olyan animációs filmje, mely teljesen önálló forgatkókönyvvel rendelkezett, vagyis semmilyen más, már létező történetből nem merítettek ihletet hozzá a készítők.

19. A Timont és Pumbát megszólaltató Nathan Lane-t és Ernie Sabellát eredetileg a hiénák szinkronszerepe miatt hallgatták meg. Együtt érkeztek a castingra, és kérték, hogy közösen hallgassák meg őket, ahol olyan remek alakítást nyújtottak, hogy rögtön megkapták végleges szerepeiket.

20. A Hakuna Matata eredetileg nem volt benne a forgatókönyvben helyette egy bogárevésről szóló dal, a He's Got it All Worked Out csendült fel, amit végül Tim Rice kedvéért írtak át.

21. A film eredeti rendezője, George Scribner egy, a National Geographic-féle animált természetfilmet szeretett volna csinálni Az oroszlánkirályból, de amikor ötletét elutasították, visszamondta a felkérését, így kapta a lehetőséget Roger Allers és Rob Minkoff.

22. 1994-ben, a film utolsó simításainak idején földrengés rázta meg a Disney Studiost, amit így be kellett zárni, a készítők pedig az otthonukban fejezték be a munkát.

via Sugarscape & Mental_Floss

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek