Starity

10 érdekesség, amit nem tudtál Norvégiáról

2016. augusztus 19. 08:08   |   Szerző: TarjaNightwish

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nemrégiben az „Ezer tó országáról”, azaz Finnországról olvashattatok érdekességeket, most viszont Norvégiába kalauzolunk titeket.

hirdetés
10 érdekesség, amit nem tudtál Norvégiáról

1. Csakúgy, mint a finnek, a norvégok is az „élni és élni hagyni”-elv hívei. A norvég nép saját nyelvén ezt Allemannsrettnek hívja, amely magyarul annyit tesz: „minden ember jogait”. Ez egy olyan nyilvános jog számukra, amely lehetővé teszi az áthaladást, és a megpihenést  – legyen az sátorverés, vagy túrázás – az összes műveletlen földön, függetlenül attól, hogy a terület állami vagy magántulajdon.

2. Míg Finnországban több, mint 60.000 tó van, Norvégiában mindennek a többszöröse található meg, és természetesen mindegyik elképesztően gyönyörű!

3. Norvégia egyik legizgalmasabb látványossága a Kjeragbolten, amely egy sziklahasadékba ékelődött, megközelítőleg öt köbméteres, több tonnás kő. E látványosság olyannyira beékelődött a hasadékba, hogy az arra járó turisták teljes biztonságban sétálhatnak rajta. Ez a sziklaképződmény egyébként a Kjerag nevezetű hegyen található. A  turisták és a bázisugrók pedig előszeretettel űzik kedvenc sportágukat e természeti csodán.

4. Norvégibán található a világ leghosszabb alagútja a maga 24,5 km hosszúságával. Az alagutat egyébként három színnel megvilágított barlang osztja szét annak érdekében, hogy a vezetők kevésbé stresszesen tudjanak áthajtani rajta. Maga az áthaladás körülbelül 20 percet vesz igénybe.

5. A Hornindalsvatnet Európa legmélyebb tava. Pontos információ még nincs arról, hogy valójában mekkora is lehet a mélysége, de a hivatalos adatok szerint legalább 514 méter.

6. Az éjféli nap a Föld sarkai közelében észlelhető jelenség.  A nyári időszakban a sarkkör közelében nem nyugszik le a Nap, így aki Norvégia ezen vidékén tartózkodik, a nap 24 órájában élvezheti a napsütést.

7. A trollok szerves részét képezik a norvég hagyományoknak. E különleges lények a mítoszokban és a legendákban gonosz teremtményekként vannak megformálva, és külsejük is igen csúnyácska. Mindettől függetlenül Nyugat- és Észak-Norvégia több része is ezekről a mesebeli teremtményekről kapta a nevét; ilyen például a Trollheimen, a Trollveggen, vagy a Trollstigen.

8. A norvégok évekkel ezelőtt azzal az ötlettel álltak elő, hogy több száz szarvasra adnak majd  láthatósági mellényt, ezzel védve az állatokat a gázolásoktól, az ország sarkvidéki, teljes sötétségbe burkolózó vidékein. A különleges állatvédelmi akciótól az ötletgazdák azt remélik, hogy sikerül majd jelentősen csökkenteni a gázolások számát.

9. Norvégia egyik legszebb, és egyben legkedveltebb természeti kincse a Trolltunga, avagy a troll nyelve. Ez egy hatalmas szikla, amely vízszintesen nyúlik ki a Ringedalsvatnet tóba vezető szűk völgyek egyike fölé. A különleges képződmény nagy kedvence az odalátogató turistáknak, akik előszeretettel utaznak közel 8-10 órát, hogy elérjék a „világ tetejét”.

10. Norvégia nagyban kedvez a jégmászással foglakozóknak is, így aki esetleg e sport szerelmese, annak érdemes ellátogatnia oda, ugyanis egy csodálatos jégbarlang ad otthont a jégmászóknak, ahol a fagyott vízeséseket lenyűgöző színpompába öltöztették fáklyák- és reflektorok segítségével – egészen mesebeli világot teremtve ezzel a jégfalak között.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek