Starity

6+1 híresség, aki öngyilkos lett

2016. szeptember 11. 14:02   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tegnap volt az öngyilkosság megelőzésének világnapja, így ez alkalomból azokra a sztárokra emlékezünk, akik sajnos már nem lehetnek velünk.

hirdetés

Robin Williams (1951 – 2014)

Kétségtelen tény, hogy 2014 legsokkolóbb híre az volt, amikor megtudtuk, életét vesztette a mindig jókedvű és remek humorérzékkel megáldott Oscar- és Golden Globe-díjas Robin Williams. A színész mintegy öt évtizedet felölelő karrierje során olyan alkotásokban csillogtatta meg megkérdőjelezhetetlen tehetségét, mint a Jó reggelt, Vitnam!; a Holt költők társasága; a Hook és a Jumanji – többek között.

Robin alkohol- és drogfüggőséggel, valamint mentális betegségekkel küzdött, majd 2014-ben megtudta, hogy Parkinson-kóros. A depresszió végül annyira elhatalmasodott a színészen, hogy nem látott más megoldást maga előtt, mint az öngyilkosságot. Életének 2014. augusztus 11-én vetett véget: felakasztotta magát a hálószobájában.

Marilyn Monroe (1926 – 1962)

A Norma Jeane Mortenson néven született későbbi szexszimbólumot nemcsak kora, hanem a valaha volt leghíresebb színésznőként tartják számon – méltán. A szőke szépség sorsa már gyerekkorában megpecsételődött, amikor egymás után kézről kézre járt a különböző nevelőszülők között, később azonban először a modellkedésbe, majd a színészetbe szeretett bele. Leghíresebb alkotásai kétségkívül a Mindent Éváról, az Éjszakai összecsapás, a Szőkék előnyben, a Hogyan fogjunk milliomost? és a Van, aki forrón szereti voltak.

A színésznő 1962. augusztus 5-ei halálához barbiturát-túladagolás vezetett, hátterében pedig vélhetően magánéleti problémái, és az ezzel összefüggő szorongás és depresszió járult hozzá.

Kurt Cobain (1967 – 1994)

A Nirvana frontembereként ismert zenész is Monroe-éhoz hasonló kultuszt épített ki magának anélkül, hogy ebben bármiféle tudatosság közrejátszott volna. Cobain sorsa szintén már a gyerekkorában megpecsételődött, hiszen hiperaktivitása miatt Ritalin-kúrára fogták, ami köztudottan a későbbi drogfüggőség előidézője lehet az arra hajlamosaknál. Kurt nevét később a grunge kultúra megteremtésével hozták párhuzamba, aki pályafutása során olyan dalokkal ostomolta a slágerlistákat, mint a Smells Like Teen Spirit, a Come As You Are, a Lithium, a Heart-Shaped Box és a Rape Me.

Holttestére három nappal 1994. április 5-én bekövetkezett halála után találtak rá. A zenész vélhetően halálos mennyiségű heroint fecskendezett vénáiba, majd maga ellen fordította Remington típusú vadászpuskáját.

Amy Winehouse (1983 – 2011)

A különleges, senkiével össze nem téveszthető hangi adottságokkal rendelkező, Grammy-díjas énekesnőről már életében is azt pletykálták, hogy annyira mély érzésű és érett előadóművész, hogy rossz korba született, mivel nem lehetett igazán átütő sikere e popzenétől terhes korban. Ennek ellenére hatalmas sikernek örvendett, és bár rövid karriert tudhatott magáénak, olyan szerzeményeket adott a világnak, mint a Rehab, a Back to Black, a Stronger Than Me, a You Know I'm No Good és a Tears Dry on Their Own.

Amy fent említett kollégáihoz hasonlóan súlyos depresszióban szenvedett, melyhez hozzájárult a média folyamatos figyelme, magánéleti és szervi problémái, valamint egyre elhatalmasodó kábítószerfüggősége. 2011. július 23-án úgy döntött, se célja, se értelme életének, így halálra itta magát.

L'Wren Scott (1964 – 2014)

Az eredetileg Luan Bambrough néven született modell páratlanul sikeres karriert épített ki magának a divatvilágban, hiszen olyan sztárok stylistja volt, mint Julia Roberts és Madonna, valamint Mick Jaggert is az oldalán tudhatta, aki szenvedélyesen szerette őt. A divatvilág legnagyobbjai, így Karl Lagerfeld is segítették munkáját, így a mai napig érthetetlen, mi vezetett az öngyilkosságig.

2014. március 17-ét írtak a naptárak, amikor asszisztense manhattani lakásában rátalált L'Wren felakasztott holttestére. Idegenkezűségnek nem volt nyoma, ugyanakkor a designernek semmi oka nem volt arra, hogy önmaga ellen forduljon, hiszen magánéleti és szakmai szempontból is sikeres volt, így halála a mai napig kérdés tárgyát képezi a rajongók körében.

Ernest Hemingway (1899 – 1961)

A 20. század egyik legnépszerűbb írója újságíróként kezdte karrierjét az első világháború előtt, majd ahogy a férfiak többségének, úgy neki is be kellett vonulnia. Mindkét háborút megérte, és kitüntetéssel szerelt le. Az 1920-as években már hírnevet szerzett magának írásaival, és halálán túl is nagy sikernek örvendett – bekerülve így az irodalomkönyvekbe. Legjelentősebb írásai között tartják számon a Búcsú a fegyverektől, a Gazdagok és szegények, az Akiért a harang szól, Az öreg halász és a tenger, valamint az Édenkert című regényeit.

1961. július 2-ai végzete kiszámítható volt, ugyanis apja, valamint testvérei is öngyilkosok lettek, utolsó éveiben pedig ő is különös viselkedést tanúsított. Később kiderült, hogy genetikai rendellenességben szenvedett, amihez hozzájött mentális és fizikai legyengülése, valamint súlyos alkoholizmusa.

+1 Whitney Houston (1963 – 2012)

A világ legtöbb díját bezsebelő énekesnő halálát ugyan hivatalosan balesetként tartják számon, mégis minden valószínűség szerint volt némi szándékosság abban, ahogyan a receptre felírható gyógyszereket alkohollal keverte annak tudatában, hogy azok interakciója sokkolóan hathat a szervezetre. Halála 2012. február 11-én következett be, három évvel később pedig lánya is elhunyt.

Az énekesnő pályafutása során olyan felejthetetlen dalokkal írta be magát a zenetörténelembe, mint az I Will Always Love You, az I Wanna Dance With Somebody, a How Will I Know, a So Emotional, az I'm Your Baby Tonight, a When You Believe, a Love That Man és a Million Dollar Bill.

Az öngyilkosság nem megoldás a problémákra! Ha úgy érzed segítségre szorulsz, vagy nem találsz kiutat egy helyzetből, kérj segítséget, a krízishelyzetben lévők részére fenntartott ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámon! Online segítséget itt kaphatsz, illetve, kérjük olvasd el ezt az oldalt! Ha azt látod, hogy más szorul segítségre, ezt az oldalt olvasd el, hogy megtudd, mit tehetsz érte!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek