Starity

SP szerelmi csalódásra vágyik

2010. október 07. 19:07   |   Szerző: Ency112

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Viva nézői, valamint rajongói a Facebook-oldalán, kérdezhettek a kétszeres Comet-díjas előadótól. Az interjúra ő is kicsit betegen érkezett, ám szívesen válaszolt minden kérdésre.

hirdetés
SP szerelmi csalódásra vágyik

SP – azaz Éder Krisztián – a Vivának adott egy exkluzív interjút, melyben elárulta, hogy egy lassabb szerelmes dalt szeretne, melyhez jól jönne egy szerelmi csalódás.  Emellet elmondta, mit gondol az egymás ellen versengő tehetségkutatókról és Brasch Bence új klipjéről is.

Hogy viseled, ha beteg vagy? Fekszel otthon félholtan és ápoltatod magad, mint minden férfi?
Utálom, ha beteg vagyok, mert nem tudok magammal mit kezdeni, ilyenkor is csinálom a dolgaimat. A betegségeket soha nem fekszem ki, ezért sajnos hetekig el szoktak húzódni.

Twitteren azt írtad, hogy tegnap forgattad az első klipet az első olyan dalodhoz, amit más énekel el. Melyik dalról van szó?
Brasch Bencének írtam egy dalt, ennek a szövege is az én munkám. A címe Fogadj el így. Ehhez a videoklipet is én forgattam, vágni is én fogom. A klip narratív része egy megismerkedős-szakításos történetet dolgoz fel, látványvilágban és hangulatban is két teljesen különálló szálon. Főszereplője Trokán Nóri színésznő, aki egyébként Trokán Péter lánya. A forgatás elég para volt, mert sehol nem akarták megadni az engedélyeket. Csak az két hét volt, mire ezeket megkaptuk. Végig zuhogott az eső, hatalmas stábbal dolgoztunk, ezért időben is kicsit megcsúsztunk. 18 órát forgattunk a Börzsönyben és Gödön egy fenyőerdőben, de megérte, mert nagyon szép lesz a képi világa. Egyébként mostanában kezd érdekelni a háttérmunka is, nagyon élveztem a szervezést, most az utómunkát is, és persze fotózással is szeretnék még foglalkozni.

Ez ugye nem jelenti azt, hogy búcsút intesz a színpadnak?
Abszolút nem. Nem is gondoltam arra, hogy abbahagyom, mert akkor is zenéltem, amikor nem volt közönségem. Most épp azt a korszakomat élem, hogy nagyon élvezem az előadói létet. Mindig zenélni fogok – esetleg az változhat, hogy hogyan és kiknek.

Miket fotózol mostanában? Ezzel kapcsolatban mik a távolabbi terveid?
Hetente készítek egy lapnak sorozatokat. Színészeket, előadókat, ismert embereket fotózunk, különböző szituációkban, különleges környezetben. Legutóbb Geszti Pétert fotóztam, ami hatalmas élmény volt. Nagyon jó fej, közvetlen volt, és tetszettek nekik a fotók, ami óriási elismerés nekem, mert ő az egyik szakmai példaképem. Olyan ember, aki nagyon tudatosan alakította az életét. Nem egy tipikus előadó, aki elment fellépni, népszerű volt, aztán hazament aludni, hanem felépített egy olyan „birodalmat”, amilyet majd én is szeretnék egyszer... Egyébként főleg divatanyagokat szeretek fotózni, abban tudom kiélni magam, de ez persze nem egy olyan ága a fotózásnak, amiből feltétlenül meg lehet élni. Szeretnék lookbookokat csinálni, és egyszer majd, ha „nagy leszek”, a Vogue-nak szeretnék készíteni anyagokat.

Szintén a Twitteren írtad, hogy jól jönne egy szerelmi csalódás...
Igen, nagyon szeretnék egy lassú dalt, mert a Kérlek, hogy 2. óta nem volt ilyen, de ehhez szükségem van olyan élményre, ami kiváltja ezt. Gondban voltam az új lemeznél, mert az elmúlt egy évben nem volt olyan csalódásom, ami inspirált volna, így régi érzéseket idéztem fel.

Mostanában nagyon népszerűek a tv-s tehetségkutatók, mi a véleményed ezekről?
Nagyon felháborítanak ezek a tehetségkutatók. Ha az elmúlt 4 Megasztár versenyzőit vesszük, sok tehetséges előadót találunk – nekem pl. Caramel a kedvencem –, de már csak pár név van a köztudatban, és csak 4-5 embernek vannak fellépései, ezek is ritkán. Az ilyen műsorok nem arra építenek, hogy az előadók eljussanak valahova, hanem csak a műsor szempontjait veszik figyelembe, és egyáltalán nem előadócentrikusak. A mostani Megasztárban is ott egy 11 éves kislány, és egy idősebb anyuka. Senki nem gondol arra, hogy hol fognak fellépni, kik alkotják majd az ő közönségüket. Az egyiket ki fogják közösíteni az iskolából, a másiknak az lesz a sorsa, mint a konkurens kereskedelmi csatorna legutóbbi győztesének, akin nem csak a szakma mulat jókat, hisz nem színpadra termett figura. Most velük vannak tele a lapok, de ha lement az adás, „elengedik” őket. Az emberek meg azt gondolják, hogy ha benne vannak a tv-ben az azzal jár, hogy van pénz, fellépés meg minden, közben ez a legkevésbé sem így van. Az ilyen végletek szerintem nem megengedhetőek.

Mikor lesz nagykoncert?
Valamikor februárban, pontos időpontot még nem tudok mondani. Ami biztos, hogy előttem is lépnek fel vendégelőadók és velem együtt is. Nem átlagos színpad- és látványtechnikával szeretnék előrukkolni. Vizuálisabb vagyok, mint az „átlagember”, főleg a fotózás miatt, ezért lesz például a háttérben egy VJ, aki azzal foglalkozik, hogy a látvány izgalmas legyen és hozzám kapcsolódjon jellegben és stílusjegyekben.

Igaz-e, hogy elköltözöl? Fluor Tomikával együtt?
Most sajnos nincs időm elköltözni. Minden energiámat arra fordítom, hogy elkészüljenek az új számok, és le tudjam adni a masteranyagot. De ha költözöm, akkor valószínűleg Tomikával, igen.

Hiányzott-e neked Tomika, amikor A Stáb a Balatonon-t forgatta?
Alapvetően keveset vagyok otthon, ezért nem nagyon találkozunk, csak este. Ilyenkor viszont sokat dumálunk. Furcsa volt, hogy egy hónapig alig láttam.

Tervezel-e újabb közös számot valakivel?
Igen, lesz a lemezen egy dal, amibe közreműködik egy „bizonyos valaki”, akinek a nevét nem árulom el, csak annyit mondok, hogy nem a mainstream közegből lesz, hanem a régi vonalból, ahol korábban zenéltem.

A régi vonal elég sok sarat dobál rád…
Abszolút kapom az ívet az underground arcoktól, de ez az együttműködés egy jó revans lesz nekik, mert egy olyan arccal készül ez a szám, akire biztosan nem számítanak: a leg-legundergroundabb formával. Ebből a szempontból is izgalmas lesz ez a dal.

Lesz-e az új lemezhez dedikáló turné?
Mindenképpen! Azt, hogy Budapesten lesz-e, még nem tudom, mert októbertől nincs itt fellépés a nagykoncert miatt. Ettől függetlenül szeretnék Budapesten is dedikáló turnét.

SP-t mi veszi le a lábáról? Mit nézel meg egy nőn?
Az érzelmi és a szexuális dolgokat karakteresen ketté lehet választani. Ha a külsőre gondolok és közhelyesen akarok fogalmazni, akkor nyilván az alkat és a kisugárzás fog meg. Már sokszor elmondtam, hogy a mediterrán lányokat kedvelem, de soha nem volt ilyen barátnőm, és nem is tudom, hogy lesz-e valaha. Mindig szőke vagy világosbarna hajú barátnőm van.

Mi az, amit még nem kérdeztek meg tőled? Melyik kérdést unod a legjobban?
Nagyon sokmindent kérdeztek már tőlem, legyen az kínos vagy unalmas. Mindenre próbálom mindig a legjobb választ adni. Leginkább a „Honnan a név?” típusú kérdést utálom. Ezt mindenki megkérdezi, és aki már megkérdezte, az is megkérdezi még ötször. Egyszer felvettem a választ diktafonra, és egy rádióműsorban arról játszottam adásba...

Nos, SP őszintén válaszolt minden kérdésre, és reméljük, lesz még ilyen lehetőség a rajongók számára.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek