Starity

15 éves lett a Smallville

2016. október 16. 10:10   |   Szerző: vikimumus

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

15 éve, vagyis 2001. október 16-án indult hódító útjára a Smallville című sikersorozat. A hazánkban is bemutatott széria 5 éve ért véget az Egyesült Államokban.

hirdetés

Hihetetlen, hogy szalad az idő, hiszen már 15 éve annak, hogy útjára indult a Superman történetét feldolgozó Smallville című sikersorozat. A népszerű széria ugyanis 2001-ben ezen a napon, vagyis október 16-án startolt az amerikai televíziókban, meghódítva több millió néző szívét. A 10 évados produkció 2011. május 13-án ért véget, majd képregény formájában folytatódott tovább.

A Smallville nálunk is nagy népszerűségre tett szert

Hazánkban 2002-ben mutatta be a TV2, az alkotás aztán később a Viasat3-on, majd a Viasat6-on folytatódott. A történet hamar megragadta a nézőket világszerte, ami nem csoda, hiszen Superman története képregény formájában már meghódította a közönséget, így nem okozott meglepetést, hogy több filmes feldolgozás után a Smallville alkotói úgy döntöttek, hogy teljesen új perspektívából közelítik meg a sztorit.

Úgy vélték ugyanis, hogy jobb, ha Superman hőssé válásának miértjeit és az ahhoz vezető utat mutatják be – hétköznapibbá, emberközelibbé téve így a sorozatot. Sikerült is nekik, hiszen bár a széria az évek alatt több képregényben megismert hőst és antihőst mutatott be, közben a drámai elemeknek köszönhetően a szereplők hétköznapi problémákkal is szembesültek, mint például a felnőtté válás, a szerelem, a függőség és még hoszsan sorolhatnánk.

A készítők kiszélesítették a műfaji korlátokat, méghozzá olyannyira, hogy a 10 évad alatt sosem tudtak unatkozni a nézők, mindig mutatott valami újat. A szériát saját magazinnal és közönségtalálkozókkal hozták közelebb a nézőkhöz – a többségében Vancouverben forgatott részeknek köszönhetően pedig a hétköznapi emberek is láthatták a forgatások néhány részét. A Vancouver Technical School és a Templeton Secondary School diákjainak a hétköznapi életébe olvadt a forgatás, ugyanis a Smallville Gimnázium jelenetei ott készültek, hogy még hitelesebb legyen a helyszín.

A sorozatnak köszönhetően Tom Welling, Kristin Kreuk, Michael Rosenbaum, Allison Mack, Erica Durance és társaik hihetetlen népszerűségre tettek szert világszerte és ennek a sorozatnak hála kapta meg az Odaát főszerepét Jensen Ackles, aki Jason Teague-t formálta meg a Smallville-ben, valamint ennek köszönheti a televíziózásba való betörését a Robin Hood történetén alapuló képregényhős, A zöld íjász is. 2006-ban ugyanis a karakter első élőszereplős változata a Smallville-ben mutatkozott be és Justin Hartley játszotta. 2012-ben aztán a karakter saját sorozatot kapott és eredetileg felmerült, hogy a Smallville-ben megismert szereplő történetét folytatják tovább, de aztán az ötletet elvetették és teljesen más szereplőgárdával és a szériától teljesen elhatárolódva kezdték készíteni az új sorozatot, amely Arrow (hazánkban: A zöld íjász) címen és Stephen Amell főszereplésével lett népszerű – így megkezdődött egy teljesen új szuperhős-franchise kialakítása.

2014-ben A zöld íjászban való bemutatkozása után a Grant Gustin által alakított Flash is saját produkciót kapott, majd a 2015-ben indult és már hazánkban is bemutatott Supergirl és a 2016-ban indult Legends of Tomorrow (hazánkban: A holnap legendái) is összekapcsolódott vele, így a korábban a Smallville-ben megjelent képregényhősök immár nem egy szériában, hanem összesen négyben harcolnak az igazságért és olykor a crossover epizódoknak hála ezt közösen is megteszik.

A Smallville tehát sikeresen bevezette a képregényhősöket a televíziózásba és bár akkor más színészek alakították őket, mégis ez képezi az alapját a tévékben való megjelenésüknek annak ellenére is, hogy korábban is voltak már hasonló sorozatok. A Smallville, A zöld íjász, a Flash – A Villám, a Supergirl és A holnap legendái méltón lehetnek milliók kedvencei világszerte. Az pedig, hogy a Smallville sikereit sikerül-e az „újoncoknak” felülmúlniuk, még nem tudni, de annyi biztos, hogy már most is milliók szeretik őket.

A zöld íjász, Flash, Supergirl és Fagy Kapitány a jövő hősei. Vajon ők is tudnak olyan sikeresek lenni?

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek