Starity

10 + 1 magyar alternatív előadó, akit vétek nem ismerni

2016. december 08. 09:09   |   Szerző: Pocok2001

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mi is a magyar alternatív előadók jellegzetessége? A legtöbbjük a 80-as, 90-es években működött, szövegeik depresszívek, rendszerkritikusak, zenéjük alternatív rock, szaxofonhangzással, akár dzsesszel keverve, és gyakran betiltották őket, mert nem fértek meg a politikai rendszerrel. Akár alkoholizáltak, tudatmódosító szerekkel éltek, azokról énekeltek, és illegális kazettákon terjesztették a zenéjüket. A tagok közötti átfedések meghatározhatatlanok.

hirdetés

1. Albert Eistein Bizottság

Az egyszerűen csak Bizottságként emlegetett zenekar 1979-ben alakult, és 1985-ben oszlottak fel. Tagjai: Lugossy László (ének), Wahorn András (orgona, szaxofon, ének), Zámbó István (basszusgitár, ének), Kukta „Kokó” Erzsébet (ének), Szulovszky „Joni” István (gitár), Bán Mária (dob) és Bernáth Sándor (gitár) voltak.

Megalakulásukkor egy barát javaslatára a Karthago tehetségkutató műsorában indultak, hogy bejuthassanak a döntőbe közönségbarát számokkal, majd sokkolják a nézőket az igazi stílusukkal, a punkzenével. A terv végül dugába dőlt, mert nem jutottak tovább az első fordulónál, de Nagy Feró és a közönség felfigyelt rájuk.

2. URH

Az eredetileg Orgazmus nevet viselő, később Ultra Rock (őket nem kedvelők szerint Radikális) Hírügynökségre váltó együttes mindössze egy évig volt aktív, de számtalan ígéretes fiatal kezdte vele a pályafutását.

Somoskői Lajos és Menyhárt Jenő (gitár, ének) alapította, és ők hívták Kiss Lászlót (basszus, ének) és Müller Péter „Sziámi” Ivánt (ének), aki Salamon András dobost is magával hozta. 1981-ben be is fejezték az együtt zenélést, mert Müller és Menyhárt elképzelései túlságosan különböztek egymástól.

3. Európa Kiadó

Az URH egyik utódegyüttese az előbbi feloszlása után egészen napjainkig kisebb-nagyobb megszakításokkal zenélt. Frontembere Menyhárt Jenő, további tagjai pedig Kiss László, Másik János (billentyű), Salamon András.

A nevét Müller Pétertől kapta, aki még az URH-ban akarta kamatoztatni az ötletet, ami az Európa Könyvkiadó cégéréről jutott eszébe: kitakarni a „könyv” szót a tábláról, és így plakátolni az együttesről – Európa kiadó, vagyis Európa bérbeadás, árusítás alatt áll.

4. Kontroll Csoport

Az URH-val párhuzamosan alakult, de Müller Péter csatlakozása után lett igazán híres. Müller, Bárdos-Deák Ágnes és Kistamás László énekeltek, és alt-, illetve tenorszaxofonos is játszott a zenekarban. Szövegeik kifejezetten rendszerellenesek voltak, zenéjük változatos és az egyik legnyitottabb volt. Miután ők is külön folytatták, újabb együttesek születtek a tagokból.

5. Sziámi

Müller Péter és Bárdos-Deák Ágnes a Kontroll Csoport után megalapították a Sziámit. Müller, hogy megkülönböztesse magát az ugyanerre a névre keresztelt nevelőapjától, a Sziámit kezdte el használni beceneveként.

A rendszerváltás előtt csak kalózkazettákon tudták terjeszteni a zenét, mert egy kiadó sem akarta publikálni a szomorú, gyakran depresszív számaikat. Később Bárdos-Deák Ágnes kilépett, és az Ági és a Fiúkban folytatta. Utána Gasner János (gitár) lett a másik meghatározó alakja az együttesnek – vele tucatnyi lemezt adtak ki, és szerte az országban koncerteztek, ám 2009-ben elhunyt.

6. Ági és a Fiúk

Az 1986-ban létrehozott együttes egyetlen állandó taggal rendelkezett, Bárdos-Deák Ágnessel, aki megegyezik a névben szereplő Ágival. A Fiúk pedig arra utal, hogy a különböző zenészek folyamatosan cserélődtek mellette. (Például korábbi Bizottság-, Kontroll Csoport-tagok.)

7. Pál Utcai Fiúk

Leskovics Gábor (ének, gitár), Vereckei Csaba (ének) és Plausin György (gitár) alapították 1983-ban, de utóbbiak hamarosan el is hagyták a zenekart. Csatlakozott viszont hozzájuk Zelenák Tibor (dob) és Turjánszki György (basszus), egy évvel később pedig Rács Erika, Potondi Anikó és Bárány Tamás is.

A nevük a véletlen szüleménye: eredetileg minden koncertre mást akartak kitalálni, de mikor kaptak egy hirtelen felkérést, nem volt idejük változtatni, és ez maradt. Jelenleg is aktívak, és új albummal készülnek.

8. Alvin és a Mókusok

Mintegy 10 évvel a PUF után állt össze az együttes, a legelső felállásból azonban csak Pásztor István „Alvin” (ének, gitár) frontember maradt meg. 1998-ban csatlakozott Csoma Viki (basszus), jelenlegi dobosuk, Szirota Márió pedig 2011-ben. Pörgős, punk dallamokat játszanak, keményebb zenét, mint az előzőleg bemutatottak. Jelenleg is koncerteznek.

9. Hobo Blues Band

A HBB mindegyik eddig felsorolt formációnál hamarabb indult: 1978-ban kezdte el Földes László „Hobo”, akiről a banda a nevét kapta. Eredetileg Doors- és Rolling Stones-feldolgozásokat játszottak, és később is ebben a stílusban maradtak.

Őket sem kerülhette el a tagcsere, de többé-kevésbé állandó tag volt Deák Bill Gyula énekes és Póka Egon basszusgitáros is; rajtuk kívül pedig még csaknem harmincan megfordultak felvételeken, koncerteken, például Presser Gábor és Solti János (LGT). 2011-ben tartották a búcsúkoncertjüket, de egy-egy előadás erejére még összeállnak.

10. LGT

A Locomotiv Gran Turismo nyolc évvel a Hobo Blues Band előtt alapult, 1971-ben, az Ifjúsági Magazin közönségszavazatai alapján. Az Omegából ismert Presser Gábor és Laux József, illetve Frenreisz Károly a Metróból és Barta Tamás a Hungáriából alkották az első felállást.

Magyarul és angolul is énekeltek, többször kiutaztak Angliába, hogy ott rögzítsék a lemezeket. Mikor megzenésítették a Képzelt riport egy amerikai filmvesztiválon című regényt, Frenreisz kilépett, és megalapította saját zenekarát, a Skorpiót.

Harmadik albumukat Barta disszidálása miatt betiltották, az 1976-os lemezüket szintúgy, ami után Laux József az Egyesült Államokba emigrált. Helyükre Karácsony János és Solti János jött. Az NDK-ban, a 80-as években pedig Bulgáriában és a Szovjetunióban is koncerteztek. 1984-ben megjelentettek egy búcsúlemezt, majd hét évvel később búcsúkoncertsorozatot tartottak. 1997-ben újabb albummal jelentkeztek, és nagy sikerrel léptek fel fesztiválokon, de előbb Barta, utána Somló is elhunyt. Idén szeptemberben bejelentették, hogy az LGT végleg befejezte.

+1 Cseh Tamás

1967-től kezdve hét évig rajzot tanított, utána kezdett el énekelni. Dalszövegeit (többnyire) Bereményi Géza írta. A Levél nővéremnek lemezen Másik János is közreműködött. A Huszonötödik Színház tagja volt, az Egyetemi Színpadon is tartott önálló esteket. Alapítótagja a Katona József Színháznak, és a Bárka Színházban is játszott. 2001-ben Kossuth-díjat kapott. 2006-ban tüdőrákot diagnosztizáltak nála, és három évvel később meghalt. Nagyon különleges előadóművész volt. 

g

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek