Starity

John Lennon ma lenne 70 éves

2010. október 09. 13:01   |   Szerző: Mrs. Frankenstein

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A legenda ma ünnepelné hetvenedik születésnapját. John Lennon a 20. század egyik legnagyobb hatású énekese, zeneszerzője, költője és a The Beatles gitárosa volt.

hirdetés
John Lennon ma lenne 70 éves

Lennon dalai tele vannak fájdalommal és reménnyel. Zenéje hol vidám, hol pedig nagyon komor volt. Dalszövegeiben személyes és karrierjéhez fűződő vágyait, gondolkodásmódját, a hírnév árnyoldalait és az aktuális eseményekről alkotott véleményét fogalmazta meg. McCartney-val sikerült meghonosítania az elektronikus effekteket a rockzenében, lehetővé téve ezzel számtalan zenei stílus kialakulását.

Lennon a televízióban, filmekben, sajtótájékoztatókon és interjúkban tanúbizonyságot tett személyiségének lázadó, kritikus oldaláról, gyors észjárásáról és szarkasztikus humoráról. Munkáiban előszeretettel alkalmazta a szándékos megtévesztést. Zenei karrierje mellett békeaktivista, író, színész és festőművész is volt. 1980. december 8-án New Yorkban Mark David Chapman gyilkolta meg.

John Lennon egy igazi ikon volt. Többek között ő tette igazán népszerűvé a „peace jelet” (béke), amit előszeretettel mutogatott akár az utcán sétálva,   akár fotósorozatokon. Azóta világszerte büszkén mutogatnak az emberek béke jelet.

Néhány jellemző idézet tőle:

„Mindenki fél az ismeretlentől. Az ismeretlen nem több, mint ami... És a tőle való félelem kényszerít mindenkit arra, hogy állandóan körbe-körbe rohanjon, álmokat, ábrándokat, háborúkat, békét, szeretetet, gyűlöletet hajszolva – pedig ez nem csak illúzió. Az ismeretlen nem több, mint ami. Fogadd el, hogy ismeretlen, és zavartalanul fogsz hajózni. Mindent tarts ismeretlennek, és megnyered a játékot. Csupán erről van szó. Nem igaz?”

„Isten azért teremtette a zenét, hogy szavak nélkül tudjunk imádkozni.”

„Tizenkét éves korom körül azt gondoltam magamról, hogy zseni vagyok, csak senki nem veszi észre.”

„Nincs szükséged kardra, hogy a virágokon átvágd magad.”

„Ha több ötletem már nincs, hát meghalok.”

Sok hivatalos oldal között az egyik legnagyobb kereső, a Google egy videóval tiszteleg a Legenda előtt e nap alkalmából:


 

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek