Starity

Az arcod egy nagy adat

2016. december 16. 10:10   |   Szerző: _ToTo_

Azt gondolnád, hogy van magánéleted? Egy kísérletező kedvű orosz fotós, Igor Zvetkov ijesztő eredményre jutott. Itt az ideje, hogy mindenki átgondolja, hogy mit oszt meg magáról a közösségi oldalakon.

hirdetés

Igor Zvetkov fotós Your Face is a Big Data címen indított egy művészeti projektet, melynek eredménye őt magát is megdöbbentette. Kísérletében azt akarta megtudni, hogy milyen egyszerű vagy éppen nehéz információt gyűjteni vadidegen emberekről.

A metrón ülve fényképeket készített a vele szemben ülőkről, majd keresni kezdte őket a FindFace alkalmazással a legnagyobb orosz közösségi oldalon a VKontakte-on, melynek több mint 55 millió regisztrált felhasználója van. Az alkalmazás az esetek 70%-ában beazonosította a lefotózott személyeket, akik 18 és 35 éves kor közöttiek voltak. Idősebb emberek esetén az azonosítás nehezebben és kevesebb számban volt sikeres, ám az is lehet, hogy a sikertelen azonosítás annak köszönhető, hogy nem rendelkeztek ezek a személyek adatlappal a közösségi oldalon. A lefotózott és beazonosított személyek profiljairól nagy számban tudott meg információkat a megosztott adatok alapján a kilétükről, családi állapotukról, munkájukról, otthonukról, hobbijukról, szokásaikról – mindezt egyetlen fénykép alapján.

hirdetés

Igor Zvetkov kísérletében bárki számára hozzáférhető, nyílt forráskódú alkalmazásokat használt, melyek mesterséges intelligencián alapulnak. Korábban a kém- és fantasy filmekben látott technika immár a hétköznapjainkba is beférkőzött. Már nem csak a hatóságok képesek arra, hogy kövessenek és információkat, adatokat gyűjtsenek rólad a közzétett megosztásaid alapján, hanem bárki – akit nem biztos, hogy jó szándék vezérel.

via BoredPanda

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés


Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek