Starity

Az arcod egy nagy adat

2016. december 16. 10:10   |   Szerző: _ToTo_

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Azt gondolnád, hogy van magánéleted? Egy kísérletező kedvű orosz fotós, Igor Zvetkov ijesztő eredményre jutott. Itt az ideje, hogy mindenki átgondolja, hogy mit oszt meg magáról a közösségi oldalakon.

hirdetés

Igor Zvetkov fotós Your Face is a Big Data címen indított egy művészeti projektet, melynek eredménye őt magát is megdöbbentette. Kísérletében azt akarta megtudni, hogy milyen egyszerű vagy éppen nehéz információt gyűjteni vadidegen emberekről.

A metrón ülve fényképeket készített a vele szemben ülőkről, majd keresni kezdte őket a FindFace alkalmazással a legnagyobb orosz közösségi oldalon a VKontakte-on, melynek több mint 55 millió regisztrált felhasználója van. Az alkalmazás az esetek 70%-ában beazonosította a lefotózott személyeket, akik 18 és 35 éves kor közöttiek voltak. Idősebb emberek esetén az azonosítás nehezebben és kevesebb számban volt sikeres, ám az is lehet, hogy a sikertelen azonosítás annak köszönhető, hogy nem rendelkeztek ezek a személyek adatlappal a közösségi oldalon. A lefotózott és beazonosított személyek profiljairól nagy számban tudott meg információkat a megosztott adatok alapján a kilétükről, családi állapotukról, munkájukról, otthonukról, hobbijukról, szokásaikról – mindezt egyetlen fénykép alapján.

Igor Zvetkov kísérletében bárki számára hozzáférhető, nyílt forráskódú alkalmazásokat használt, melyek mesterséges intelligencián alapulnak. Korábban a kém- és fantasy filmekben látott technika immár a hétköznapjainkba is beférkőzött. Már nem csak a hatóságok képesek arra, hogy kövessenek és információkat, adatokat gyűjtsenek rólad a közzétett megosztásaid alapján, hanem bárki – akit nem biztos, hogy jó szándék vezérel.

via BoredPanda

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek