Starity

11 karakter, akit valós személy ihletett

2016. december 27. 20:08   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szerethetjük vagy utálhatjuk az alábbi karaktereket, de egy biztos: örökké beékelődtek a köztudatba.

hirdetés

Ursula (Ariel a kis hableány)

A gonosz vízi boszorkányt egy 70-es évekbeli transzvesztitáról, Divine-ről mintázták, aki a Mondo Trasho és a Rózsaszín flamingók című filmekben sznészként is megcsillogtatta tehetségét.

Jabba (Star Wars)

Jabba, a hutt egy kitalált szereplője a Csillagok háborújának, akit George Lucas Sydney Greenstreet színészről mintázott. A férfi szinte minden filmben egy kapzsi gengsztert keltett életre, mint amilyen a Casablancában vagy A máltai sólyoban is volt. Lucas állítólag eleve azzal kereste meg a Star Wars designer csapatát, hogy Jabbát egy olyan űrlényszerű, groteszk lényként ábrázolják, aki olyan, mint Sydney Greenstreet.

Perselus Piton (Harry Potter)

A Roxfort Mardekár házának vezetőjét John Nettleship, J. K. Rowling egykori tanára ihlette, akit egy heves természetű, hosszú hajú kémitanárként ismertek diákjai. A férfi állítása szerint egészen addig nem ismert magára a Harry Potter-kötetekben, amíg egy riporter rá nem kérdezett az írónőnél.

Mindig is tudtam, hogy kemény tanár vagyok, de azt nem sejtettem, hogy ennyire

– nyilatkozta egy interjúban.

Butters (South Park)

A népszerű sorozat karakterét a széria egyik produceréről, Eric Stough-ról mintázták, akit kollégái sokszor cukkoltak korábban kedves természete és visszahúzódó személyisége miatt, ami azért is komikus, mivel egy ilyen szókimondó, sokszor trágár szavakkal tűzdelt sorozaton dolgozik. Munkatársai eleinte Buddynak, Little Buddynak, végül pedig Buttersnek becézték, ami azóta is rajta maradt.

Shrek (Shrek)

A barátságos ogre karakterét Maurice Tillet, egy 40-es évekbeli birkózó ihlette, aki akromegáliában, egy ritka, a csontokat érintő betegségben szenvedett.

Rocko (Rocko)

A Nickelodeon egykori sorozatának főszereplője nem más, mint maga Woody Allen. A producerek ugyanis úgy írták le a szereplőt annak idején, hogy egy fiatal, emberszerű Woody Allen, aki otthonát hátrahagyva a felnőttek szürrealisztikus világába költözik.

Popeye (Popeye, a tengerész)

A jókedvű, mindig spenótot habzsoló tengerészt szintén egy létező személy inspirálta, méghozzá egy Frank "Rocky" Fiegel nevű fickó, aki Popeye megálmodójának a szülővárosából származott, és arról volt híres, hogy mielőtt kihívta volna ellenfelét egy párbajra, erősítőként valami erőset főzött magának.

Nacho Libre (Nacho Libre)

Mielőtt Jack Black 2006-ban életre keltette a karaktert, valóban létezett egy Nacho Libre. A férfit eredetileg Sergio Gutierrez Beniteznek hívták és egy mexikói pap volt, aki szabadidejében maszkos birkózónak öltözött, a győzelmei által befolyó bevételből pedig árva gyerekeknek vásárolt élelmet.

Moe Szyslak (A Simpson család)

Louis "Red" Deutsch egy New Jersey-i bartender volt a 70-es években, akit két professzionális csínytevő, Jim Davidson és John Elmo állandóan kamu hívásokkal idegesítettek. A csapost annyira felpaprikázták a telefonbetyárok, hogy megkapta a Red, azaz Piros becenevet, később pedig Moe Szyslak személyében képernyőre került A Simpson család keretein belül.

Edna Mode (A hihetetlen család)

A 2004-ben bemutatott A hihetetlen családban Brad Bird által megszólaltatott Edna Mode-ot egy, az 50-es, 60-as, 70-es években népszerű volt hollywoodi jelmeztervező, Edith Head inspirálta, aki olyan nagymenő volt a szakmában, hogy munkájáért 35 Oscar-díjra jelölték, amiből nyolcat haza is vihetett.

A legjobbak közt is a legjobb vagyok

– mondogatta mindig.

Lucy (Az 50 első randi)

Sokan azt gondolhatnánk, hogy a Drew Barrymore által alakított karakter betegsége, a Goldfield-szindróma egy kitalált betegség, ám a valóságban tényleg létezik az agynak egy olyan elváltozása, ami szintén előidézheti a rövid távú memória hosszú távú elraktározását. Michelle Philpots, a Lucyt ihlető hölgy is egy ilyen betegségben szenved, ugyanis agya 1994 óta nem tudja elraktározni az emlékeket, így a filmben is látott módon azzal kezdi a reggeleit, hogy átnézi a fényképalbumait, melyekben apró üzeneteket hagyott magának, hogy legalább nagy vonalakban képben legyen az életével.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek