Starity

20 dolog, amit talán még nem tudtál a Nutelláról

2017. január 16. 18:06   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ha te is szívesen kezded vagy zárod a napod ezzel az olasz finomsággal, akkor cikkünk pont neked szól!

hirdetés
20 dolog, amit talán még nem tudtál a Nutelláról

1. Először 1946-ban állították elő Pasta Gianduja néven, 1951-ben átkeresztelték Supercremára, végleges nevét pedig 1964-ben kapta meg.

2. Az első üveg Nutellát 1964. április 20-án adták el.

3. Napjainkra két és félperceként adnak el egy üveggel.

4. Mivel a Nutella egyik alapösszetevője a mogyoró, így aligha meglepő, hogy a Föld mogyorókészletének 25%-át e finom krém előállításáért felelő Ferrero használja fel évről évre.

5. A Nutella éves bevételéből közel másfélszer körbeutazhatnád a Földet.

6. Az Instagramon több, mint hatmillió, #nutella hashtaggel ellátott kép született eddig.

7. Egy régi olasz recept szerint készül.

8. Napóleonnak is köze volt az elterjedéséhez.

9. 70%-a zsír és cukor: egy evőkanálnyi adag 200 kalóriát tartalmaz, így nem árt csínján bánni vele.

10. Eredeti nevét, a Pasta Gianduját egy cirkuszi karakter után kapta.

11. Az Egyesült Államokban 1983-ig nem is lehetett kapni.

12. Hivatalosan február 5-e a Nutella napja, de Ferreróék május 17-és 18-án ünneplik terméküket.

13. A Nutella főbb összetevői a mogyoró, a kakaó, a zsírszegény tej, a pálmaolaj és a cukor. (Az Egyesült Államokban létezik szójatejjel készült fajtája is.)

14. Szinte a világ minden táján mogyorókrémként utalnak rá – azért nem kakaókrémként, mert az olasz törvények ezt nem teszik lehetővé, ugyanis e krémes finomság nem tartalmazza az ehhez megfelelő kakaószármazék minimum limitjét.

15. Az eredeti recept szerint a Nutella 71.5% mogyorókrémből és 19.5% kakaóból állt.

16. Az Egyesült Államok néhány évvel ezelőtt beperelte a Ferrerót, amiért a Nutella reklámjában tévesen azt a gondolatot ültették el a nézőkben, hogy a mogyorókrém az egészséges táplálkozás része. 2012-ben a Ferrero beadta a derekát és 3 millió dolláros egyezséget kötött.

17. A tulajdonos Michele Ferrero nettó vagyonát 23.5 millió dollárra becsülik. A Ferrero a felelős a Kinder, a Ferrero Rocher és a Tic Tac termékek piacra kerüléséért is.

18. Naponta megközelítőleg 607 kiló Nutellát állítanak elő.

19. Olaszországban évekig ingyen osztogatták a Nutellát a gyerekeknek egy úgynevezett, Kend meg nálunk a kenyered! program keretein belül.

20. A Nutella 100%-ban gluténmentes és kóser termék.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek