Starity

Elolvastuk: Papp Csilla – A másik oldalról 1-2.

2017. február 01. 15:03   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Először is leszögezném, Papp Csilla könyvét nem teljesen pártatlanul vettem a kezembe, hiszen évek óta ismerjük egymást, de talán épp emiatt sikerült a vártnál is jobban meglepnie.

hirdetés

Az írónőhöz fűződő ismertségemet azonban igyekeztem félretenni az olvasás során, bár be kell vallanom, több ízben is felmerült a gondolat, hogy mely karaktereket ihlették közös ismerőseink, ez azonban még izgalmasabbá tette számomra a történetet, amivel egyébként is meglehetősen könnyű azonosulni.

A másik oldalról-sorozat írónője, Papp Csilla I Fotó: Tri Lite Studio

Míg az első regény jobbára a karakterek megismertetésével és hátterének kidolgozásával foglalkozik, addig a második kötetben felfedezhetjük, milyen kicsi a világ és hogy életünkben minden okkal történik. Ugyan maga a történet Hanna és Olivér kapcsolatának alakulását mutatja be, a közös baráti kör legalább olyan intenzíven jelen van az eseményekben, mint főhőseink – nem is beszélve a már korábban elhunyt Péterről. Ha őszinte akarok lenni, számomra a mellékszereplők egymásba fonódó szálainak kibogozása sokkal érdekesebbnek tűnt a főszereplők kapcsolatának megszilárdulásánál, de szerencsére újra és újra magukra tudták vonni a figyelmemet és alaposan meg is leptek – pláne akkor, amikor azt hittem, már mindent láttam.

Legjobban azonban a könyvek közel sem átlagos, a happy endekre jellemző kliséktől mentes, bravúrosan tálalt fordulatai tetszettek, melyeknek köszönhetően még szerethetőbb, még emberközelibb, még valóságosabb lett a történet. Kiemelném továbbá az időbeli síkban szépen egymásra épített, egymással szorosan összefüggő epizódok sorát is, melyekről elsőre talán nem is sejtjük, milyen komoly jelentősséggel bírnak a karakterek jellemének és jövőjének alakulására.

A fentieken túl Csilla fontos, aktuális és sokakat érintő problémákat feszeget: Hogyan lehet – és lehet-e egyáltalán – feldolgozni egy szeretett személy halálát? Tűrhetjük-e csendben, hogy életünk szerelme durván, erőszakosan bánjon velünk, csak mert erőbeli fölényben van velünk szemben? Hogyan viseljük egy súlyos betegség ránk vagy egy szerettünkre vetülő árnyékát? Létezik-e igaz szerelem az ígéreteken és érdekeken túl? Átvészelhető-e a távkapcsolat, ha csak ritkán van alkalmunk látni egymást? És mi történik akkor, ha az életünkbe várt csoda, az áhított gyermek a vártnál korábban érkezik? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kínál választ A másik oldalról első és második része, amit akár ismerősként, akár ismeretlenként olvasol, életre szóló tanulságokkal gazdagodva emelsz vissza a könyvespolcodra...

A történet dióhéjban: Hanna és Olivér közös barátjuk által, telefonszex során ismerkednek meg egymással, ám a nagy találkozás sokáig várat magára, de amikor megtörténik, értelmet nyer a „szerelem első látásra” fogalma. Időközben főhőseink élete több ponton is keresztezi egymást és az élet számos akadályt görget az útjukba, hogy segítsen rájönniük: a szerelem, a szeretet az élet értelme és együtt bármi elviselhető és legyőzhető.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek