Starity

Miért szeretünk írni?

2017. február 17. 06:06   |   Szerző: Beyla

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Belegondoltál már abba, hogy miért is szeretsz órák hosszat ülni a számítógéped előtt, és pötyögni a saját történetedet? Mai cikkünkben az írást vesszük górcső alá, és elemezgetjük mibenlétét.

hirdetés
Miért szeretünk írni?
Fotó: A kép illusztráció

„Szeretek írni.” – Talán ez lenne az a kijelentés, amivel a legtöbb fiatal és felnőtt jellemezni tudja hobbiját. Ám a következő kérdés elég sok emberben fel szokott merülni: Miért szeret valaki bezárkózni a négy fal közé, és pötyögni napokon, heteken vagy akár éveken keresztül? A legtöbb író azonban mégis képtelen szavakba önteni, hogy ez a hobbi mit is jelent a számára. Van, akinek megnyugvást hoz; akad olyan is, akinek szenvedélye; míg mások a kegyetlen világ elől menekülnek kitalált történeteik mély bugyraiba. Ha te is amatőr íróként próbálgatod a szárnyaidat, gondolkoztál már azon, hogy mégis miért pont ez a hobbi fogott meg téged a legjobban?

  • Lelkileg megnyugszol, kiadod a stresszt magadból

Ha leírod, jobban érzed magadat – többek között ezért is javasolják a pszichológusok érzelmi válság, depresszió megléte idején a naplóírást. Azzal, hogy őszintén kiírod magadból a gondolataidat, érzelmeidet, nem csak lelkileg könnyebbülsz meg, de segít az adott krízishelyzetet, problémát más megvilágításba helyezni. Van olyan, aki naplót ír, míg mások kitalált, fiktív regényekbe szövik érzelmeiket, problémáikat. 

  • Az egyik legszórakoztatóbb hobbi a világon

Sok ember hobbi gyanánt bélyeget gyűjt, sportol, edz, pólót batikol, vagy esetleg gyöngyöt fűz. Kétséget kizáróan mindegyiknek megvan a maga varázsa, ám mégis a regényírás a világ egyik legkreatívabb elfoglaltsága. Mégis miért? Gondolj bele, hogy mennyi kreativitás kell ahhoz, hogy létrehozz egyedi, kidolgozott karaktereket egy olyan világban, amelynek csak a te képzeleted szabhat határt! Ugye, hogy nem is hangzik olyan rosszul? Sokan a fanficek (rajongói írások) körében tevékenykednek, s egy bizonyos sorozat, film, könyv világát, szereplőit alapul véve alkotják meg történetüket. Még ha nem is saját univerzumban, saját karakterekkel írsz, akkor is meglepően szórakoztató például egy be nem fejezett sorozat, film végét megírni a saját elképzelésed szerint. Mi lett volna, ha Harry Potter nem győzi le Voldemortot, és a gonosz győzedelmeskedik a jó felett? Vagy ha esetleg a Vámpírnaplókban Elena menthetetlenül beleszeret Klausba?

  • Rajongásodnak is hangot adhatsz

Manapság egyre elterjedtebbek az interneten az ún. „real person fanficek”, amelyek egy valós, létező ember (legtöbb esetben híresség) életét veszik alapul. Az ilyen rajongói írások többsége kamaszodó, tinédzser lányok romantikus fantazmagóriái, akik elképzelik, hogy milyen is lenne szerelmi viszonyba bonyolódni egy-egy együttes tagjával, vagy éppen színésszel, színésznővel. Rajongásodnak akár így is képes lehetsz hangot adni, ám, ha mégis ebbe vágod a fejszédet, akkor érdemes olyan alaptörténetet kitalálnod, amely által kiemelkedik a több ezer hasonló írás közül – elvégre mégiscsak az a cél, hogy olyat alkoss, amit más még sosem írt meg.

  • Kihívást láthatsz benne

Naná, hogy kihívás! Sokan azt hiszik, hogy az íróknak csak úgy ömlenek a betűk az ujjaik közül, ám ez nagyrészt nem igaz. Persze, ha íróként jó pár éve benne vagy, és esetleg elkap az ihlet, előfordulhat, hogy az oldalak csak úgy maguktól megírják magukat egyik pillanatról a másikra. Viszont ha mégis egyediségre és magas színvonalra törekedsz, akkor az írást hosszas gondolkozás, tervezés előzi meg. Nem csak az agyadban pörgeted le, hogy mi fog történni az adott fejezetben, de van, hogy szükséged lehet vázlatírásra a logikai baklövések elkerülése végett. Egy érdekfeszítő, izgalmas, eseménydús regény megírása sok író számára kihívást jelenthet, ha nincsen kéznél egy alaptörténet, amire a további fejezetek épülnek.

  • Fejleszti a fogalmazókészségedet

Akárcsak az olvasásnak, az írásnak is megvan a maga pozitív hatása. Minél többet írsz, annál választékosabban fogsz tudni fogalmazni. A magyar nyelv csodás, nem véletlenül mondják azt, hogy a világ egyik legnehezebben megtanulható nyelve. Rengeteg rokon értelmű szavunk van, ami mellett az teszi fel az i-re a pontot, hogy egy mondatot többféleképpen is megfogalmazhatsz. Ezáltal a kifejezőkészséged tágabb lesz, amit a későbbiek folyamán nem csak az érettségin, vizsgákon, de életed bármely szakaszában tudod hasznosítani.

  • Szórakoztathatsz másokat

A legjobb az, hogyha önmagadat szórakoztattad regényed megírásával, akkor akár másoknak is örömet okozhatsz, ha a publikálás mellett döntesz. Természetesen a számtalan könyvkiadó cég mellett ma már az interneten is publikálhatod saját alkotásaidat különböző írás, fanfic megosztó oldalakon, blogokon, saját honlapon, Facebookon, vagy akár a manapság annyira divatossá vált Wattpaden is. Egy szösszenetnyi novellával, romantikus regénnyel, vagy akár egy nem hétköznapi sci-fivel is lebilincselheted olvasóidat. Ki tudja, lehet, hogy mégiscsak te vagy a következő Jane Austen vagy Stephen King. Ha nem próbálod meg, akkor sosem tudod meg!

Neked mi a véleményed? Miért szeretsz írni? Publikálsz, és szórakoztatsz másokat azzal, aminek megírásával önmagadat is szórakoztattad? Egyet biztosra lehet mondani: megfogalmazni és szavakba önteni nem lehet, hogy miért szeretjük, miért csináljuk, ám azt biztosra tudom mondani, hogy egy hideg, esős napon nincs annál jobb, amikor bekucorodsz a meleg szobába a paplan alá egy forró nedű kíséretében, és egész nap szárnyaltatod a fantáziádat.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek