Starity

8 tanács, ami akár életmentő lehet vészhelyzetben

2017. április 15. 10:10   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az életben olykor adódnak vészhelyzetek, melyeket könnyebb átvészelni, ha tudod, mit tegyél egy-egy ilyen szituációban. Remélhetőleg nem lesz rájuk szükséged, de nem árt ismerni az alábbiakat.

hirdetés

1. Használd a kulcsaidat önvédelemre!

Gyakran hallani, hogy amennyiben megtámadnak az utcán, a kulcsaidat helyezd az ujjaid közzé és használd úgy, mint egy boxert, ám kevesen tudják, hogy ez a technika egyrészt időigényes, amire lehet, hogy nem lesz alkalmad, illetve csak megsérted vele a kezdet. A szakértők szerint jobb, ha úgy tartod a kulcsaidat a kezedben, mint ahogyan egy kést tartanál.

Fotó: Bright Side

2. Jegyezd meg a taxid rendszámát!

Bármikor adódhat olyan alkalom, hogy kénytelen vagy taxit hívni ahhoz, hogy eljuss valahova, ilyenkor pedig érdemes felírni / megjegyezni a taxid rendszámát arra az esetre, ha annak sofőrje furcsán viselkedne. Ha ilyesmi történik, próbálj észrevétlenül üzenni valakinek, akire számíthatsz, hogy kihúz a kellemetlen helyzetből.

A kép illusztráció

3. Ne becsüld alá a kullancsokat!

Ha a szabadban jársz, érdemes utána mindig átnézned magad, nem került-e kullancs a bőrödbe. Lehet, hogy ez a folyamat időpocsékolásnak tűnik, de valójában nem az, hiszen ezek az apró élősködők komoly egészségügyi károkat (Lyme-kór, encephalitis) eredményezhetnek, melyeket jobb megelőzni, elkerülni. Amennyiben észreveszel egy kullancsot magadon, egy csipesszel, a fejénél fogva, óvtosan próbáld kiszedni a bőrödből. Ha sikerrel jártál, ha nem, ezt követően mindenképp érdemes orvoshoz fordulni és megvizsgáltatni magad.

A kép illusztráció

4. Rejts el pénzt vészhelyzet esetére!

Bár hazánkban nem olyan jellemző, hogy csak úgy megtámadnak az utcán és kirabolnak, nem árt óvatosnak lenni! Rejts el némi pénzt például a telefonod tokjában arra az esetre, ha elveszne a táskád és vele az értékeid, így azon túl, hogy baj esetén tudnál telefonálni, lenne miből elvitetni magad valahová.

A kép illusztráció

5. Egyetlen embertől kérj segítséget!

A „tömeg hatás” elkerülése végett, ha valaki a közeledben rosszul érzi magát, ne kérj egyszerre több embertől segítséget, hanem keresd meg a hozzád legközelebbi személyt és ismertesd vele a helyzetet. A statisztikák ugyanis azt mutatják, hogy rosszullét esetében amennyiben több embertől kérünk, kevesebb valószínűséggel kapunk segítséget, mivel sokan úgy vannak vele, hogy majd a másik intézkedik, ők pedig mossák kezeiket.

A kép illusztráció

6. Tarts valamilyen nehéz tárgyat az autódban!

Ugyan ritán, de Magyarországon is előfordul, hogy egy-egy autó valamilyen oknál fogva folyóba zuhan, ilyenkor pedig az elsődleges teendő, hogy amennyiben bent ragadtál, nyisd ki az ajtót vagy tekerd le az ablakot. Ha ez nem sikerül – amit valószínűleg valamilyen meghibásodás okozhat –, akkor nincs más teendőd, mint kiütni az ablakot. Ezt megteheted mondjuk egy kormányzár vagy egy tűzoltó készülék segítségével, a lényeg, hogy mihamarabb juss ki az autóból!

A kép illustráció

7. Lépcsőn ne közlekedj zsebre dugott kézzel!

Ez egy nagyon alapvető szabály, így sokan talán nem is gondolnak rá, milyen fontos lehet. Rossz esetben, ha mondjuk megbotlasz és legurulsz a lépcsőn, a kezeid segítségével tompíthatod a landolást, és általuk elkerülheted, hogy megsérüljön az arcod és a fejed.

A kép illusztráció

8. Ne félj erélyesnek lenni!

Előfordul, hogy néha olyan emberrel kell zárt téren lenned, akivel nem szívesen vagy kettesben, de ilyenkor mindig nagyon figyelned kell. Ha egy számodra furcsának tűnő idegennel vagy együtt például egy liftben, aki különösen viselkedik vagy megjegyzéseket tesz rád, ne félj visszavágni és elutasítani az esetleges közeledését.

A kép illusztráció

via Bright Side

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek