Starity

20 éves az első Harry Potter-könyv

2017. június 26. 17:05   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ma van húsz éve, hogy valóra vált J. K. Rowling álma, és oly' sok elutasítás utána a Bloomsbury kiadta a Harry Potter és a bölcsek kövét, amivel egy varázslatos, tízéves utazás vette kezdetét. Cikkünkben összeszedtünk néhány érdekességet a mai napig nagy népszerűségnek örvendő könyvsorozatról a jubileum alkalmából.

hirdetés

1. J. K. Rowling egy másik művét hagyta félbe azért, hogy megírja Harry Potter történetét.

2. A könyvsorozat most nem létezne Alice Newton nélkül, aki mindössze nyolcéves volt, amikor Jo elkészítette az első könyvet. Ő volt a tesztolvasó a Bloomsburynél, és miután elolvasta a Harry Potter és a bölcsek kövét, úgy nyilatkozott róla, hogy Jobb, mint bármi, amit korábban olvastam.

3. Összesen 500 példány elsőszámú kiadás létezik a könyvsorozat első részéből – 350 keményfedelés és 150 puhafedeles.

4. A kontraszt szemléltetése gyanánt: az utolsó könyv (Harry Potter és a halál ereklyéi) első kiadásából 12 millió példányt bocsátottak piacra 2007-ben, ezzel pedig minden idők legtöbb példányszámban megjelelent első kiadású regénye lett.

5. 2014-ben egy aukción nem kevesebb, min 11.250 font (~ 3.9 millió forint) értékben árvereztek el egy csupa első kiadásból álló szériát.

6. A Harry Potter minden idők legtöbb példányszában elkelt könyvsorozata: 2011-es adatok szerint több, mint 450 millió példány talált gazdára, ez a szám pedig azóta jócskán nőhetett.

7. Rowling szerint a varázsvilágban csak az Egyesült Királyságban több, mint 3000 varzázsló él.

8. Az írónő 2006-ban úgy nyilatkozott, hogy az összes könyv összes fejezete közül az Edevis tükre című a kedvence.

9. Jo 2006 óta változtatott álláspontján: jelenleg a Harry Potter és a halál ereklyéinek 34. fejezete, az Újra a rengetegben a legkedvesebb számára.

10. Rubeus Hagrid karakterét a Hell's Angels (A Pokol Angyalai) nevű motorosbrigád egyik tagja ihlette.

11. Az első részben látott háromfejű kutyának, Bolyhoskának történelmi háttere van. A görög mitológiában Kerberusznak hívják, és Hádésznek sikerült megszelídítenie őt, amiből kifolyólag ő őrzi az Alvilág kapuját. A legenda szerint bárkit beenged oda, de ki már senki nem juthat onnan. Érdekesség, hogy a filmben vagy egy kis csúsztatás a görög mivoltával kapcsolatban, ugyanis a filmben Hagrid úgy meséli Harrynek, Ronnak és Hermionénak, hogy Bolyhoskát kéz alatt vette a kocsmában egy ír pasastól.

12. A Harry Potter univerzumban három típusú érme van forgatlomban: az arany galleon, az ezüst sarló és a bronz knút. 1 galleon körülbelül 4.93 fontot / 7.35 dollárt ér, ami (~ 2000 forint) forintnak felel meg. 1 sarló 29 pennyt / 0.46 dollárt, azaz (~ 125 forint) forintot ér. 1 knút értéke pedig 1 penny / 0.02 dollár, vagyis (~ 5 forint) forint körül mozog.*

13. A fentiek fényében azt jelenti, hogy amikor Harry az első részben 34.51 fontot / 51.45 dollárt költött Ollivander üzletében a pálcájára, akkor ~ 14 ezer forintot tapsolt el.*

14. Az első rész megjelenése óta eltelt 20 évben a Harry Potter és a bölcsek kövét körülbelül 70 nyelvre fordították le (köztük latinra és ősi görögre is).

15. A nem angol anyanyelvű olvasók olyan izgatottak voltak az újabb könyvek megjelenése idején, hogy sokan meg sem várták, hogy végezzenek a fordítók, maguk kezdték el fordítani a könyveket. 2007-ben, Franciaországban például letartóztattak egy 16 éves tinédzsert, amiért megpróbálta eladni a Harry Potter és a halál ereklyéi egy kalózpéldányát a neten.

16. Még az amerikaiak sem vehették ugyanazt a példányt a kezükbe, amit az Angliában élő rajongók, ugyanis a könyveket amerikai angolra is „lefordították”.

17. A francia változatban Voldemort teljes neve Tom Elvis Jedusor volt, így jött ki a Harry Potter és a titkok kamrájában a mondat, hogy Én, Voldemort (Je suis Voldemort).

18. A spanyol verzióban Neville Trevor nevű háziállata nem egy béka, hanem egy teknős.

19. 2009-ben a néhai Adrian Jacobs író pert indított Rowling ellen: azt állította, hogy az írónő ötleteket lopott The Adventures of Willy the Wizard című könyvéből az ötödik regényhez, a Harry Potter és a tűz serlegéhez – 2011-ben a bíróság ejtette a vádakat.

20. Jo szerint Voldemort mumusa a saját holttestévé változna, mert mint mondja, a Sötét Nagyúr legjobban a haláltól fél, amit szégyentelen emberi gyengeségnek tart. Edevis tükrében ezzel szemben önmagát látná ereje teljében.

21. Hermione Edevis tükrében önmagát látná Harry és Ron oldalán élve és sértetlenül, miután legyőzték Tudjukkit.

22. Hermione patrónusa egy vidra, ami azért érdekes, mert ez Jo kedvesnc állata.

23. Az első köny brit verziójának borítója volt Thomas Taylor illusztrátor első megbízása – mindössze két nap alatt végzett a művel.

24. Az írónő azért döntött úgy, hogy a King's Cross pályaudvarról indítja a Roxfort Expresszt, mert családja szempontjából nagyon fontos ez az állomás: szülei egy innen induló Skóciába tartó vonatúton ismerkedtek meg egymással.

25. Rowlingnak a könyvek írása során bele kellett ásnia magát az alkímiába és a helyi folklórba.

26. Dumbledore azért volt olyan hosszú életű, mert az írónő elmondása szerint a mágia birtokában lévők hosszabb élettartamra számíthatnak, mint mugli társaik.

27. A mugli szó 2003-ban bekerült az oxfordi szótárakba, mint a varázstalan emberre használt szó.

28. A Kóbor Grimbusz kalauza és sofőrje (Stan Shunpike & Ernie Prang) Rowling nagypapái után kapták nevüket.

29. Az ötödik kötet egyik vázlatában szerepet kapott egy Mopsy Fleabert nevű író, aki a történet szerint magához vette Siriust, mert azt hitte róla, hogy egy elcsatangolt kóbor kutya.

30. A görög mitológiában találkozhatunk egy Cassandra nevű hölggyel, aki a jóslás tudományának birtoklója, amit Apollónak köszönhet. Igen ám, de miután Cassandra elutasítja, hogy hozzámenjen, a férfi megátkozza, és onnantól kezdve egyetlen jóslata sem jön be. Az egészet az teszi még izgalmasabbá, hogy Sybill Trelawney professzor nagyanyját éppen Cassandrának hívják.

31. Az írónő bevallotta, hogy a maga szórakoztatására keverte bele a történetbe a valós eseményeket, így nem véletlen, hogy Grindelwaldot 1945-ben győzték le. (Ebben az évben ért véget a második világháború is.) 

32. Hedwig halála Harry ártatlanságának elvesztésének szimbóluma.

33. Jo sokáig úgy tervezte, hogy Ron is meghal a sorozat alatt, de végül belátta, hogy nem ölhet meg egy ilyen fontos karaktert.

34. Rowling az elején úgy akarta, hogy az utolsó könyv epilógusában Dudley Dursley is megjelenik a King's Crosson egy varázsképességekkel bíró gyermekkel, de végül elvetette az ötletet, mert úgy érezte, Vernon bácsi felügyelete alatt nem élték volna túl a rejtett mágusképességek.

* OTP váltója szerint dollárból átváltva

via BuzzFeed

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek