Starity

Sziget 2017: A huszonötödik(en) te magad légy

2017. augusztus 09. 10:10   |   Szerző: Sziget

25. alkalommal nyit meg a Sziget, ami nyár sokszor 25 legjobb pillanatát ígéri 25 év alattiaknak és 25 év felettieknek egyaránt. Kezdés augusztus 9-én, a mai napon.

hirdetés
Sziget 2017: A huszonötödik(en) te magad légy
Fotó: Sziget by Rockstar Photography

Az első 25-1

1993 - A Szigetre is, mint oly sok más dologra, érvényes a mondás: nem jöhetett volna létre, ha nincs a rendszerváltás. A fiatalok közösségi terei javarészt eltűntek és Müller Péter Gerendai Károllyal egyre többet beszélgettek arról, hogy jó volna egy olyan nagyszabású fesztivál, ami az odalátogatók számára nyaralási, koncertezési és más szórakozási lehetőségeket is kínál. Az első Szigetre, amit még Diákszigetnek hívtak és a fővédnökséget Göncz Árpád köztársasági elnök vállalta, 43 ezer fizető nézőt csalogattak be a „Kell egy hét együttlét!”, meg a „Sem VIT, sem Woodstock” szlogenek. 

1994 - A második fesztivál - amit Eurowoodstocknak kereszteltek - szervezésénél kapóra jött, hogy a legendává vált woodstock-i fesztiválnak éppen 25 éves évfordulója volt és Gerendai felvetette, mi lenne, ha olyan bulit szerveznének, amely egyfajta tisztelgés a történelemmé vált amerikai találkozó előtt, nem csupán magyar, hanem külföldi fellépőkkel is. 

1995 - A kezdeti csetlések-botlások után a harmadik fesztiváltól kezdve már tudatosan épített pályán mozgott a rendezvény. 1995-ben már 3-4 ember számára állandó munkát jelentett a cég, a nyári fesztivál előtt, alatt és után pedig több mint 4 ezren dolgoztak Óbudán.

1996 - egy esztendővel később, már 206 ezren mentek szórakozni a III. kerületi helyszínre, s ekkor egy napra már két világsztár jutott, köztük Slash, Iggy Pop, a The Prodigy és a Therapy? 

1997 - A következő évben azonban már igazi sztárdömping volt a bulin. Eljött Budapestre David Bowie, a Motörhead, a Rollins Band, a fénykorát élő Chumbawamba, és a Faith No More is és

1997-ben már a külföldi látogatók aránya is látványosan megugrott, 

1998-ban a 265 ezer látogató újabb rekordot jelentett, de ugyanez mondható el a közel 800 programról is. 

1999-ben itt járt többek között az Ignite, az Asian Dub Foundation, Faithless, a Guano Apes, és a Kool and the Gang is. 

2000-ben immár 300 ezer vendég pedig először hallgathatja önálló színpadon, a Világzenei Nagyszínpadon a világzenét és ismerkedhet meg a Night Zone Party fantasztikus hang-, és fényvilágával. 

2001-es Szigeten, a legerősebb napon már a „megtelt” feliratú táblát is ki kellett tenni. Az egy hét alatt 361 ezer érdeklődő volt kint a Hajógyári szigeten. 

2002 „Minden Kistehén röhög, a farok körbepörög”. A tizedik Szigeten megjelent a Kistehén figura, nagyszínpad backstage-ében pedig a Kosheen zenekar és az Iggy Pop tagjai pofozgatták egymást, de azt is megoldották a biztonságiak. 

2003-ban a napi látogatók számában csúcs született: soha annyian nem voltak még egyszerre a Szigeten, mint a Fesztivál szombatján, akkor 62 ezren jártak a Fesztiválon. 

2004-es nézőcsúcs a 2001-es év rekordját írta felül, ebben az évben 8 ezer látogatóval több érkezett, mint akkor. A negyedik napon este köszönthették a szervezők a Sziget történetének hárommilliomodik látogatóját. 

2001-es Sziget poszter

2005 - Nulladik nappal indult a 2005-ös Sziget: teljes repertoárjának két órás keresztmetszetével az Illés zenekar lépett búcsúzott a közönségtől ezen a napon. 

2006 - A korábbiaknál is változatosabb nemzetközi programfelhozatalával dicsekedhetett a 2006-os Sziget. A legtöbb külföldi produkció, összesen 42, Nagy-Britanniából érkezett. 

2007 - Fennállása legjobb programjával örvendeztette meg látogatóit a 15. Sziget, a jubileumi eseményre meghívót kapott 56 ország többszáz előadója. A sort az LGT koncert nyitotta. 

2008 - Egy zúzós nulladik napi Iron Maiden koncerttel és öt további „teljes értékű” nappal várta 2008-ban látogatóit a Sziget. A mínusz egyedik napon pedig útjára indult a Magyar Dal Napja. 

2009-ben volt 20 éves a Tankcsapda, a Szigeten ünnepelték ezt a jubileumot, majd másnap több mint ötven zenekar és előadó lépett fel az elfogadásért és a sokszínűségért a Sziget nulladik napján. A Zene a Rasszizmus Ellen koncertsorozat az angliai Rock Against Racism szervezet és a brit nagykövetség kezdeményezésére jött létre a Hajógyári Szigeten.. 

2010-ben a mínusz egyedik napon elbúcsúzott közönségétől a Kispál és a Borz, abban az évben a sztárfellépők a világ legjobbjának tartott Glastonbury fesztiválhoz hasonlították a Szigetet, az ott lévő nagykövetek is azt mondták, hogy nincs is jobb Európában, a nemzetközi újságírók le voltak nyűgözve a változatosságától és hangulatától. 

2011 - Hat kontinens mintegy ötven országából érkeztek a 2011-es Szigetre, ami - nagykorúságát elérve - már az egyik legfontosabb kulturális, zenei esemény volt Európában. Ebben az évben lépett fel Prince is, aki még másnap is kijött a Szigetre, hogy egy barátnője koncertjét megtekintse. 

2012-ben a fesztiválszakma talán legnagyobb élő legendája, a világ legjobb zenei rendezvényének tartott Glastonbury Festival alapítója, Michael Eavis látogatott el a Szigetre és megérkezett a Szigetre a kezdetektől számított hatmilliomodik látogató is. 

„A 2013-as Sziget nagyon jó példája annak, hogyan lehet egyedi jegyekkel kitűnni és vonzónak lenni a nemzetközi fesztiválpiacon” – hangzott el egy nemzetközi konferencián, melyen mintegy 25 fesztivál igazgatója, továbbá ügynökségek képviselői vettek részt. 

2014-es Sziget krónikájához számos ismert ember látogatása is hozzátartozott. Például Cory Hardrict amerikai színész, akit leginkább a Vészhelyzet sorozatából vagy akár az Eleven testek illetve a Végzet Napja című filmekből is ismerhetünk, a Sziget utolsó napján kijött az OutKast koncertjére, akikkel előző nap futott össze Budapesten. 

2015-ben a legfiatalabb szigetlakó, egy nyolchónapos német csecsemő, természetesen szüleivel érkezett a Sziget családi kempingjébe és volt egy 86 éves magyar bácsika, egy egykori motorversenyző, aki az unokájával jött, „csak úgy körbenézni”

2016 - Csúcsot hozott a Sziget 2016-ban, összesen 496 ezer látogatót számlált a fesztivál. Teltházas napokból is több volt: Rihanna, a Muse és SIA is teletöltötte a Szigetet. Eljött a „fél világ” a Szigetre, a Föld mintegy 200 országából, 102-ből érkezett vendég az ország első számú turisztikai attrakciójára.

A 25. Sziget, 25 pontban 

1. A Nagyszínpad augusztus 9-én egy hatalmas P!nk show-ra készül, de az elkövetkező napokban fellép itt - mások mellet - PJ Harvey, Wiz Khalifa, Kasabian, Macklemore & Ryan Lewis, The Chainsmokers, Major Lazer és a hetet a Dimitri Vegas & Like Mike fergeteges End Show-ja zárja. 

2. A Nagyszínpad nem csak zenével szolgál, hanem tiritarka, látványos speciális partikra vonja be a közönséget, mint a Color Party, Pom-pom Party vagy a Labda Party, de lesz egy Szülinapi Party is. 

3. Változatos zenei világgal és sűrű programmal várja az OTP Bank by A38 megasátra a Szabadság Szigetének lakóit a Bad Religiontól Fritz Kalkbrennerig. 

4. A világzenei helyszín idén 0. napi magyar hullámmal, majd a világzene legnagyobbjaival, igazi „best of…” programmal rukkol elő a Szigeten. Mindig kihagyhatatlan. 

5. A partiélet legnagyobb helyszínén, az Telekom Electronic Beats Aréna megasátrában este 10-től hajnalig tart majd a bulifolyam, benne Don Diablo, Steve Aoki, Oliver Heldens és sokan mások. 

6. A Sziget egyik leglátványosabb helyszíne a raklapokból épült Colosseum. A program itt hét napon át zajlik déltől, hajnal 5-ig. 

7. Természetesen idén is jelentkezik a magyar zene Mekkája, a Petőfi Rádió - Telekom VOLT Fesztivál Színpad a hazai élvonal legjobb bandáival és előadóival. 

8. A Nagy Utcaszínház egy különleges, kifejezetten a Szigetre készült műsorral kedveskedik a Szabadság Szigete lakóinak. Két ország kiváló művészei dolgoznak azon, hogy egy kifejezetten látványos és emlékezetes előadással kápráztassák el a látogatókat minden este két alkalommal az A38 melletti réten. 

9. A Cirque du Sziget programhelyszín már bemutatkozásakor magasra tette a lécet, azóta is minden évben nagyszerű hazai és nemzetközi újcirkuszi produkciókat állít színpadra 

10. A Színház és Táncsátor még több helyszínnel és programmal várja a szigetlakókat, mint a korábbi években. 

11. Az idei év több szempontból is jubileuminak számít a Klasszikus, Opera és Jazz Színpadon: 25. alkalommal jelentkezik a Sziget, 15 éve van önálló klasszikus zenei színpad, azon pedig ötödik éve vendégei a helyszínnek az Operaház művészei. És lesz egy újítás is a Cineconcert, ahol fekete-fehér némafilmeket nézhetünk az 1910-es és ’20-as évekből, élőzenei kísérettel. 

12. A Sziget múltidéző házi vidámparkja, a Vándor Vurstli változatlan jókedvvel és varázslatos játékokkal várja a játékos lelkű Szigetlakókat. 

13. Egy teljesen új programhelyszínnel jelentkezik a Sziget az utcaszínházak és a kreatív workshopok szerelmeseinek. A vállalkozó kedvű látogatók közelebb kerülhetnek az utcaszínházi társulatok világához, hiszen a Cardboardia workshopjain kartonpapírból, a művészekkel közösen készíthetik el a tárgyakat, melyekkel később közösen felvonulnak. 

14. Sátor határok nélkül: a budapesti Néprajzi Múzeum és a vele érkező párizsi Musée national de l'histoire de l'immigration (Bevándorlástörténeti Nemzeti Múzeum) tavalyi sikeres együttműködését követően ismét közös programmal készül a Szabadság Szigetére, hogy fontos és aktuális témákkal aktivizálja a Sziget lakóit. 

15. A 2008-ban létrehozott Múzeumi Negyed, a legnagyobb és legérdekesebb budapesti és magyarországi múzeumok interaktív bemutatkozásának helyszíne, egy kulturális és művészeti találkozóhely. 

16. Ismét közös sátorban lesz megtalálható a Nemzeti Filmalap és TEDxBudapest programja. 

17. A tavalyi év nagysikerű újítása, a Sziget Comedy visszatér a Magic Mirror színpadára – a már jól ismert Dave Thompson ezúttal is a világ minden tájáról hívta el barátait, hogy humorukkal megdolgoztassák a szigetlakók nevetőizmait. 

18. Az ARTZONE 2017-ben már a Sziget jól ismert és egyik legkedveltebb nappali helyszíneként tér vissza. A kreativitásnak és képzőművészetnek dedikált helyszín olyan workshopokkal várja a látogatókat, melyek segítségével a szigetlakók közel kerülhetnek a gyermeki boldogság érzéséhez az alkotás és a kreatív energia felszabadítása által. 

19. Luminárium alámerülés egy színes álomvilágba, mindez 800 m2-en speciális műanyagból és fóliákból, nagyteljesítményű légbefúvókkal megvalósítva. Ez egy szobor, ahol a művész építész, és a festést (nap)fény végzi. 

20. A Civil Sziget fontos színtere a civil szférán belüli találkozásnak, párbeszédnek is, sőt a külföldi civil szervezetek jelenléte révén, a nemzetközi tapasztalatcserének. 

21. Before I Die a vietnámi származású Candy Chang nemzetközi hírű designer-művész munkatársával arra törekszik, hogy a várost és közvetlen környezetét ábrándozásra, több érzelemre sarkallja, aktiválja a társadalmat az elmélkedésre és minél több lehetőséget adjon arra, hogy az emberek megosszák egymással vágyaikat, reményeiket, félelmeiket és történeteiket. 

22. Ismét az Alternativa Kemping bejáratánál épül fel és várja közönségét a kora délutáni órákban fiatal európai zenekarok koncertjeivel a - Blokk Építésziroda által tervezett - gyönyörű Lightstage. 

23. A pörgős bulik kedvelőinek nem kell külön felhívni a figyelmét a nagy elődök munkássága előtt tisztelgő Budapest Park Tribute Színpadra: itt kapnak helyet a világ legnagyobb csapatainak tribute bandái. 

24. Egy egyedi színpaddal és egy új koncepcióval vág neki a 25. Szigetnek a tavalyi blues helyszín, amitől természetesen a műfaj szerelmeseinek nem kell elpártolniuk, hisz’ a blues alapjai gyakorta visszatérnek majd. A megújult helyszín “Music Box” színpadként él tovább, ahová a szervezők olyan produkciókat gyűjtöttek be, melyek nem távolodtak el azért annyira a bluestől. 

25. Az Afro-Latin-ReggaeVillage Sziget egyik leghangulatosabb és legautentikusabb programhelyszínén - évről-évre színes programokkal – idén hét napon keresztül változatos tánc- és mozgáskultúra, valamint afro dobtanítás workshopokkal várják a fesztiválozókat. 

... és a sort még folytathatnánk, lásd www.sziget.hu 

Art of Freedom: a 25. szebb lesz, mint valaha 

A jubileumi év Szigete - ha lehet – még szebb lesz, mint a korábbiak, a Sziget Art Of Freedom projektjének alkotói elképesztő fantáziával álmodják meg évről évre a fesztivál legkülönlegesebb építményeit, ejtőzőit, szobrait, installációit. A jubileumi Szigeten több mint 100 rendkívül látványos műalkotás, térelem, installáció kerül ki a Sziget különböző részeire, köztük olyanok, mit a kupakokból összerakott óriás Sziget logo, a Chillagszemű Juhász, ami amellett, hogy menedéket nyújt a pihenni vágyóknak az épület látványos színfoltja a fesztivál területének. Homályosan áttetsző mélytengeri teremtmények ihlette formák lebegnek UV fényben sárgás izzásban akár a lumineszkáló lények – ezek lesznek a Szigeten a Fénylények. A gyufa feltalálásának 200. évfordulója alkalmából pedig hatvanszorosára nagyított gyufaszálakból építettek egy kazlat, hogy napközben megpihenhessenek köztük a szigetlakók, éjjel pedig élvezhessék a gyufafejek hangulatos, a szivárvány színeiben derengő fényjátékát. A "Candyland" egy ülő-pihenő installáció, egy színes, játékos kompozíció hatalmas nyalókákból és fánkokból. A „Chillcatchers” egy látványos dekorációötlet, amely békés, nyugtató hangulatot hivatott teremteni. Mivel a helyszínen sok a díszítésre váró fa, a mókás, fáról lógó álomfogók színekbe és kellemes hangulatba öltöztetik őket, így a fák is igazi fesztiválozónak érezhetik magukat. És ott lesz a Wahorn András tervezte A “Bridge of Love” (Szeretet híd) is, ami az emberek, népek, közötti kapcsolat lehetőségét szimbolizálja és valósítja meg a 6 fészket összekötő hídrendszerrel. A sziget szimbóluma is egyben, amely összehozza az embereket a világ minden tájáról, hogy megismerkedjenek egymással, a művészetekkel, és önmagukkal. 

Adatok: 2X25 elefántnyi Nagyszínpad 

3 hét alatt épül fel a 76 hektáron elterülő Szabadság Szigete, amire az építkezés alatt mintegy 1000 kamionnyi technikát szállítanak és 30 építőipari gép közreműködik a különböző munkálatokban.. Miután a hazai készleteket bőven feléli a Sziget technikai igénye, ezért Angliából, Németországból, Dániából, Belgiumból, Szlovákiából, Csehországból, Lengyelországból, Olaszországból, az Egyesült Királyságból is érkeznek beszállítók. A Szigetre több mint 150 db konténer érkezik, javarészt irodai és tárolási célra. A fesztiválon 25 km-nyi kerítést és terelő elemet állítanak fel. 

Az építkezés során 50 nagyobb és 200 kisebb sátrat állítanak/építenek fel a két legnagyobb sátor alapterülete több mint 1 hektár és összesen 1,4 hektárnyi sátordobogót fektetnek le. Színpadokból összesen 5000 m2-nyi felület áll az előadók rendelkezésére. Felépül 30.000 köbméternyi színpadi állványzat, a legnagyobb színpad felülete 1500 m2, 58 m széles, 18m magas és a súlya mindennel együtt 300 tonna, ami 50 kifejlett afrikai elefántbika súlyának felel meg. 

A talajterhelés csökkentése érdekében több mint 7000 m2 alumínium talajtakarást helyeznek el, ez alkalmas akár 40 tonnás szállítójárművek, daruk, stb. mozgására, minden időjárási körülmény között. A sármentes közlekedés segítendő pedig 25.000 m2 műanyag talajtakarást alkalmaznak, ez 4,5 futballpálya területének felel meg. 

A közönség és backstage funkciókra közel 100 db vizes mosdó/zuhanyzó/wc konténer van kihelyezve. Majd’ 600 db zuhanyállás és több mint 600vízöblítéses WC, ezen felül mintegy 1300 db mobil, és először Magyarországon több mint 50 db szuper-környezettudatos, 0,5-1 l vízzel öblítő vákuumos WC – mint a repülőkön – áll a látogatók rendelkezésére. 

Szervezők kommunikációját 450 db URH rádió biztosítja. A Fesztivál zártláncú kamerarendszere 35 helyen figyeli a közönség mozgását és szeme a rendezvény biztonsági központjának, amit az Operatív Törzs – Operatív Irányítási Központ 24 órában figyel. A központban meteorológus, tűzoltó, informatikus, biztonsági elemző együtt végzi összehangolva a munkáját. A területen több mint 40 db, nagyteljesítmény generátorral ellátott mobil lámpa kerül lehelyezésre, melyek automatikusan kapcsolnak szükség szerint. 

Az egészségügyi biztosítást 3 műszakban összesen 700 fő látja el, a biztonsági feladatokra pedig műszakonként 450 főt, összesen több mint 1000 biztonsági embert állítanak. Duna felöli biztonságot 3 hajó biztosítja. 

Dolgozik a Szigeten egy “rohambrigád” 60 fő multifunkcionális rendezvényszakember, akik igyekeznek gyorsan megoldani bármilyen felmerülő problémát. Több mint 50 fő villanyszerelő és több mint 30 fő víz és csatornaszerelő teljesít szolgálatot. Csak programhelyszíneken 350 tűzoltó készüléket helyeztek ki és 1 tűzoltó fecskendő és 2 műszaki beavatkozó jármű – nappal 14, éjszaka 16 fő – végzi a tűzvédelmet és a takarítást összesen 600 fő végzi – két műszakban, s egyidejűleg 750 köbmétert meghaladó hulladékgyűjtő edényzet van kihelyezve – a hajnalonkénti hulladék leürítéséről szükség szerint 3-6 szemeteskocsi gondoskodik 

45 km fényfüzér és izzósor került felhelyezésre, 600 db lampionnal. Látványos eleme a Szigetnek a Colosseum, ami több mint 3000 raklapból épült. 

Környezettudatos Sziget 

A Sziget tovább fejleszti már megkezdett környezettudatos tevékenységét, a fenntartható fesztiválozás és ennek kommunikációja terén. Ennek egyik hatalmas és környezetvédelmi szempontból rendkívül jelentős lépése az ivóvíz pazarló használatának radikális visszaszorítása, mégpedig a Duna vizének felhasználásával. Miután a szervezők többezer köbméter vizet fordítanak pormentesítésre, ballaszt tartályokba súlynak, vagy egyéb célokra, ezt a mennyiséget nem ivóvízből, hanem a Duna vizéből fedezik már idén.

A tavaly megújított környezetvédelmi programnak köszönhetően naponta a fesztivál ideje alatt 140-150 m3 szelektív hulladékot gyűjtöttek be. Az összesen begyűjtött hulladék 35%-a került újrahasznosításra. Mintegy 2000 darab sátrat és kemping cikket (matracok, takarók) tudtunk jótékony célokra felajánlani. Összesen nagyjából 1200 m3 hulladékot adtak át feldolgozásra. 

Az idei évben 3 Recycling Centerben lehet hulladékokat ajándékokra cserélni, és 150 ponton lesz majd lehetőség a szelektív gyűjtésre. Ettől az évtől kezdve megtiltják az összes vendéglátóhelynek az eldobható műanyag evőeszközök és tányérok használatát. Helyette fából és lebomló anyagból készült termékeket kell, hogy használjanak. Mostantól a kereskedőinknél sem lehet majd műanyag zacskókban vásárolni, hanem papír vagy más lebomló anyagokból készültet kell használniuk. A környezetvédelmi akciók bevezetésében és a szelektív hulladék lebonyolításában mintegy 50 önkéntes vesz majd részt. 

Take a Stand 

A fenntarthatóság mellett több fontos üzenet is megjelenik a Szabadság Szigetének zászlaján. 2017-ben a Sziget is csatlakozott az Európai Fesztiválszövetség (Yourope) Take a Stand nevű kezdeményezéséhez. Ennek lényege, hogy a fesztiválozó közönséget meggyőzze a fiatalabb generációk kulcsszerepéről a jelen és jövő közéletének formálásában. A Take a Stand olyan kulcskérdésekre próbálja felhívni a figyelmet - és ezáltal ösztönözni a társadalmi párbeszédet -, mint a közügyekben való szerepvállalás, a kulturális tolerancia, a kisebbségekkel szembeni szolidaritás és a folyamatos és kölcsönös tanulásra való nyitottság. A kezdeményezés mögé - a Sziget mellett - számos egyéb nagynevű fesztivál is felsorakozott már, köztük a Roskilde, az EXIT, vagy a Lollapalooza.

Gömbsátorba és backstage túrára is hív a Szigeten a Magyar Turisztikai Ügynökség

Virtuális országjárással csábít felfedezésre a Magyar Turisztikai Ügynökség a Szigete. A különleges túra a VOLT és a Balaton Sound fesztiválon is sikeres volt, több ezren vették fel a VR (virtuális valóság) szemüveget és járták körbe Magyarországot. A Szigeten viszont nem csak ezzel, hanem különleges backstage túrákkal is várja az MTÜ és a Petőfi rádió azokat, akik a HelloHungary óriás felirat előtt lefotózzák magukat. 

A nyári fesztiválokon az MTÜ mindenhol azt mutatja meg a magyar és a külföldi látogatóknak, hogy nem csak a színpadok környékén zajlik az élet, hanem érdemes felfedezni a fesztiválok tágabb környezetét is. Ez egy jó lehetőség arra, hogy a külföldről érkező fesztiválozókban felkeltsük az érdeklődést az ország és az adott régió iránt, és megmutassuk: Magyarország, mint turisztikai desztináció több, mint egy „fesztivál-ország”. A magyar látogatóknak pedig azt tudjuk megmutatni a virtuális túrákkal: nemcsak Ausztriába, Horvátországba vagy az Égei-tenger partjára érdemes elutazni, hiszen Magyarországon belül is van még felfedeznivaló. 

Ezen kívül social media játékokkal, nyereményekkel várja az MTÜ a #fedezdfel és a #hellohungary hashtaggel ellátott fotók feltöltőit, a VOLT és a Balaton Sound fesztivál helyszínéről több mint ezer ilyen fotó került fel a közösségi oldalakra. A Sziget fesztiválon pedig egy újabb játékot is elindít az MTÜ a Petőfi rádióval közösen. Több szerencsés is bejuthat abba a backstage-be, ahova csak a legnagyobb fellépő sztárok léphetnek be, ahol például Pink és a többi világsztár ejtőzik a koncert előtt és után. Azok kapnak esélyt a különleges túrára, akik megkeresik a fesztiválon az óriás HelloHungary feliratot, lefotózzák magukat előtte, és a #hellohungary hashtaget is használják, amikor feltöltik a fotóikat. A játékról további részleteket a Magyar Turisztikai Ügynökség gömbsátrában és a Petőfi rádió élő bejelentkezéseiben tudhatnak meg az érdeklődők. 

Sziget sör by Dreher: Citrusos, virágos aromák a Szigeten 

Idén egy speciális, csak a fesztivál részére készülő Dreher sörkülönlegességgel, a Dreher Sziget Sörrel koccinthatnak a látogatók a jubileumra. A Sziget Sör hidegkomlózásos technológiával, Centennial komlóval készült, amelyet előszeretettel használnak IPA sörökhöz is. Úgy is szokták hívni, hogy „Szuper Cascade”, mert hasonló ízjegyeik mellett majdnem kétszer több alfa-savat tartalmaz (7-12%). Megkóstolásakor citrusos, virágos aromára számíthatunk. 

Live Stream 

Aki nem jön ki a 25. Szigetre – érthetetlen, hogy miért – az online követheti a legnagyobb helyszínek legjobb koncertjeit. Öt színpadról lesz live stream: a Nagyszínpadról 7 napon át délután 4-től este 11-ig, az OTP Bank Színpad by A38-ról augusztus 10-15 között a16:45-02:45 közötti órákban, a Világzenei Színpadról szintén augusztus 10-15 között, de itt délután 5-től hajnal fél 1-ig, a Telekom Electronic Beats Arénából augusztus 10-15-között este 10-től hajnal fél 5-ig és a Colosseumból a Sziget 7 napja alatt du. 6-tól hajnal 3-ig megy az élőzés, ezen a helyszínen újításként 360°- ban, a Telekom jóvoltából a sziget.hu oldalon, a sziget hivatalos YouTube és Facebook oldalain.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek