Starity

40 éves lett Tarja Turunen

2017. augusztus 20. 11:11   |   Szerző: TarjaNightwish

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tarja a Nightwish frontasszonyaként vált híressé, karrierje pedig a mai napig is töretlenül ível felfelé. Augusztus 17-én töltötte be negyvenedik életévét, így lássuk, honnan indult és hol tart most a finn énekesnő.

hirdetés
40 éves lett Tarja Turunen
Fotó: Lehti

1977.augusztus 17-én született Finnországban egy Kittee melletti kisfaluban, (Puhos) Tarja Soile Susanna Turunen néven. Tarja  Teuvo- és Marjatta Turunen második gyermekeként látta meg a napvilágot, ugyanis van egy 7 évvel idősebb bátyja, Timo és egy 5 évvel fiatalabb öccse, Toni – akik hozzá hasonlóan énekesek.

Tehetségére akkor figyeltek fel először, amikor elénekelte az Enkeli taivaan (a From Heaven Above to Earth I Come című dal finn változata) című dalt, a Kitee-i gyülekezeti teremben, – ám ekkor még csupán hároméves volt. Ezt követően csatlakozott egy templomi kórushoz, és elkezdett énekórákra járni.

Hat éves korában elkezdett zongorázni is. Első zongoratanára Kirsti Nortia-Holopainen, Tuomas Holopainen (Tarja osztálytársa) édesanyja volt. Idősebb korában több fajta előadót is hallgatott, többek között, Whitney Houstont és Aretha Franklint. Később azonban a klasszikus zene felé sodorta a sors, így sokszor hallgatta Sarah Brightman énekesnőt, – különösen a The Phantom of the Opera (Az Operaház Fantomja) című dalt –, ezért elhatározta, hogy ezentúl eme műfajra fog összpontosítani. Tizennyolc évesen Kuopióba költözött, hogy a Sibelius Akadémián tanulhasson tovább, klasszikus éneket.

1996-ban lett a Nightwish énekesnője – a zenekarba alapitótagként került. Az együttest Tarja osztálytársa, Tuomas Holopainen alapitotta, aki a csapatot egy teljesen akusztikus dalokat játszó zenekarnak álmodta meg – bár az együttes stilusa hamar áttért a metálra. 1997-ben már meg is jelent első lemezük, az Angels Fall First, ám a korong nem keltett túl nagy érdeklődést a hallhatóság körében. Egy évvel később azonban felragyogott a formáció szerencse csillaga, ugyanis kiadták második lemezüket, ami az Oceanborn elnevezést kapta.

A Nightwish fennálása 1998-ban.

Ez kicsit keményebb, és egyben sikeresebb album lett, mint elődje, ugyanis az 5. helyezést érte el a finn albumlistákon. A koronghoz kapcsolódó kislemez, a Sacrament of Wilderness pedig egyenesen az első helyre került – amit azelőtt senki sem várt. A Sleeping Sun című dalhoz videoklipet is forgattak, amit később (2005-ben) átdolgoztak.

1999-ben vették fel a Sleeping Sun (Four Ballads of the Eclipse) című kislemezüket a németországi napfogyatkozás alkalmából, amelyből megközelítőleg 15 000 példányt adtak el az első hónapban, egyedül Németországban. Augusztusban pedig az Oceanborn aranylemez minősítést szerzett. Ugyanebben az évben Tarja szólórészt énekelt a Waltari Evamkeliumi című rock-balettben, amit több telt házas koncerten adtak elő, a Finn Nemzeti Operaházban.

2000-ben a Nightwish részt vett az Eurovíziós Dalfesztivál finn selejtezőjén is, a Sleepwalker című számukkal. Ugyan csak másodikok lettek a megmérettetésen, de megnyerték a közönségszavazást is. Májusban kiadták új lemezüket, a Wishmastert, ami azonnal első lett a finn listákon, és ott is maradt három hétig – ezalatt az idő alatt ráadásul „bearanyozódott”. A Wishmaster lett a hónap lemeze a német Rock Hard Magazine-nál, annak ellenére, hogy ekkor jelentek meg a régen várt Iron Maiden-, és Bon Jovi-lemezek.

2001-ben felvették az Over the Hills and Far Away című középlemezt. A feldolgozáshoz természetesen kisfilm is készült. From Wishes to Eternity címmel pedig koncertfelvételeket adtak ki videokazettán, DVD-n, és CD-n. Rövidesen Sami Vänskä személyes okok miatt elhagyta az együttest, és szintén Tuomas egyik jó barátja, Marco Hietala lépett a helyére, aki otthagyta a Sinergyt azért, hogy a Nightwish-t tudja erősíteni. Marcóval nem csak egy nagyszerű basszusgitárost nyertek, hanem egy kiváló énekest is, aki új színt festett az együttes palettájára: a duetteket.

2002-ben kiadták a Century Child névre keresztelt albumukat, valamint az Ever Dream, és a Bless The Child nevezetű kislemezeket. Az előző albumoktól a legfőbb eltérést a több dalnál megszólaló élő nagyzenekar adja, ami a hangzást a klasszikus zenére emlékeztetővé varázsolja, illetve Marco erős reszelős hangja, amely főleg a Phantom Of The Operában jelenik meg. A Bless the Child című dalhoz klipet is forgattak. A Century Child két óra alatt vált arany- és két hét alatt platinalemezzé. A finn listákon pedig új rekordot állítottak fel: sosem volt ekkora különbség az első, és a második titulus között.

Egy évvel később a Nightwish kiadta a második DVD-jét End of Innocence címmel. A kimeritő turné után pedig a banda egy kis pihenőt tartott, Tarja pedig visszatért Karlsruhéba. Ugyanebben az évben a vokalista hozzáment Marcelo Cabuli üzletemberhez, akivel a Nightwish egyik korai turnéján ismerkedett meg. 2004-ben ismét megkezdődtek a munkálatok az új Nightwish-album megjelenése körül, a Once című nagylemezük 2004. június 7-én jelent meg, ami hatalmas mérföldkövet jelentett a finnek történetében, ráadásul ez volt az utolsó lemez, amit még Tarjával rögzítettek. 

Érdekessége minössze abban rejlik, hogy az album tizenegy számából kilencben közreműködik a London Session Orchestra, – amely többek között A Gyűrűk Ura filmváltozatának zenéjét is játszotta.  A fentieken túl, ez a zenekar második olyan albuma, amin egy teljesen finn nyelven énekelt nóta is helyet kapott, Kuolema Tekee Taiteilijan (A halál tesz művésszé) néven.  A Once egyébként háromszoros platinalemez lett Finnországban, platina Németországban, arany Svédországban, és első helyezett a görög, német, magyar és norvég albumlistákon.

Ugyanezen év karácsonyára Tarja kiadta, az Yhden Enkelin Unelma (Egy angyal álma) című kislemezét, ami szülőhazájában, Finnországban aranylemez lett. 2005 tavaszára elkészült egy duettje is a német Martin Kesicivel, Leaving You for Me címmel, mely szerzeményhez videoklipet is forgattak. A Nightwish továbbá fellépett a 2005-ös atlétikai világbajnokság megnyitóján Helsinkiben, ami méltán jelzi elismertségüket. Ugyanezen év szeptemberében kiadtak egy válogatásalbumot is Highest Hopes címmel, amelyen a legsikeresebb dalaik szerepelnek.

A lemezen helyet kapott a Sleeping Sun felújított változata, amelyhez új videoklipet is forgattak. A Once dalai közül a Wish I Had An Angelhöz, és a Nemo-hoz klip is készült. Az előbbi dal a 2005-ben filmvásznakra került Egyedül a Sötétben nevezetű film betétdala lett, a Nemo pedig a 2004-ben megjelent A barlang című adaptációban csendült fel.

2005. október 21-én a Once-album másfél éves turnéjának utolsó koncertje után – melyen felvették az End of an Era című DVD-jüket is –, az együttes aznapi döntése bombaként robbant szerte a világon, ugyanis egy nyílt levélben szólították fel a csapat arcát és hangját, Tarját, hogy lépjen ki az együttesből. Az indoklás szerint a férje és a pénz megváltoztatta, már nem illett a csapat beállítottságához, túl anyagiassá vált. Az énekesnő nélküli együttes 2006. szeptember 15-én elkezdte hatodik stúdióalbumának felvételét – melynek dalai az eredeti tervek szerint még a finn dalospacsirta hangjára lettek írva.

Első szólóalbuma, ami a My Winter Storm címet viseli, 2007. november 19-én jelent meg. Ugynebben az évben Tarja énekli az In the Picture című dalt a Nuclear Blast lemezkiadó All Stars nevezetű lemezén, valamint az Into The Light-on is az ő hangja hallható. 2010-ben napvilágot látott második önálló albuma What Lies Beneath néven, mely korong igencsak nagysikernek örvendett a finn énekesnőre nézve. Még ezévben az Underneath című dalát duettben is elénekelte, a finn The 69 Eyes rockegyüttes énekesével, Jyrki 69-tal.

2012-novemberében megszületett Tarja és férje első közös gyermeke, aki a Naomi Eerika Alexia Cabuli Turunen nevet kapta. Az énekesnő tökéletesen eltitkolta várandósságát, mivel elmondása szerint a magánéletét szereti a magáénak tudni, és nem szeretné, ha a média minden egyes lépésről tudna. Ugyanebben az évben jelentette meg első DVD-jét is, ami az Act I elnevezést kapta.

2013 augusztusában jelent meg a Colours In The Dark névre keresztelt negyedik albuma, ami szintén sikeres lett, mivel az énekesnő nem csak a megszokott metálos elemeket használta a korongon, hanem egy kis színt is vitt bele. Mindemellett Tarja egy interjú során úgy fogalmazott a lemezzel kapcsolatban, hogy lánya inspirálta (a kicsi Naomi sírása egyébként hallható is az egyik dalban). Mindezeken felül, elmondása szerint ez a lemez azért másabb, mint elődjei, mivel ez a kiadvány egy rész önmagából, egy rész a lelkéből.

Hatalmas siker lett a 2013-as megjelenésű lemez

2013 nagyon sikeres év volt, ugyanis szeptember 27-én látott hivatalosan is napvilágot a holland Within Temptationnel készült közös duettje, a Paradise (What About Us?), a dalhoz klip is készült, tovább ugyanezen a név alatt debütált az együttes új EP-je is. Októberben az énekesnő ismét fellépett az akkor 11. alkalommal megrendezett Metal Female Voices Festen, ahol felcsendült a Nightwish egyik jól ismert klasszikusa, az Over The Hills And Far Away, mely nótát a holland Floor Jansen énekesnővel közösen adtak elő.

2014-ben jelentette be, hogy mentorként lesz látható a finnországi The Voice Of Finland című tehetségkutatóban, melyet két szezon erejéig erősített, és mind két versenyt az ő mentoráltja nyerte. 2015-ben felénekelte az argentin Crazón Muerto (Halott Szív) című film betétdalát is, melyhez egy kisfilm is dukált, valamint Lun Park Ride néven egy DVD-t is megjelentetett, továbbá piacra dobta első klasszikus lemezét is, ami az Ave Maria – En Plein Air címet kapta, és amelyen az Ave Maria több változata található meg – köztük a vokalista egyik saját szerzeménye is.

2016 nyarán két lemezt is piacra dobott a The Brightest Void – The Prequel, valamint a The Shadow Self kiadványok képében, utóbbin pedig testvére, Toni, valamint az Arch Enemy frontasszonya, Alissa White-Gluz is énekel. A legendás énekesnő jelenleg is gőzerőkkel dolgozik, ugyanis az év elején jelentette be, hogy már javában készül Act II nevezetű DVD-je, de új lemeze is idén hódítja majd meg a nagyvilágot – pontos dátum egyelőre még nincs meghatározva.

A Finnország hangjának is megválasztott dalospacsirta a mai napig is hatalmas elismerésben és népszerűségben részesül, hiszen számos együttessel és előadóval énekelt és énekel még a mai napig is duettet. Ilyen többek között a már korábban is említett Within Temptation, Doro Pesch, a Van Canto, a Stratovarius, az Angra, Liv Kristine, vagy a Scorpions – csak, hogy pár nevet említsünk.

Azt mondják, hogy az idő repül és minél jobban telik, annál jobban változunk. Tarján ez a mondás, ha akarna sem tudna kifogni, hiszen immár negyvenévesen is ugyanolyan csinos, a hangja is változatlanul gyönyörű, ráadásul fergeteges energia árad belőle a színpadon, ami igencsak megmozgatja a közönséget.

Az énekesnő tegnapelőtt ünnepelte 40. születésnapját, de még mindig bombaformában van

Utólag pedig íme egy csokorravaló érdekesség Finnország hangjáról, amit esetleg még nem tudtál róla:

  • Beszél finnül, angolul, németül, svédül és spanyolul.
  • Tud dobolni és zongorán is játszik.
  • Fiatalon sok lány terrorizálta az iskolában, mivel irigyek voltak hangi adottságaira.
  • Amíg a társainak három-négy, vagy legfeljebb öt gyakorlásba telt valamit megtanulni, neki szinte azonnal ment.
  • 15 évesen volt az első fellépése.
  • Éneklés közben egyszer olyan magas oktávot énekelt, hogy elrepedt egy váza.
  •  2013-ban hivatalos volt az Epica egyik fellépésére, melynek keretein belül a holland csapat szülinapi DVD-jét forgatta, ám sajnos nem tudott eljutni, így helyette Floor Jansen lépett színpadra.
  • Mielőtt megismerkedett volna férjével, egy Janne nevezetű sráccal járt, akit 16 éves korában ismert meg, majd el is jegyezték egymást, de mint ismeretes, a nász nem köttetett meg.
  • Az első fellépe a Nightwish-sel 1997. december 31-én volt.
  • Az utolsó pedig 2005. oktber 21-én.
  • A kezdetektől fogva a Nightwish Tarjával 350 koncertet adott, összesítve pedig mindez megközelítőleg 500 fellépést jelent.
  •  A Hartwall Areenában megrendezett utolsó Nightwish-fellépésen Tarjával a mikrofon mögött Tuomas könnyekben tört ki az Ever Dream című dal közben – a csapat korai stílusát többnyire a szerelmes dalok alapozták meg.
  • 2005-ig a Nightwish volt az opera-metal megteremtője, és legjelesebb képviselője, ugyanis az ő hatásukra alakultak meg a napjainkra szintén sikeres utat bejáró szimfonikus metált játszó zenekarok.
  • Tarja nemcsak példaképe, hanem egyik legjobb barátnője is egyben Simone Simonsnak, valamint Floor Jansennek. Mindezeken felül, jó barátságot ápol Liv Kristinnel, Doro Pesch-sel, Sharon den Adellel, a Leaves’ Eyes énekesével, Alexander Krullal, Fabio Lionéval, Timo Kotipeltóval, valamint a Sonata Arctica nevezetű zenekarral.
  • Néhány éve, egy finnországi reptéren, több, mint tíz év elteltével összefutott egykori zenekarának énekesével (Marco Hietala), majd a férfi egy interjú során elrulta, hogy Tarja nagyon közvetlen volt vele szemben, sőt, a régi sérelmek ellenére nagyon jót beszélgettek egymással.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek