Starity

Feltörekvő előadók nyomában: Sigrid

2017. szeptember 17. 12:12   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kétség sincs afelől, hogy a skandináv vidék különleges mitológiája és festményszerű tájai mellett megannyi tehetséget is hordoz magával, kik napról napra egyre népszerűbbek világszerte - ezúttal a 2017-es év elején berobbant, feltörekvő Sigriddel ismerkedhetsz meg jobban.

hirdetés

Sigrid, avagy teljes nevén Sigrid Solbakk Raabe 1996. szeptember 5-én született egy aprócska norvég kikötővárosban, Ålesund-ben építész és mérnök szülők gyermekeként. Két idősebb testvére is van, Johanne valamint Tellef, aki szintén a zenei pályán helyezkedett el, és a lány, bátyja hatására kezdett el zenélni. Gyerekkorát szülővárosában töltötte, legfőképp barátai társaságában, akikkel rendszeresen jártak el a környező hegyeken felépített faházikókba. A későbbiekben, miután befejezte az iskolát Norvégia egyik legjelentősebb városába, Bergenbe költözött, ahol el is kezdte építgetni zenészi karrierjét.

Elmondása szerint mindig is nagyon félénk volt. Tízéves korában kezdett el zongorázni, 13 évesen pedig felfedezte hangi adottságait is. Gyakran csinálta azt, hogy kiválasztott az interneten egy dalt, melyet később el is énekelt, idővel pedig rájött, hogy hogyan is kell zenét írni és szerezni. Egészen a közelmúltig még úgy gondolta, hogy tanár vagy ügyvéd szeretne lenni, ám mindig is motoszkált benne a gondolat, hogy a színpadon vagy akár a fotográfiában is szívesen elhelyezkedne, hisz elmondása szerint nagyon szereti kifejezni önmagát.

Csupán 16 éves volt, amikor Tellef kihívás elé állította a még csak hat hónapja zenét szerző húgát - két hét határidőt adott neki, hogy a következő koncertjére írjon egy dalt, melyet elő is ad majd a színpadon. Ez volt a Sun, amit későbbiekben a BBC Introducing, a műsor, ami a feltörekvő előadók szerzeményeit mutatja be, le is foglalt. Sigrid következő két számát egy országos norvég rádióműsorban többször is lejátszották. Néhány héten belül, amikor a lány iskolában volt, több lemezkiadó és management társaság is felkereste őt. Az ajánlatok igen kecsegtetőek voltak, ám csupán egy évvel később, 17 éves korában szerződött le egy norvég kiadóval, mert a tanulmányaira szeretett volna összpontosítani. Ekkoriban nagyon sokat dolgozott, és barátaira is kevesebb ideje volt már. Sigrid az Island Records-nál írta alá szerződését, a kiadónál, mely az akkor még csupán 16 éves Amy Winehouse-t is felkarolta 2003-ban.

Az ezt követő néhány évben Sigrid leginkább csak feldolgozásokat készített, többek között énekelt már dalokat a The 1975 nevezetű együttestől, Pixie Lott-tól vagy éppen Justin Biebertől is. Az igazi áttörést azonban 2017 februárjában sikerült elérnie, ugyanis világszinten ismerhették meg legújabb dalának, a Don't Kill My Vibe-nak köszönhetően a nevét, mely megfelelő alapokat szolgáltatott a lány ismertségéhez. A dal temérdek pozitív kritikában részesült, számos ország slágerlistájára felkerült Sigrid hivatalosan kiadott első kislemeze (köztük is kiemelendő az új-zélandi teljesítménye a maga 4. helyezésével, de hazájában is remekül indított, hisz a 28. helyen is megfordult), illetve egyik legjobb barátnője, a szintén énekesnő-dalszövegíróként tevékenykedő Aurora Aksnes is megosztotta rajongóival a szerzeményt, ezzel még inkább nagy promót adva az újdonsült belépőnek a zeneiparba. A hozzá készült kisfilm 2017. március 31-én került feltöltésre a lány hivatalos VEVO csatornájára. Néhány héttel később a dal akusztikus változatához készült videót is megosztották volna és egy kulisszák mögötti videót is megtekinthetnek a rajongók a videoklip forgatásának körülményeiről.

2017. május 12-én az Island Records gondozásában megjelent legelső középlemeze, Don't Kill My Vibe címmel. Az anyagon összesen négy darab nóta kapott szerepet, köztük a lemez névadó dala és a Plot Twist is, melyhez szintén készült egy igazán hangulatos videoklip is. Az énekesnő jelenleg Nagy-Britanniában koncertezik, ám szeptember végétől egészen október közepéig az Egyesült Államokban lesz, hogy nagyobb körökben is terjeszthesse zenéjét. Mindeközben pedig javában munkálkodik debütáló stúdióalbumán, amelyről ugyan még nem tudni sokat, bizonyos találgatások szerint viszont a következő évben már a kezükben is tarthatják az érdeklődők.

Néhány érdekesség az énekesnőről:

  • Zenéje hivatalosan a szintipop műfajba lett besorolva, ő maga azonban agresszív popnak tudná jellemezni a dalait.
  • Bolondul a macskákért. Van is egy sajátja, aki feltűnik a Plot Twist klipjében.
  • A macskáknál maradva: Sigrid és nővére, Johanne korábban alapítottak egy bandát, melyet halott cicájukról, Saláról neveztek el.
  • A The Sims 4 nevezetű videojáték Parenthood kiegészítőjének trailerjében is hallható a Don't Kill My Vibe, aminek köszönhetően szintén rengetegen ismerkedtek meg a lánnyal. Egyszer azt nyilatkozta, hogy egy álom vált valóra számára, amikor bekerült a dala a videóba, hisz nagyon szereti azt a játékot.
  • Emellett a dal felcsendült a Girls és a Skam című sorozatokban is.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek