Starity

Érkezik a Budapest Noir

2017. október 20. 22:10   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

November 2-án kerül mozikba a Budapest Noir, amely újabb magyar filmsikernek ígérkezik. A krimit rendező Gárdos Éva exkluzív interjút adott a Kondor Vilmos könyve alapján készült alkotásról.

hirdetés

November elejétől láthatják a nézők a mozikban a Budapest Noirt, amely Kondor Vilmos azonos című kötetén alapszik. A krimiről Gárdos Éva rendező mesélt a hvg.hu-nak adott interjújában.

Gordon Zsigmond, a kiábrándult bűnügyi újságíró egy brutálisan meggyilkolt fiatal lány halála után nyomoz a ’30-as évek Budapestjén. A szálak több irányba vezetnek, és úgy tűnik, senkinek nem áll érdekében az, hogy kiderüljön az igazság.

Kolovratnik Krisztián a Budapest Noir c. filmben 

A rendező mesélt arról, milyen benyomásai támadtak, amikor elolvasta a film alapjául szolgáló könyvet.

Izgalmas és lebilincselő krimi, szeretem ezt a műfajt. A Kondor-regényben roppant érdekesek a karakterek, és nagyon tetszett, hogy maga Budapest is egy karakterként jelenik meg. Izgalmas a kor – 1936 – amikor játszódik, sok folyamat indult el akkoriban, amit a magyarok nem vettek észre, vagy nem akartak észrevenni.

Törőcsik Franciska a Budapest Noir. c filmben

Elárulta, milyen változások történtek a regényhez képest.

Krisztina karaktere a filmben fotós lett, az a filmben érdekesebb, látványosabb és így több a kapcsolódási pont a munkában Gordonnal.

Tenki Réka és Kolovratnik Krisztián a Budapest Noir c. filmben

Az interjúból kiderült, hogy nagyon sok kutatómunkával járt, hogy az 1930-as évek Budapestjét minél pontosabban tudják bemutatni.

Rengeteget kutattunk, könyvtáraztunk, levéltári anyagokat kértünk ki, az interneten nézelődtünk. Minden érdekelt bennünket, korabeli újságok, fotók, hírek, cikkek, tudósítások, beszámolók. Maga a szerző, Kondor Vilmos is segített, küldött nekünk olyan forrásokat, amiket ő is használt a regény írásakor. Rendesen beleástuk magunkat a korba.

Kolovratnik Krisztián és Dobó Kata a Budapest Noir c. filmben

További érdekesség, hogy a főszereplőhöz találtak legnehezebben színészt. 

Sok szuper színészt megnéztünk, rengeteget beszélgettünk velük, felvettük a próbajátékokat, de nem találtuk meg azt a pluszt, ami Kolovratnik Krisztiánból azonnal lejött. Krisztián castingja után senkiben nem volt tovább kérdéses, hogy ki fogja játszani Gordont.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek