Starity

Könyvajánló: Lois Lowry – Az emlékek őre tetralógia

2018. február 16. 08:08   |   Szerző: Pocok2001

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az immár 80 éves írónőnek magyarul csupán hat könyve jelent meg, ám mind a hat nagy népszerűségre tett szert. Mondhatni, az élet értelmével, de legalábbis a komolyabb oldalával foglalkoznak, miközben nem felejtenek el ifjúsági regénynek lenni. Ugyanakkor egy felnőtt is sokat tanulhat az izgalmas, fordulatos, de elgondolkodtató könyvekből. Ezúttal a legsikeresebb sorozatáról, az Emlékek őréről lesz szó.

hirdetés

1. könyv: Az emlékek őre

Még 1993-ban jelent meg (angolul: The Giver), és azóta is az írónő legnépszerűbb könyve. A történet szerint főszereplőnk, Jonas, egy utopisztikus kisvárosban él, ahol mindennek megvan a maga rendje, és mindenkinek megvan a maga feladata. Őt viszont, mikor pályaválasztásra, pontosabban egyfajta „kijelölésre” kerül sor, nem hagyományos munkával bízzák meg: ő lesz az emlékek őre. Ez hamarosan gyökeresen megváltoztatja őt, és egészen a könyv végéig mi sem tudjuk, hogy mit fog tenni.

2. könyv: Valahol, messze

A sorozat második könyve (Gathering Blue, 2000.) első elolvasásra nem kapcsolódik Az emlékek őréhez (sőt, másodikra sem – ez a későbbi könyvekben derül majd ki), de tökéletesen megállja a helyét önálló regényként. Ezúttal egy lány, Kira életének egy szakaszát követhetjük végig, egy szintén elképzelt, de reálisabb közösségben, ahol a valamilyen testi hibával rendelkezők nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak érvényesülni. Kira nem csak sánta, de épp csak serdülőként elveszíti édesanyját is. Van azonban egy különleges tehetsége, aminek hála az Őrzők Tanácsa fontos feladattal bízza meg, és hozzá fényűző körülményeket biztosít. Ám Kira hamarosan elkezdi felfedni a dolgok rejtett árnyoldalát, és neki is fontos döntést kell hoznia.

3. könyv: Hírvivő

A harmadik könyvben, a Hírvivőben (Messenger, 2012.) összefutnak az előző regények szálai, legalábbis részben. A Valahol, messzében megismert Matty, Kira barátja, az Erdőben lévő faluban nő fel, ahol a szertelen, kezelhetetlen kölyökből egyre komolyabb fiatalemberré válik. Nemsokára megkaphatja igazi nevét is, különleges képessége alapján, amiről azt reméli, a Hírvivő lesz. De a gondok hirtelen megszaporodnak, és árnyék telepszik a falura. Az Erdő megbízhatatlanná válik, az emberek pedig bizalmatlanná. Nem szívesen fogadják be többé az idegeneket, és egymással szemben is rideggé válnak. Matty az egyetlen, aki keresztül mer és tud menni az Erdőn, mielőtt késő lesz, hogy hírt vigyen, és hogy elhozzon egy, a nevelőapjánal rendkívül fontos személyt egy másik faluból.

4. könyv: A fiú

A negyedik rész, A fiú (Son) csak két évet váratott magára, és ebben sok emberrel találkozhatunk, akik az előző könyvekben is feltűntek. A főszereplő, Claire, ugyanabban a világban nő fel, mint Jonas, és szülőanyának választják. Ennek megfelelően gyereket szül, majd egy halfeldolgozó üzemben dolgozik, de elfelejtik neki odaadni azt a pirulát, amit a teljes város szed: azt, ami megfosztja őt az érzelmektől. Claire ezért nem képes elfeledkezni a gyermekéről, akit elvettek tőle, és megpróbálja megtalálni őt, de ez nem veszélytelen feladat, ugyanis teljesen szabályellenes.

Miért ajánljuk?

Mind a négy könyv a döntésről szól a helyes és a könnyű út között, az emberi kapcsolatokról szülő és gyerek, barát és barát, pártfogó és pártfogolt között. Az érzelmek jelenlétéről és kezeléséről, a társadalmak létéről és felépüléséről. Lowry rendkívül komoly témákat feszeget egy ifjúsági regényben, ami kialakíthatja a gyerekekben a helyesre való törekedés szándékát. Ezenkívül izgalmas, kalandos regények. Az elvhűség szempontjából egyfajta felkészítés például Orwell Állatfarmjára, ami még tovább bontja az ebben a könyvben is felmerült kérdéseket.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek