Starity

Anette Olzon: „Nem akartam versenyezni a saját zenekarommal"

2018. március 10. 17:05   |   Szerző: TarjaNightwish

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Anette Olzon 2012-ben kényszerült elhagyni a finn Nightwish-t, melynek következtében lemondott az éneklésről, majd Jani Liimatainen sikeresen visszaterelte őt a metálszíntérre.

hirdetés
Anette Olzon: „Nem akartam versenyezni a saját zenekarommal"
Fotó: Anette Olzon Official Blog

Anette 2007-ben lett a Nightwish énekesnője, miután 2005-ben viharos körülények között távozni kényszerült a formáció egyik alapítója és egyben énekesnője, Tarja Turunen. A svéd vokalista mindösszesen két album erejéig, illetve 9 éven át erősítette a finn brigádot, majd 2012-ben kiderült, hogy Nettie ismét állapotos, nem sokkal később pedig társai őt is elbocsátották a zenekarból.

Anette 2014-ben szólóalbummal jelentkezett, ami a Shine elnevezést kapta, ám a lemez nem aratott nagy sikereket - amit korábban ő is megerősített -, így elhatározta: felhagy a zenéléssel. A svéd dalos pacsirta ápolónőként szerzett állást, mely szakmában továbbra is érvényesülni szeretne, így mielőbb diplomát kíván szerezni. 2016-ban azonban kiderült, hogy Jani Liimatainen jóvoltából új csapat van kibontakozóban, az énekesi posztra pedig az egykori Nightwish-énekesnőt kérte fel, aki először habozott a választ illetően, de végül igennel válaszolt.

Kicsit hezitáltam, mivel sokáig nem csináltam semmit. Keményen tanultam az egyetemre, ráadásul kisgyermekeim vannak. Nem hallottam Jani korábbi munkáit, szóval ez az egész csupán játék volt a számomra, mivel nem volt egyetlen dal sem, amivel szolgálhattak volna, nekem viszont általában meg kell hallgatnom valamit, mielőtt elkötelezem magam, de beszéltem erről a férjemmel, aki arra bíztatott, hogy vállaljam el, most pedig nagyon boldog vagyok, hogy megtettem.  

Ahogyan az lenni szokott, egyik énekesnő sem ússza meg a Nightwish-sel kapcsolatos kérdéseket, ám Tarjához hasonlóan Nettie is készségesen ad választ annak ellenére, hogy nem örül neki kifejezetten.

2009-ben már elkészítettem az egész albumom, amikor a Nightwish hosszabb szünetet tartott, majd minden megváltozott a férjem elvált tőlem, majd otthon kellett hagynom a gyerekemet, nagyon stresszes időszak volt ez az évek során, a turné nagyon gyorsan haladt, majd elmondtam Tuomasnak, hogy saját albumot szeretnék felvenni. Teljesen mást akartam, mint ami a Nightwish, mert nem szerettem volna a saját zenekarommal versenyezni. Ez az, amiért a Shine nagyon távol áll a Nightwish-től, hiszen eleve ez volt a cél. Mindig mondtam Tuomasnak, hogy akusztikus lemezt szeretnék, mivel mindig is erre vágytam. Le akartam írni, hogy mi történt velem korábban. Amikor fiatal voltam, az iskolában folyamatosan bántottak, magányos voltam, nem volt sok barátom, ezeket szerettem volna leírni, különösen azt, hogy mennyire hiányzott a gyermekem, amikor távol voltam tőle. Számomra ez egy napló életem legjobb és egyben legrosszabb dolgairól

– magyarázta, majd így folytatta:

Nettie öt éven keresztül volt a Nightwish frontasszonya, ám évekbe telt mire a rajongók elfogadták őt. | Fotó: Ville Akseli Jurrikala

Mindig úgy éreztem magam, mintha egy lehetetlen feladatba kerültem volna, és valóban lehetetlen volt megszereznem magamnak azokat a rajongókat, akik kezdetektől szerették a Nightwish-t, természetesen sok új rajongót is szereztünk, hiszen a Dark Passion Play nagyon sikeres lett, ebből a szemszögből úgy tünt, hogy minden rendben van, de akkoris úgy gondoltam, hogy ez egy lehetetlen feladat volt. Szomorú dolog számomra, hogy mindezek ellenére is azt mondták, hogy nem vagyok oda való, tudom, hogy nem vagyok a legjobb énekesnő, de tehetséges vagyok, nem sok énekórát vettem, de szívből énekelek és a lehető legjobbat szeretném kihozni magamból. Most már nem gyűlölnek annyira, de még mindig azt mondják, hogy soha nem illettem Nightwish-be, én ettől függetlenül azt hiszem, hogy jól végeztem a munkám. Kemény időszak volt, és elvesztettem az önbizalmam, mint énekes. A srácok a bandában támogattak, de szükség volt a rajongók szeretetére is.

– idézte fel a nehéz időket.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek