Starity

Tom Hiddleston, a Marvel megmentője - spoiler!

2018. április 28. 20:08   |   Szerző: Jolie_77

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hogyan mentette meg Tom Hiddleston a Marvelt az unalmas, kiszámítható gazfickóktól? Loki alakításával megmutatta, hogy egy gonosztevőnek nem kell egysíkú karakternek lennie.

hirdetés

A cikk spoilert tartalmaz! Csak akkor olvasd el, ha már láttad az új Bosszúállók filmet, vagy nem bánod, ha előre megtudsz információkat!

A San Diegó-i Comic-Con a legfontosabb zarándokhely az amerikai képregényrajongók számára, hiszen itt tudhatják meg a legfrissebb híreket a szuperhős kedvenceikről. A Thor: A sötét világ premierje előtt a Lokit alakító Tom Hiddleston jelent meg a színpadon, karaktere személyiségét és ruháját magára öltve és teljesen elbűvölte a közel hétezres tömeget, amely megszállottan skandálta a nevét és engedelmeskedett a parancsainak.

Loki mindig is különös helyet foglalt el a rajongók szívében, így nem volt kérdéses, hogy jelentős szerepet kap a Bosszúállók csapatában. A legújabb filmben, a Végtelen háborúban több szuperhőstől kell búcsút vennünk, ezek közül Loki halála az egyik legmegrázóbb (és nemcsak azért, mert olyan hamar sor került rá).

A csínytevés istene először megpróbálta becsapni Thanost, azt állítva, hogy a Tesseractért simán feláldozza Thort, majd igyekezett elbűvölni („Felajánlom neked örökkétartó hűségemet”), végül rájött, hogy mindez nem működik és megpróbálta megölni. Thanost. Ez azonban nem sikerül és Loki meghal.

Annak ellenére, hogy mindig ő a gonosztevő, akinek számos árulás és cselszövés terheli a lelkiismeretét, mégis Loki az egyik legnépszerűbb alak a Marvel világában. A skandináv-germán mitológiában Loki éppen olyan gyakran dolgozik együtt Odinnal, mint ahányszor ellene szervezkedik és a Ragnarok végső csatájában is az óriásokat támogatta az istenekkel szemben. A képregényekben mindig pajkos és csínyre kész, gyakran rosszindulatú, ám a filmvásznon Hiddleston alakításában egyszerre testesíti meg a vonzerőt és a káoszt.

Alakítója, Tom Hiddleston számára Loki egy új lépcsőfok a karrierjében. A Thor-filmek rendezőjével, Kenneth Branagh-gal már korábban is együtt dolgozott, az Ivanov című színdarabban és a Wallander című TV-filmben. Noha eredetileg Thor szerepére jelentkezett, végül Loki alakítását bízták rá és meglepő módon sikerült nagyobb figyelmet magára vonzania, szinte túlragyogva a főszerepet alakító Chris Hemsworthöt. Ennek köszönhette, hogy ő lehetett a 2012-es Bosszúállók főgonosza – őt küldte Thanos a Földre, hogy a nevében hódítsa meg a bolygót. „Loki vagyok Asgardból, és fennkölt céllal érkeztem a Földre.” – közli, fénylő, betegesen sápadt arccal, többször is megmutatva fizikai gyengeségét, mintha Thanos megkínozta volna, mielőtt elindította volna, hogy betöltse küldetését. Ennek ellenére nem könnyen bánnak el vele a Bosszúállók és még arra is képes, hogy egymás ellen fordítsa őket.

Loki mellett Hiddleston már számos alkalommal megmutatta sokoldalú tehetségét, olyan rendezők irányítása mellett, mint például Guillermo Del Toro, Steven Spielberg és Jim Jarmusch. A brit színpadokon Coriolanus-t, a The Hollow Crown televíziós drámasorozatában V. Henrik királyt alakította, megmutatva, hogy a színházban is megállja a helyét és Shakespeare nem lehet kihívás a számára.

Túlságosan is publikus kapcsolata Taylor Swift énekesnővel 2016-ban sokat rontott a megítélésén, leginkább zavarodottságot és gúnyt váltott ki vele a közönségből, amely nem értette, hogyan változott át a korábban zárkózott Hiddleston azzá a feltűnésre vágyó férfivá, aki hamis tetoválást és „Szeretem TS-t” feliratú trikót öltött magára. A nem értést gúnyos megvetés követte és ennek a színész itta meg a levét: a korábbi hírneve, a tökéletes brit úriember képe, amelyet addig hozzá kapcsoltak, nagyjából a múltté lett és azzal is megvádolták, hogy nem őszinte érzelmek fűzték az énekesnőhöz.

2017-ben sem jól alakultak a dolgai: a Kong: Koponya-sziget című filmje, amelyben akcióhősként bizonyíthatott volna, meglehetősen alulteljesített és nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, hogy kasszasikerré válik, amikor pedig Hiddleston Golden Globe-díjat kapott az Éjszakai szolgálat című sorozatban nyújtott alakításáért, olyan szerencsétlenül megfogalmazott köszönőbeszédet adott elő, hogy újabb gúnyáradat ömlött a nyakába. Hiába kért bocsánatot a Facebook-profilján, sokak szemében már így sem tudta lemosni magáról az arrogáns címet. Ekkor egy időre el is tűnt a nyilvánosság elől, és csak a Thor: Ragnarök-kel tért vissza.

A rendező Taika Waititi már megunta Loki állandó árulásait és csínytevéseit, és úgy döntött, hogy egy új oldaláról igyekszik bemutatni a karaktert – így történt, hogy a Ragnarök során Lokinak számtalan megalázást és kigúnyolást kellett elviselnie, ami sokak számára vicces volt és maga Hiddleston is panasz és szenvedés nélkül mutatta be a figurát. Ugyanakkor ettől a karakter nem lett gazdagabb, nem érthettük meg jobban – talán ebben rejlik a kulcs ahhoz, miért áldozta fel magát Loki a Végtelen háború-ban.   

Lehetséges, hogy Loki visszatér a Bosszúállók zárófilmjében, hiszen már nem egyszer tért vissza a halálból, nem egyszer járt túl mindenki eszén a Friggától tanult alakváltós trükkjeivel. Talán erre utal a Thornak tett ígérete is, hogy „Újra együtt járunk majd a napfényben, bátyám” (hacsak nem arra célzott, hogy Thor is meghal és újra találkoznak, ám a Valhallában, a hősök mennyországában). Sokak szerint azonban nem biztos a visszatérése, mert hiába sokoldalú személyiség, Loki mégiscsak inkább egy opportunista intrikus, mint egy aranyszívű jótevő.

Maga Hiddleston így nyilatkozott a Variety magazinnak:

[Loki] egy fantasztikus ellentmondás. Az egyik legváratlanabb meglepetés volt az életemben, hogy eljátszhattam őt. Szerettem. Nem számítottam arra, hogy ilyen sokáig játszhatom őt és nagyon hálás vagyok, hogy részese lehettem.

A színész számára a jövő már egy kicsit fényesebbnek látszik. Noha a közeljövőben nem forgat, az írók már dolgoznak az Éjszakai szolgálat második évadán és a rajongói rendületlenül mellette állnak. Egy közös vonása mégiscsak van Lokival: akár jó a film, akár rossz, őt mindig tiszta élvezet nézni benne.  

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek