Starity

Szupermodellek nyomában: a tragikusan korán elhunyt Gia Carangi

2018. június 14. 10:10   |   Szerző: koroleva

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Híres-hírhedt manökenek életét és karrierjét mutatjuk be ebben a sorozatunkban.

hirdetés
Szupermodellek nyomában: a tragikusan korán elhunyt Gia Carangi
Fotó: Archive

Nem tudjuk biztosan, ki az első szupermodell: Janice Dickinson, Dorian Leigh, vagy Gia Carangi. Viszont az biztos, hogy az utóbbi nevét napjainkig nagy felhajtás övezi. Vessünk egy pillantást ennek a titokzatos és csodálatos nő életére és karriertörténetére!

Gia Marie Carangi 1960. januér 29-én született Philadelphiában, Joe és Kathleen Carangi gyermekeként. Szülei viharos kapcsolata miatt nehéz gyerekkora volt, és ismerősei labilis és manipulatívként írják le a kis Giát.

17 évesen kezdett dolgozni édesapja éttermében, és ebben az évben fel is fedezték, mint modell. Először philadelphiai újságokban jelent meg, majd 18 évesen New Yorkba ment szerencsét próbálni. Hamar a leghíresebb fotósok kedvence lett, és nagy presztízsű munkákat kapott, erről így nyilatkozott:

Nagyon hamar közismert emberekkel kezdtem együtt dolgozni. Én nem készültem modellnek. Én csak úgy az lettem.

Gia a kifutón

Sokat találgattak a szexuális orientációjáról, sokan biszexuálisnak vagy leszbikusnak tartották sminkesével, Sandy Listerrel való viszonya miatt. Gia szerelmes volt a nőbe, de az heteroszexualitása és a modell később egyre növekvő drogfüggése miatt visszautasította. A lány ezután kezdett kokaint és heroint használni, majd több rehabilitációs központban is megfordult, de nem tudtak rajta segíteni.

A Vogue magazin 1980. november havi számának fotózásán tűszúrásnyomokkal a karján jelent meg, amelyeket még retusálással sem tudtak eltüntetni. Problémái miatt már senki nem akart vele dolgozni, rajongói utoljára 1982-ben a Cosmopolitan magazinban csodálhatták meg.

Divattervezők, divattervező cégek, akik vele dolgoztak: Christian Dior, Cutex, Diane von Fürstenberg, Giorgio Armani, Levi Strauss & Co., Maybelline, Perry Ellis, Gianni Versace, Vidal Sassoon, Yves Saint-Laurent. 

22 évesen AIDS-et diagnosztizáltak nála és 1986-ban meghalt.

Gia főbb címlapjai: 

 

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

Címkék

divat modell karrier
hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek