Starity

76 évesen elhunyt a soul királynője, Aretha Franklin

2018. augusztus 16. 20:08   |   Szerző: Éowyn

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A tizennyolcszoros Grammy-díjas énekesnő, Aretha Franklin detroiti otthonában halt meg.

hirdetés

Aretha Franklin, a soul zene királynője, akinek olyan slágereket köszönhetünk, mint a Respect, vagy a Think, 76 éves korában hunyt el Detroitban - írja a BBC.

Néhány napja arról számoltunk be, hogy Beyoncé a súlyos beteg legendának ajánlotta a detroiti koncertjét. A cikkben az is olvasható volt, hogy Arethát otthon ápolják, családi körben. A legendás énekesnőt 2010-ben diagnosztizálták rákkal, és tavaly jelentette be, hogy visszavonul az énekléstől.

A sztár utolsó fellépése tavaly novemberben volt a New York-i Elton John AIDS-gálán.

A Franklin-család egy közleményt adott ki, miszerint:

Életünk egyik legsötétebb pillanatában nem találjuk a megfelelő szavakat, amivel ki tudnánk fejezni a fájdalmunkat.

A család azt is megerősítette, hogy az énekesnő halálát az előrehaladott hasnyálmirigyrák okozta.

Aretha Franklint karrierje során összesen 44 alkalommal jelölték Grammy-díjra, amelyből 18-at el is nyert. Minden idők egyik legsikeresebb előadója volt, és az első női előadó, akit beválasztottak a Rock & Roll Hírességek Csarnokába 1987-ben.

Emellett bekerült a UK Music Hírességek Csarnokába (2005) és a GMA Gospel Music Hírességek Csarnokába (2012) is. Az amerikai Rolling Stone magazin "minden idők legjobbjai" listáján több alkalommal is szerepelt, egyszer megválasztotta őt minden idők legjobb énekesének is a magazin.

Közösen dolgozott olyan sztárokkal is, mint George Michael - az I Knew You Were Waiting (For Me) című daluk (1986) világszerte listavezető lett:

1993-ban az Apácashow 2. című sikerfilm végén felcsendülő A Deeper Love című szám remixét énekelte Lisa Fischer háttérvokáljával:

2015-ben, 73 évesen lépett fel a Kennedy Center Honors rendezvényen, ahol a kitüntetett világsztárok mellett az akkori amerikai elnök, Barack Obama is állva ünnepelte a (You Make Me Feel Like A) Natural Woman című, 1967-es slágerének előadása közben:

Nyugodjon békében!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek