Starity

Külön könyvet kap a Gondolin bukása

2018. szeptember 07. 11:11   |   Szerző: Pocok2001

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

J.R.R. Tolkien jegyzetei közül újabb teljes történetet kapunk, Alan Lee gyönyörű rajzaival.

hirdetés

Valószínűleg mindenki hallott már A Gyűrűk Uráról és A hobbitról, de kevesebben ismerhetik azokat a történeteket, amelyek J.R.R. Tolkien halála után kerültek nyilvánosságra. Jegyzeteit összegezve és történetté alakítva fia, Christopher Tolkien szerkesztette A Szilmarilok és A Húrin gyermekei köteteket, majd megjelent az Elveszett mesék könyve is. Az utóbbiban és a Szilmarilokban is megjelent már (mint kiderült, rövidítve) a Gondolin bukása című fejezet, de most végre önálló kötetet kap.

A Gondolin bukása 1917-ben íródott, még a később híressé vált történetek előtt. Maga Tolkien ezt tartotta az első középföldei történetnek, amit írt - számolt be róla a BBC News. Története szerint, az előzőekből következően, Sauron ideje előtt járunk. De a gonosztól mindig tartani kell: Morgoth, eredeti ainu nevén Melkor, le akarja igázni Gondolin szent városát.

A rajongóknak meglepetés lehet az új könyv, az immár 93 éves Christopher Tolkien ugyanis a Beren és Lúthien kiadása után azt nyilatkozta, hogy valószínűleg nem jelentet meg már több könyvet apja jegyzeteiből. A Gondolin bukásával viszont úgy látszik, kivételt tett - ez a történet még a Tolkien Társaság elnöke szerint is legendás.

A kötet augusztus 30-án került az angliai és amerikai boltokba, a magyar fordításról egyelőre nincs hír. Ahogyan a legtöbb Tolkien-könyvet, a Gondolin bukását is a fantasztikus Alan Lee illusztrálja, aki A Király visszatér díszletéért Oscart is kapott.

Íme a könyv borítója

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek