Starity

Velencében debütált a Napszállta

2018. szeptember 04. 15:03   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A 75. velencei filmfesztiválon mutatták be először az Oscar-díjas Saul fia rendezőjének, Nemes Jeles Lászlónak új filmjét. A Napszállta óriási sikert aratott.

hirdetés
Velencében debütált a Napszállta
Fotó: Laookon Filmgroup

A 75. velencei filmfesztiválon debütált Nemes Jeles László új filmje, a Napszállta. A bemutatót óriási érdeklődéssel várták világszerte, hiszen Nemes Jeles előző rendezése, a Saul fia Oscar-díjat szerzett 2016-ban.

Az Index beszámolója szerint a filmet tapsviharral és rengeteg pozitív kritikával fogadták a fesztiválon.

Fotó: Laookon Filmgroup

Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap igazgatója elárulta, a Napszálltát a világpremier után a közönség - a rendező és a stábtagok felé fordulva - állótapssal ünnepelte.

Sipos Gábor producer úgy fogalmazott, eufórikus hangulat alakult ki a bemutató után.

A premier után az első kritikák is megjelentek a filmről, többek között a The Guardian és a Hollywood Reporter is elismerően nyilatkozott a magyar alkotásról. 

Fotó: Laookon Filmgroup

A Napszállta nemcsak a velencei filmfesztiválon kerül bemutatásra; Torontóban és Londonban is műsorra kerül majd. Forgalmazási jogait eddig hetven ország vásárolta meg. (Az Egyesült Államokban és Ausztráliában a Sony Pictures Classics forgalmazza a sikernek ígérkező magyar filmet.)

A hazai közönség szeptember 27-től kezdődően láthatja a mozikban a Jakab Juli főszereplésével készült Napszálltát.

1913 nyara, Budapest - a béke utolsó napjai. Leiter Írisz hosszú évek után tér vissza az Osztrák-Magyar Monarchia sokszínű és nyüzsgő városába. A korán elárvult fiatal lány minden vágya, hogy néhai szülei legendás kalapszalonjában kapjon munkát. Az új tulajdonos, Brill Oszkár azonban elutasítja, és mindenáron igyekszik eltávolítani a városból.
Az éj leple alatt egy idegen keresi fel Íriszt, és bátyja hollétét tudakolja tőle - a lány ekkor tudja meg, hogy Leiter Kálmán néven él egy testvére, akinek eddig a létezéséről sem tudott. Írisz nyomozásba kezd, s bátyja után kutatva egyre mélyebbre húzza a város labirintusa. Írisz számára egyedül a tündöklő Leiter Kalapszalon tűnik biztos pontnak, de a ragyogás mögött a legsötétebb titok tárul fel. (Port.hu)

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek