Starity

A magyar EDM és DJ-k nyomában

2019. február 09. 13:01   |   Szerző: Glamster

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Exkluzív interjút készítettünk Csenke Bálinttal, aki DJ Seolo néven adja ki saját dalait. Helyes mosolya és tehetsége szinte garantálja a sikert mind itthon, mind külföldön. Bálinttal a hazai lehetőségekről és EDM zenéről beszélgettünk.

hirdetés
A magyar EDM és DJ-k nyomában
Fotó: Csenke Bálint

Magyarországon az EDM és a DJ-skedés gyakran kifullad abban, amit az Ötkertben és klubokban látunk, hallunk. Ott is, csütörtök vagy éppen szombat este, a lemezlovasok inkább más előadók slágerjeivel bírják mozgásra a tömeget. Miért van az, hogy a külföldi DJ-k gyakran kultusznak és rajongótábornak örvendenek (David Guetta, Martin Garrix, Calvin Harris, vagy akár a The Chainsmokers), ám itthon még elég éretlen és kezdetleges ez a pálya?

Erre a kérdésre kerestük a választ Csenke Bálinttal még decemberben, aki DJ Seoloként robbant be a köztudatba. DJ/producerként Instagramon közel 15 ezer követője van, több százezer streamet tudhat magáénak, jelen van minden jelentősebb zenei platformon (Apple Music, Spotify, YouTube, SoundCloud). Bálintnak nem ismeretlen a kezdetleges elismerés: a hazai BMX-esek legjobbjai közé tartozik. 2009 óta űzte ezt az extrém sportot, számos elismerést bezsebelve, ám egyik szenvedélyét a másik váltotta, ami a zene volt.

Beszélgetésünk alatt az járt az eszemben, hogy Bálint, vagyis Seolo, az ellentmondások embere valamilyen szinten: szégyenlős, de százak előtt játszik esténként, csendes, de remek zenét ír, nyugodt, de szívrebbenés nélkül pördül át a BMX-én. Ha szívesen beleásnád magad az EDM-világába általa, olvass tovább!

Fotó kredit: Csenke Bálint

– Amikor megszületik annak az ötlete, hogy valaki producer/DJ akar lenni, milyen lépéseket szükséges megtenni? Hogyan formálódott ez nálad?

– 17 évesen eldöntöttem, hogy DJ leszek, abban a hitben éltem, hogy egy év alatt be fogok futni. (nevet) Tehát, érkeznek majd a felkérések egymás után fellépésekre és dalokra, de természetesen ez nem így van a valóságban. Nagyon sokat kell dolgozni azon, hogy építsük a követői bázist és a saját „brandünket”.

Egyébként, én hamaram kezdtem el dalokat írni, mint, ahogyan megkaptam az első szettemet. Amikor az első pár dalom felkerült, nem igazán történt semmi, a megtekintések körülbelül a családomtól voltak. (nevet)

– Hogy írsz meg egy dalt általában?

– Legtöbbször egy dallammal indul a fejemben, amit át tudok vinni egy programra. A gimnázium mellett beiratkoztam egy produceri suliba itt, Pesten, ami miatt magántanuló lettem. Ez nagyon segített, hogy zeneileg fejlődjek.

– Szüleid miképpen fogadták, hogy szokatlan szakma mellett teszed le a választásodat?

– Az elején titkoltam, ami felesleges volt, mert igazából mindenben támogatnak.

Bálint 1996-ban született, Békéscsabán. BMX-szel futott be, amit 2009-ben kezdett el. Jelenleg az IBS hallgatója a University of Buckingham menedzsment szakán, ám egy évvel korábban már Angliában végzett egyetemet.

Fotó kredit: Csenke Bálint

– Zenei inspirációk?

– Hardwell és Oliver Heldens, aki ennek az egész future-irányzatnak a megalkotója. Emellett szeretem a klasszikus zenét, sok inspirációt lehet itt is találni.

– A hazai életben jelenleg nem annyira népszerű az EDM. Mi a véleményed ezzel kapcsolatban?

– Próbálok mindent angolul tolni, de rá kellett jönnöm, hogy nem egyszerű, mindig egy adott országot, vagy éppen piacot kell megcélozni. Először itthon érdemes kicsiben kipróbálni mindent. Szerintem, ha itt nem tudsz érvényesülni, hosszútávon sehol sem sikerül majd.

Idén elég sok helyre sikerült eljutnom; voltam több ifjúsági fesztiválon, köztük az EFOTT-on. A Balaton Soundon is játszottam, ami nagyon király volt. A kedvencem a békéscsabai rongyoló fesztivál volt mégis, mert rengeteg ismerősöm jött el, és egészen más volt így a hangulata.

– Melyik országban vagy jelenleg a legnépszerűbb? Gondolom, ez könnyedén kiderül a Spoity- Apple Music statisztikájából.

– A legtöbben Németországból, Amerikából, és itthonról kattintanak.

– Egy kezdő DJ, hogyan tudja elkezdeni a karrierjét mondjuk az Apple Music vagy a Spotify segítségével?

– Az elején próbáltam kiadókon keresztül érvényesülni, de ez nagyon nehéz volt. Ma már teljesen más eszközök vannak az újoncok kezében: az internetnek köszönhetően bárhol kiadhatod a saját zenédet. Egyszerű díj befizetése mellett több száz streaming oldalra kerülhetsz fel. Ennek annyi hátránya van, hogy mindent saját magadnak kell intézned; nincs ott egy kiadó, hogy fogja a kezed.

Jelenleg a legfontosabbnak a szociális médiát tartom, mint platformot. Itt tudsz kommunikálni a követőiddel, és nagyon hatékonyan el tudod hozzájuk juttatni az új dalaidat. Mindig megpróbálok (Instagramon) válaszolni a DM-ekre, új kommentekre. Szerintem sokat segít, ha jelen vagy itt. Jelenleg határozottan az Instagram a kedvenc oldalam, ott leginkább fiatalok vannak jelen, Facebookon pedig már mindenki. (nevet)

Fotó kredit: Csenke Bálint

Kezdő zenészeknek én azt ajánlanám, hogy próbáljanak minél több tartalmat feltölteni, használják a szociális média előnyeit, és havonta legalább próbáljanak egy jobb dalt megosztani. Emellett, a kapcsolatépítés is nagyon fontos: bulikban érdemes ismerkedni zenészekkel, DJ-kel, mert nagyon sokat számít, hogy ki, kit ismer.

Spotify-adatok 2018-ból: 100 ezer stream, 28 ezer rajongó, 63 országból, 23 ezer havi hallgató

– Időbeosztással, hogy állsz? BMX, zene, és emellett az IBS hallgatója vagy jelenleg...

– Az egyetem szerencsére nem extrán leterhelő, így hétvégén jut időm a zenére igazán. De minden nap próbálom építeni a profilomat, zenét írni... Igyekszem megtalálni a saját ütememet a munka, egyetem és zene között.

A kedvencem a zenében, hogy összeköti az embereket, olyan, mintha egy univerzális nyelv lenne.

– Nemcsak mások zenéjét mixeled, hanem írsz is. Hogyan készült el a Just like a Ghost című dalod, ami az eddigi legnagyobb sikered, mint előadó?

– Elkészült a drop, amikor felvettem a kapcsolatot egy német előadóval, akivel interneten ismerkedtem meg. Szerepelt korábban egy német tehetségkutatóban. Ő írta a dalszöveget teljesen. Sokat leveleztünk, és összehangoltuk végül. Ebben egy két-három hét munka volt.

Ha választhatnék, hogy milyen állat lennék, akkor panda lennék, mert sokat alszanak, és nagyon szeretek aludni. Volt, hogy 16 órát aludtam egy huzamban.

– Honnan jött a DJ Seolo név?

– A Seolo elég gagyi történet alapján keletkezett: a zenei produceri sulimban az egyik tanár egy fesztiválos pólóban jött, és azon olvastam a fellépőket. Ott láttam meg a Seolo nevet, ami végül nem is Seolo volt, csak félrenéztem, de annyira megtetszett, hogy gondoltam, ez jó lesz nekem. (nevet)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

DJ/Producer Loving Loud Music (@seolomusic) által megosztott bejegyzés,

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek