Starity

9 dolog, amit nem tudtál a királynőről

2019. április 22. 14:02   |   Szerző: Four

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az angol királynőről szinte naponta cikkeznek, ám néhány furcsa szabályt csak ritkán említenek meg vele kapcsolatban.

hirdetés

1. Jogosítvány nélkül is vezethet

Ő az egyetlen személy az Egyesült Királyságban, akinek nincs szüksége vezetői engedélyre, ám II. Erzsébet ettől függetlenül megtanult vezetni: még a második világháború idején kormányozott egy elsősegélynyújtó teherkocsit. 

2. Útlevél nélkül utazhat

Annak ellenére, hogy a királyi család többi tagjának igenis szüksége van az okmányra, a királynő útlevél nélkül is bárhová elutazhat.

3. Kétszer ünnepli a születésnapját

Igen, II. Erzsébet az ünneplést sem aprózza el: egyszer április 21-én tart születésnapi partit, aztán még egyet júniusban.

4. Saját bankautomatája van

Bizony, a királynőnek elég csak lesétálnia a Buckingham Palota alagsorába, és máris kiválthatja a tetszőleges összeget. A nagyvonalú ajándékot a Coutts Banktól kapta. 

5. Nem kell adót fizetnie

Habár Őfensége adómentességet élvez, 1992-től kezdve minden évben kifizeti a ráeső összeget.

6. Gyakorlatilag nem lehet letartóztatni

Sem a királynő, sem a királyi család további tagjai nem kötelesek válaszolni az Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság kérdéseire. 

7. Saját költője van

Jelenleg Carole Ann Duffy koszorús költő tölti be ezt a címet. Csakis olyan művész lehet a királyi család költője, akinek munkássága nemzeti kincs. 

8. Rengeteg állat van a tulajdonában

Itt most ne csak a II. Erzsébet által imádott corgikra gondoljunk: a királynő tulajdonában van a Temzén úszkáló összes hattyú, a brit vizekben található delfinek, tokhalak és bálnák is. 

9. Nem változtathat vallást

Mivel Angliában a királynő egyházfőnek is számít, ezért abban az esetben, ha az anglikán helyett más vallást szeretne gyakorolni, le kell mondania a trónról. 

via Harper's Bazaar

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek